Вибираємо туристичний навігатор

Завдання всіх туристичних навігаторів - допомогти з орієнтуванням. Якщо ви потрапили в снігову бурю, заблукали в лісі або загубилися в незнайомій країні - прилад допоможе знайти дорогу.

В сучасних навігаторах безліч функцій і можливостей, але принаймі три з них потрібні, щоб одного разу врятувати вам життя:

Позиціонування.

Навігатор завжди повинен чітко визначати, де ви знаходитесь. Точність і швидкість процесу залежать від чутливості приймача і кількості супутників, сигнали яких він здатний зловити. Більше супутників «ловлять» навігатори з підтримкою двох супутникових систем: GPS і ГЛОНАСС, місце розташування вони визначають швидше.

Важливий момент: GPS краще працює в помірних і екваторіальних широтах, ГЛОНАСС - в північних регіонах. Так що прилад з підтримкою двох супутникових систем більш універсальний.

Захист корпусу від вологи і ударів.

Дощ, заметіль, різка зміна температури - звичайне явище в горах. Необхідність в навігаторі виникає найчастіше саме в екстремальних умовах, тому необхідно, щоб апарат працював на морозі, не боявся дощу і не постраждав, якщо він випадково впаде на каміння.

Автономність.

Навігатор не повинен вимкнутися в невідповідний момент. Зарядні пристрої - не панацея, вони теж сідають. Тому кращий тип живлення - звичайні батарейки, а щоб вони не зайняли пів рюкзака, час автономної роботи має бути досить довгим. Хороший навігатор при правильній експлуатації працює 2-3 дня на одному комплекті.
Ці характеристики відрізняють туристичний навігатор від смартфона, автонавігатора та інших подібних пристроїв. Решта функцій - для зручності і розваги, їх вибір залежить від ваших завдань і бюджету.

Кращими на вітчизняному ринку вважаються туристичні навігатори Garmin, ось джерело статті, в якій описується всі особливості і переваги цих пристроїв.  Моделі навіть початкового рівня підтримують GPS і ГЛОНАСС, працюють при температурах від -20 ° C до + 70 ° C, а водонепроникний корпус зі ступенем захисту IPX7 витримує 30-хвилинне занурення в воду на глибину 1 м.

Давайте розбиратися, чим відрізняються один від одного навігатори для туризму і за якими характеристиками їх вибирати.

Вибір навігатора по можливостям роботи з картами і треком

Розрізняють три типи пристроїв: Розглянемо докладніше всі варіанти.

1. Трекери. Принцип використання такий: ви приїжджаєте в ліс, відзначаєте точку, де залишили машину і йдете за грибами. Прилад пише трек, за яким легко повернутися назад. По дорозі можна відзначити грибну галявину або зручне місце для пікніка на наступні вихідні. Завантажити власний трек або карту не вийде.

Такі пристрої - простий і бюджетний варіант для грибників, рибалок, мисливців і любителів прогулянок по лісах. Для гірського туризму або альпінізму краще вибрати більш серйозну модель.

2. Навігатори без підтримки користувальницьких карт. Ви заздалегідь завантажуєте трек і періодично звіряєтеся з ним. Прилад показує, чи не відступили ви з маршруту і як далеко до потрібної точки. Орієнтуватися по карті в навігаторі, швидше за все, не вийде - в комплекті тільки базова карта від виробника, а то і взагалі ніякої. Власну завантажити не можна. Такий варіант підійде туристам, які вміють користуватися картою і компасом і збираються не “ходити по навігатору”, а використовувати його для підстраховки. Прилад допоможе не збитися зі шляху в умовах поганої видимості, повернутися на записаний трек, відзначити цікаві або корисні місця точками. Такі навігатори довго тримають заряд - їм не потрібен потужний процесор і кольоровий екран, які споживають найбільше енергії.

Приклад: Garmin eTrex 10. Бюджетний, легкий, простий в управлінні, ударостійкий і вологозахищений, ловить сигнал навіть у складних умовах. Чорно-білий екран споживає мало енергії - на одному комплекті батарейок прилад працює до 30 годин.

3. Навігатори з можливістю завантаження карт. Це найзручніші у використанні моделі. У них вже встановлені популярні карти, але, якщо ви звикли до іншої, її легко завантажити з комп’ютера через USB-кабель або карту пам’яті microSD. Прив’язуєте трек і користуєтеся. Завантажувати карти можна також з онлайн-бібліотеки виробника - там є як платні, так і безкоштовні варіанти.

Є навігатори, в які можна завантажувати знімки з космосу і прив’язувати їх до карти. Це дозволяє детально розглянути незнайому місцевість, щоб краще спланувати маршрут. Така функція доступна більшості навігаторів Garmin, вона називається BirdsEye. Завантаження супутникових зображень можливо за передплатою, але іноді вона вже включена в комплект.

Приклад: Garmin eTrex 20х. Одна з найпопулярніших і універсальних моделей. Кольоровий екран з високою роздільною здатністю, можливість завантажувати векторні, растрові карти і космознімки, 3.7 Гб внутрішньої пам’яті і слот для картки microSD.