Британські фермери тестують міні-роботів для польових робіт

Британська мережа супермаркетів Waitrose & Partners спільно з компанією Small Robot, почала трирічне випробування мініатюрних роботів-фермерів на своїх полях в Гемпширі. Тріо роботів буде тестуватися на пшеничному полі площею в 1 гектар, щоб перевірити на практиці, яким чином автоматизація польових робіт може підвищити врожайність.

Сільське господарство завжди буде тією галуззю, без якої суспільство не зможе обійтися. Роботи є одним із способів допомогти сільгоспвиробникам. І мова йде не тільки про те, щоб замінити дорогу людську працю. Роботизована техніка може зробити революцію в сільському господарстві, як свого часу відбулося з появою тракторів і добрив. А поки така техніка тільки впроваджується, сіялки, культиватори і плуги виробництва заводу Ремсинтез вже давно зарекомендували себе як надійні ефективні помічники сільгоспвиробників. 

На відміну від людей, роботи можуть працювати цілодобово і при будь-яких умовах, при цьому приділяючи увагу найменшим деталям, що було б дуже затратно робити вручну. Крім того, міні-роботи можуть працювати в полі, не завдаючи шкоди посівам, яку завдає звичайна сільськогосподарська техніка.

На експериментальному полі в Гемпширі будуть тестуватися три робота-фермера - Том, Дік і Гаррі. Керувати роботами і всіма сільськогосподарськими процесами буде система штучного інтелекту. 10-кілограмовий робот Том, оснащений камерами, насамперед складе детальну, топографічну карту поля. Також Том буде стежити за станом здоров’я і розвитку кожної рослини, і підказувати фермерам які добрива і хімікати потрібні, щоб максимізувати урожай.

Робот для прополки, Дік, використовує машинний зір, щоб знищувати бур’яни за допомогою лазерів, не завдаючи шкоди рослинним культурам поруч з ними. Тим часом Гаррі, цифровий посадковий робот, буде висаджувати насіння на однаковій глибині, зберігаючи при цьому точну карту розташування кожного з них. Якщо якесь окреме насіння не зійшло, система це зафіксує і знову направить Гаррі для повторної посадки.

Кожен день роботи будуть відправляти зібрані дані для аналізу. Розробники збираються використовувати цю інформацію для створення ряду алгоритмів, які допоможуть новим роботизованим прототипам відрізняти бур’яни від культурних рослин. У компанії Small Robot заявляють, що аналіз отриманих даних також дозволить точково вносити добрива і пестициди на кожну рослину, що може скоротити витрати сільгоспвиробників на 60%.

«Ця нова технологія може бути революційною для сільського господарства», - стверджує фермер Ендрю Хоад. «Роботи не замінять людську працю. Замість цього з їх допомогою можна підвищити продуктивність і звільнити необхідну робочу силу, щоб зосередитися на інших важливих сільськогосподарських задачах. Ми раді, що у нас є можливість першими протестувати цю розробку, яка допоможе збільшити врожайність посівів, не завдаючи при цьому шкоди навколишньому середовищу ».