Основны правила догляду за цуценятами

Наскільки щасливим і здоровим буде Ваше щеня залежить тільки від Вас! Ви, як власник цуценяти, відповідаєте за щоденну турботу про його здоров'я і повинні знати як правильно доглядати за маленькою тваринкою.

Реклама. Если вас мучат сомнения по поводу правильного выбора рациона для вашего маленького четырехлапого питомца, почитайте royal canin для щенков отзывы, большинство заботливых хозяев отдают предпочтение именно этому неоспоримому лидеру производства кормов для домашних животных.

Гігієна порожнини рота

Захворювання порожнини рота зустрічаються у собак досить часто, і краще, що ви можете зробити для здоров’я вашого цуценя, - привчити його до регулярного чищення зубів. Ви можете купити спеціальну зубну щітку і зубну пасту для собаки у вашого ветеринарного лікаря. Спеціальна зубна паста особливо важлива. По-перше, цуценяті більше сподобається паста з природним смаком (порівняйте смак м’яса і м’яти), а по-друге, людські пасти утворюють надто багато піни.

До ветеринарного лікаря варто звертатися, якщо у вашого цуценя кровоточать ясна або у нього неприємний запах з пащі.

Ваше щеня може гризти різні предмети просто так, або коли у нього ріжуться зуби. У першому випадку це відбувається, коли вже всі молочні зуби у цуценяти випали. Цуценята-підлітки часто гризуть речі просто так, існує кілька теорій, чому це відбувається. Незалежно від причини якщо ви хочете зберегти ваші тапочки в цілості й схоронності, купіть цуценяті спеціальні іграшки, які він міг би гризти.

Догляд за вухами

Необхідно раз на тиждень протирати внутрішню поверхню вух цуценя ватним тампоном. Не використовуйте ватяні палички, оскільки вони можуть пошкодити барабанну перетинку. У цуценя не повинно бути вушної сірки, виділень і неприємного запаху.

Якщо ви підозрюєте, що у цуценяти проблеми з вухами, наприклад, інфекція, виразки або вушний кліщ, обов’язково зверніться до ветеринарного лікаря.

Ознаки здоров’я

У здорового щеняти ясний погляд, блискуча шерсть і надлишок енергії.

Пам’ятайте, що ваше щеня не може розповісти вам, що з ним не так, тому вам необхідно уважно стежити за його станом. До тривожних ознак можна віднести зміни в поведінці, швидке зниження або збільшення ваги, будь-які незвичайні припухлості, проблеми з очима або вухами. Довіртеся інтуїції і завжди телефонуйте вашому ветеринарному лікарю, якщо сумніваєтеся в тому, що все в порядку.

Стрес у цуценяти

Стрес може не впливати на фізичний стан тварини, але викликати стан дискомфорту і у вас і у собаки.

Перший тиждень вдома щеня може сильно скиглити і залучати вашу увагу.

Коли ви подолаєте першу стадію, можуть з’явитися інші фактори, що викликають стрес у цуценяти. Поширеною проблемою є занепокоєння, викликане розлукою. Любов і підтримка - найкраще лікування, але якщо проблема здається серйозною, поговоріть з ветеринарним лікарем.

Профілактика краще за лікування

Вашому цуценяті повинна була бути зроблена перша вакцинація перш, ніж він переїде в ваш будинок, а якщо ви берете тварину з притулку, він повинен надати вам відповідний сертифікат про зроблені щеплення. Найважливіше, що ви можете зробити для здоров’я цуценя, - дотримуватися режиму вакцинації. Регулярна дегельминтизация і обробка проти бліх також дуже важливі.

І звичайно не слід забувати про роль фізичного навантаження і правильного харчування.