Здорове цуценя - правильне харчування

У перші місяці життя система травлення цуценя проходить період свого становлення, тому правильна годівля дуже важлива. З апетитом уплітаючи з миски їжу, ваш чотириногий друг повинен щодня отримувати повний набір необхідних для здорового росту мікроелементів, адже саме збалансований раціон дає можливість уникнути проблем з формуванням кісток, постави, зубів і навіть характеру для цієї невгамовної істоти.

Реклама. Вопросу питания щенков должно быть уделено особое внимание, если вы желаете, чтобы ваш домашний любимец рос здоровым. Но как выбрать для него наиболее подходящий корм? Почитайте роял канин для щенков отзывы, именно эти сбалансированные смеси идеальным образом сочетают в себе отменные вкусовые и полезные свойства.

Головне правило - баланс

Під балансом ми розуміємо не тільки набір певних поживних речовин, вітамінів, які повинно вживати щеня. Сюди ж потрібно віднести обсяг їжі і регулярність її прийому. Кінологи одностайні в тому, що організація правильного харчування собак до року складається з таких основних правил:

- зручна миска на потрібній висоті по росту цуценя;
- дробове харчування;
- інтервали між прийомами їжі;
- не перегодовувати (стежте за розміром порцій);
- їжа кімнатної температури;
- різноманітність натуральних продуктів або підбір спеціального корму.

Чим можна і не можна годувати цуценя?

Поговоримо про рекомендовані та заборонені продукти для вашого малюка. У віці 1-3 місяці рекомендують годувати цуценят натуральною їжею: м’ясо (не жирне), яйця, кисломолочні продукти, риба, каші, овочі, фрукти. При цьому білкові продукти повинні становити не менше 70% раціону, решту можна доповнити вуглеводами і «молочко».

М’ясо, риба можуть бути в сирому або вареному вигляді. Таке меню може здатися мізерним, але тварини, в тому числі і собаки не потребують різноманітності страв, як люди. Більш того, багато наших смаколиків, а особливо смажені, жирні, солодкі або мариновані продукти можуть завдати серйозної шкоди здоров’ю цуценя.

Режим годування цуценя

Кількість прийомів їжі пов’язана з віком вихованця. Чим старша тваринка, тим менше прийомів їжі і більше інтервал. Так, 2-х місячного щеня потрібно годувати 6 разів на день через кожні 3,5 години. Годувати цуценя 3-4 місяців від роду слід 5 разів на день через кожні 4 години. У віці 4-6 місяців тварин годують 4 рази на день приблизно через 4-5 годин. Після 6 місяців цуценятам досить 3-разового харчування з інтервалом в 6 годин. Починаючи з 10 місяців можна переводити собаку на 2-разовий режим прийому їжі.

Багато чи мало: скільки давати?

Апетит у малюка відмінний і він може запросто переїсти. Перегодовування також небезпечне для зростаючого цуценя, як і недоїдання. Як бути впевненим, що щеня отримує «норму»? Якщо воно не може осилити разову порцію - уріжте її. Якщо вихованець з’їв все - добавка не потрібна. Малюк поки не може контролювати апетит, а потім страждає від перегодовування. Не залишайте їжу у вільному доступі, миска між годуваннями повинна бути порожньою, інакше переїдання не уникнути.

Кращий спосіб контролювати обсяг їжі - скласти графік годувань, розрахувавши разову дозу. Оптимальний добовий обсяг, яким ви повинні годувати цуценя, становить 5% ваги його тіла.

Перевід цуценя на сухий корм

На думку ветеринарів, до 3-х місяців цуценя краще потримати на натуральній їжі. В силу різних причин, господар може прийняти рішення годувати тварину спеціальними кормами. Сухий корм можна придбати в невеликих гранулах, і розмочити їх перед годуванням, що дозволить цуценяті швидше звикнути до нововведення.

Виробники готових кормів намагаються забезпечити наявність всіх поживних компонентів і вітамінів за віком собаки. На упаковці корму завжди вказується добова норма корму для цуценят, в залежності від ваги. Головна умова правильно харчування для тварин на сухому кормі - це постійний вільний доступ до свіжої води.