Про переваги вивчення польської мови для українців

Україна має спільні кордони з сімома країнами, але найбільш тісні економічні, історичні, культурні та соціальні зв'язки вона підтримує з сусідньою Польщею. Але, незважаючи на це, красива і незвичайна польська мова для быльшосты громадян України залишається загадковою і незрозумілою, а незнання і нерозуміння, як правило, викликає непорозуміння і ускладнює можливість спілкування між двома сусідніми народамі.

Питання «Чи варто вчити польську мову?» у багатьох українців викликає подив, адже зовсім інша справа англійська, яку розуміють практично в усьому світі. Але останнім часом популярність польської мови серед українців значно зросла. Адже багато наших громадян дуже часто стали відвідувати сусідню Польщу, оскільки одні - навчаються або працюють тут, інші - їздять сюди за покупками або на відпочинок, а деяких - пов’язують з сусідньою країною питання бізнесу.

Все це підштовхує багатьох українців до вивчення польської мови. Адже володіючи мовою, іноземець відчуває себе більш комфортно і впевнено на польській території: він зможе без проблем порозумітися з місцевим населенням, домовитися з партнерами по бізнесу, знайти собі друзів, та й взагалі справити враження освіченої людини, яка поважає культуру і традиції польського народу.

Самотужки вивчити цю мову буде складно, а тому вам порада - записуйтесь на курси польської мови в Києві “Розмовляй”, детальнішу інформацію про які можна знайти на сайті https://rozmovlai.kiev.ua/polish-course/. Саме тут заняття проводяться по унікальній ефективній авторській методиці, що дозволяє в максимально короткі терміни оволодіти цієї мовою. Курси “Розмовляй” підійдуть як дітям, так і дорослим, початківцям, що прагнуть отримати лише базові знання, так і тим, хто вже володіє цією мовою, для суттєвого покращення своїх навиків. 

Консультації по навчальним програмам, запис в групи:
+38 (098) 705-09-39
+38 (073) 417-00-20

З питань співпраці пишіть на пошту: edu@rozmovlai.kiev.ua

Навчальні класи розташовані в центрі Києва, між ст.м. Університет і Золоті Ворота, м. Київ, вул. Івана Франка, д.25 / 40, офіс 22 (в будинку на розі знаходиться Макдоналдс).

А зараз розглянемо найвагоміші причини, які мотивують громадян України розпочати вивчення польської мови і доводять, що мову суміжної дружньої держави все-таки варто вчити.

Можливість навчання в Польщі

Останнім часом збільшився потік бажаючих отримати вищу освіту в Польщі. Як державні, так і приватні вищі навчальні заклади гарантують своїм студентам сучасну і якісну європейську освіту, а ціна навчання в прославлених університетах Кракова, Лодзі або Варшави не набагато відрізняється від ціни, яку необхідно заплатити в українських університетах. Тільки після закінчення навчання в Польщі всім бакалаврам та магістрам видається престижний диплом європейського зразка, який гарантує працевлаштування на хорошу посаду з гідною зарплатою.

При поступленні в польські ВНЗ немає необхідності складати іспити, потрібно тільки мати необхідний рівень знань польської мови, який абітурієнт повинен продемонструвати на співбесіді. Якщо він володіє необхідним мінімальним рівнем знань, то може розпочинати навчання на першому курсі, а якщо знань мови недостатньо, то доведеться проходити річне навчання на підготовчих курсах, а це зажадає зайвих грошових вкладень.

Отримання Карти поляка

З 2007 року у громадян, які мають польське коріння, з’явилася можливість оформити Карту поляка. Але одним з необхідних умов її отримання є знання польської мови на базовому рівні. Видаючи таку Карту, польська влада мають на меті залучення в країну трудових мігрантів, етнічно і культурно близьких польському народу.

Володарі Карти поляка отримують цілий ряд нецивільних прав, а саме: можливість безкоштовного оформлення довгострокової візи, легальну роботу в Польщі без спеціального дозволу, безкоштовне навчання і медичну допомогу.

Можливість знайти роботу в Польщі

З 2004 року Польща стала повноправним членом Європейського Союзу, і багато польських фахівців виїхали на роботу в більш процвітаючі західні країни. Тому Польща стала відчувати гостру нестачу робочих рук. У зв’язку з цим у жителів України з’явився шанс працевлаштуватися в сусідній країні, а не в себе вдома. Звичайно, працюючи на збиранні врожаю або на будівництві, можна обійтися і без спеціальних знань в мові, а ось кваліфікована і добре оплачувана робота вимагає спілкування з колегами і начальством, тому без знання польської мови вже не обійтися. І якщо на одну посаду претендуватимуть кілька українців, то, безумовно, роботодавець віддасть її тому, хто в достатній мірі володіє польською мовою.

Можливість брати участь в програмах обміну студентами

Студенти українських ВНЗ не раз чули про можливість пройти стажування за кордоном. Для цього необхідно взяти участь в програмі з обміну студентами між університетами різних країн. Така програма давно існує між Польщею та Україною: студенти на семестр або цілий навчальний рік їдуть навчатися до найліпших польські університети. Але, знову ж таки, перевага на боці тих, хто володіє польською мовою.

Розширення кругозору та особистий розвиток

Знання інших мов цінувалося скрізь і в усі часи. Воно свідчить про освіченість людини, його тязі пізнати культуру, традиції і національний колорит іншого народу.

У наш час дуже багато українців приймають рішення вивчати польську мову не для кар’єрного і професійного зростання, а з міркувань особистого саморозвитку, адже це мова Фредеріка Шопена, Миколи Коперника, Леха Валенси, Марії Склодовської-Кюрі, Станіслава Лема і Іоанна-Павла II. А схожість двох слов’янських мов - польської та української набагато полегшує поставлене завдання.