Памуккале - природний скарб Туреччини

Памуккале перекладається з турецької як «бавовняний замок». Тут природа створила вельми унікальний ландшафт - білі травертинові тераси з численними, наповненими теплою водою басейнами. Джерело мінеральних вод, завдяки якому утворилася ця краса, знаходиться в центрі стародавнього міста Ієраполіса, руїни якого разом з травертиновими терассами внесені до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

І справді, коли дивишся на курорт Памуккале, то здається, що бачиш перед собою великий замок, побудований з безлічі пухнастих коробочок бавовни. Ще це місце називають «басейном Клеопатри» - за легендою, саме тут черпала красу і молодість легендарна єгипетська цариця.

Памуккале знаходиться в південно-західній частині Туреччини, в провінції Денізлі. Від популярних курортів, таких як Фетхіє і Анталія, геотермальні джерела Памуккале віддалені на півтора сотні кілометрів. Але відправитися туди з будь-якої точки Туреччини не складе особливих труднощів - всі туристичні агентства пропонують екскурсії.

Дивлячись на фото Памуккале, деякі думають, що купатися можна прямо на самих терасах. Травертини з бірюзовою водою мають зовсім інший склад і купатися тут не можна. Для оздоровлення в Памуккале є природні басейни.

Окрім краси, басейни в Памуккале володіють приголомшливими лікувальними властивостями. Деякі туристи відзначають, що по відчуттях ви начебто перебуваєте в басейні з шампанським. А все це через особливий склад води, яка насичена сульфатом кальцію, діоксидом вуглецю, бікарбонатом кальцію, магнієм, а також має високий рівень природної іонізації. Такий «чарівний» склад сприяє заспокоєнню нервової системи, зняттю напруги, допомагає впоратися із захворюваннями серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту та опорно-рухового апарату. Шкіра також вдячна таким ванн.

Звичайно, покупавшись раз, від усіх хвороб не зцілишся, але все ж приємно думати, наскільки корисно купання в такому басейні. Постійна температура води тут становить + 36 C, тому цілий рік від туристів немає відбою. Якщо є бажання відпочити саме на цьому курорті, то рекомендуємо зупинитися в одному з готелів Памуккале.

На превеликий жаль, за роки туризму травертини в деяких місцях стали нагадувати не бавовняну фортецю, а сіруваті снігові замети в наших широтах. Але після того як турецька влада звернулися в ЮНЕСКО, більшість терас відновили, повернувши їм колишню ідеальну білосніжність. До слова, курорт Памуккале і разом з ним залишки Ієраполіса є об’єктами Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.