Ази і підводні камені реєстрації бізнесу онлайн

Наскільки легко зареєструвати свій бізнес онлайн і чи вдасться таким чином повністю уникнути зустрічі з чиновниками?

У березні позаминулого року в Україні стало можливо зареєструвати бізнес онлайн. Ви відкриваєте свій бар або ательє з пошиття вишиванок. Природно, вам потрібна реєстрація. Але ходити по кабінетах чиновників не хочеться. Хороша новина: тепер це стало не обов’язково. Можна скористатися послугою реєстрація ТОВ в ЮФ Абсолют, або ж спробувати функціонал онлайн реєстрації бізнесу.

Зараз ця послуга стає все популярнішою. Так, за даними Нацагентства з питань e-government, з березня 2017 року по електронній процедурі зареєструвалося більше 10 тисяч бізнесменів. Здається, що це багато. Але у величезному морі малого бізнесу це всього лише крапля.

В який момент реєструвати бізнес?

В разі якщо ви плануєте розміщувати бізнес в фіксованому місці для споживачів або починаєте бізнес в B2B сегменті, то реєструвати свою справу потрібно ще до його відкриття. Якщо ж мова йде про фріланс, віддалену роботу або роботі на виїзді - тоді бізнес потрібно зареєструвати тоді, коли ця діяльність стає “систематичною”. На практиці, систематичної вона вважається, якщо відбувається більш 4 рази на рік.

Загальна рекомендація в цьому плані: пробувати товари і послуги на друзях і знайомих перед повноцінним оформленням і відкриттям.

З чого почати?

Зараз онлайн-реєстрація доступна як для фізичних осіб підприємців, так і для юридичних осіб. Але є один важливий момент. Для того, щоб її здійснити, потрібно мати електронний цифровий підпис (ЕЦП). Його можна безкоштовно отримати в ДФС або платно в цілому ряді державних і приватних АЦСК (акредитованих центрів сертифікації ключів). Можна зробити ЕЦП і через банки, наприклад, ПриватБанк24. Пізніше оформити сервіс Mobile ID можна буде і у мобільного оператора. Вони як раз його тестують і запускають.

Коли ЕЦП отримано, зареєструвати ФОП або юрособа можна на двох сервісах - Онлайн будинку юстиції і порталі держпослуг iGov. І в першому і в другому вас відразу попросять ввести свій ЕЦП, а далі ви будете вносити свої дані в електронному вигляді в своєму персональному кабінеті.

Підводні камені і терміни

Після реєстрації ФОП або ТОВ, як правило, потрібно проходити додаткові етапи, однак не всі вони доступні онлайн. Також виникає питання оподаткування.

Серед підприємців популярний єдиний податок. Тому важливо при реєстрації ФОП подати заяву про обрання спрощеної системи оподаткування та впевнитися, що податкова її отримала. Крім того, потрібно буде звертатися в податкову по книзі і виписки з реєстру.

Бувають випадки, коли заява про вибір спрощеної системи оподаткування може не дійти до податкової і це потрібно перевіряти. Не зайвим також передбачити бухгалтерське обслуговування, з цим буває чимало проблем. Зараз багато сервісів і компанії надають такі послуги.

За словами експертів, якщо мати чіткий план і не робити помилок, в середньому процес реєстрації бізнесу займає від 2 тижнів до 1 місяця.