5 фішок для продовження життя автомобільного акумулятора

«Якщо за акумулятором нормально доглядати, ніяка пуско-зарядка не потрібна», - так вважають багато водіїв зі стажем. І раціональне зерно в цих міркуваннях є. Будь-яка техніка, в тому числі і АКБ, має певний термін служби.

Якщо пристрій працює на знос, та ще й в поганих умовах - нічого хорошого від нього не чекай. Результати завжди плачевні. Це і передчасне “сідання”, причому в найбільш невідповідний час, і його повний вихід з ладу.

Неймовірно, але багато автомобілістів вважають нормальним явищем щорічну заміну акумулятора. Вони вважають, що це і є термін його життя - один рік. Такий підхід - груба помилка. Адже сучасні батареї, особливо ті, що пропонуються на сайті https://klema.com.ua/catalog/avtomobilnye-akkumuljatory інтернет-магазину КЛЕМА досить надійні і довговічні. При належному догляді вони прослужать 5-7 років, ніяк не менше. При цьому будуть на відмінно виконувати всі свої функції.

Без АКБ автомобіль не поїде, тому вона повинна вселяти впевненість. Не варто її недооцінювати і, тим більше, навмисно скорочувати їй життя. Краще задуматися, а як продовжити термін експлуатації акумулятора до тих самих жаданих п’яти, або навіть - десяти років? Та й чи можливо це? Цілком реально, якщо ви не станете лінуватися і будете дотримуватися кілька нехитрих правил.

Ніяких різких перепадів температури.

Змінити температуру навколишнього середовища - не в ваших силах. Автомобіль раз у раз потрапляє в ситуації «то занадто гаряче - то вкрай холодно». Але захистити свою АКБ ви цілком зможете. Для цього пристрій необхідно ізолювати. У нових, сучасних машинах, виробник вже подбав про ізоляцію. Він дбайливо помістив прилад в ізоляційний корпус. Кілька шарів ізоляції не допускають критичних показників температури і її різких перепадів. Якщо машина стара, то потрібно придбати спеціальний ізолюючий комплект окремо. При покупці звертайте увагу на розміри - він повинен поміститься в ваш батарейний відсік.

Недозаряд і перезарядка - основні вороги

Автоматичний зарядний пристрій - кращий вибір автомобіліста по тій простій причині, що він сам контролює ступінь заряду. При досягненні потрібного показника, самостійно відключається. Тобто, спостерігати за процесом зарядки, немає потреби. Але, якщо використовуваний пристрій не оснащений такою функцією, не відволікайтеся і уважно стежте за його роботою. Є побоювання перезарядження. Він неодмінно «посадить» ваш акумулятор в подальшому.

Слід остерігатися і недозарядки. Як правило, вона виникає при їзді на короткі дистанції. Тобто, якщо часто їздити по пробках, то прилад не заряджений на повну. Кілька таких недозарядок, і ваша АКБ втратить ємність. Тому частіше вимірюйте напругу - вона повинна бути не нижче 12,6 Вольта. Якщо показник вольтажа в нормі, а недозаряд все-таки є, то прибрати проблему допоможе заміна регулятора напруги.

Вимикайте при тривалому простої машини

Загнали машину в гараж - дайте їй відпочити. Вимкніть споживачі електроенергії: світло, магнітола. Все це непотрібні витоки електрики. Щільно закрийте дверцята - адже навіть ця дрібниця здатна до ранку посадити батарею. А якщо стоянка надовго (кілька днів або того більше), то батарейку краще взагалі відключити. Навіщо витрачати заряд, якщо можна зберегти показники до наступної поїздки? Зробити це дуже просто - потрібно лише від’єднати одну клему.

Чистота і сухість продовжують життя

Корпус потрібно періодично очищати і протирати. Він повинен бути чистим і сухим. Мокрі патьоки електроліту загрожують небезпекою короткого замикання. Видаляють їх чистою серветкою або бавовняною ганчіркою. Оскільки електроліт - це кислота, то найкраще її протерти розчином харчової соди або нашатирю. Робити дані маніпуляції потрібно акуратно, щоб не пошкодити кришку. При збиранні огляньте - чи немає корозії на клемах і отворах для вентиляції. Якщо іржа з’явилася, - чистої водою не обійдетеся, потрібне спеціальне антикорозійне засіб. Після чищення перевірте кріплення контактів. Якщо вони ослаблені - підтягніть.

Відновлення - найкраща профілактика

Глибокого розряду допускати не можна. Адже при цьому електроліт починає розшаровуватися. Відбувається неминуча хімічна реакція - кислота розщеплюється на сіль і воду. Сіль щільним шаром осідає на пластинах. А вода, що залишилася не може виконати необхідні функції подачі енергії. Цей неприємний процес називається сульфатація - відкладенням солей. За допомогою якісного зарядного пристрою проводять десульфатацію. Зарядка розбиває солі малими короткими струмами. В ідеалі - проводити десульфатацію слід не тоді, коли батарейка «майже померла», а періодично, для профілактики.

З профілактичною метою потрібно раз на місяць заряджати батарею хорошим зарядним пристроєм, бажано імпульсним (так званою «розумною» зарядкою), використовуючи невисокий струм - 1-2 Ампера. Також перевіряйте щільність і рівень електроліту. Він не повинен бути нижче країв пластин, а на 1 см вище. Нормальна щільність складати 1,28 г / см.куб. Якщо показник сильно нижче - почалося відкладення солей.