Царство бактерій в нашому домі: місця, які найбільш полюбляють шкідливі мікроби

Думаєте, найбільше мікробів ховається під обідком унітазу? А ось і ні. Найбільше їх там, де ми навіть не здогадуємося. На кухні можна знайти цілі колонії мікроорганізмів. І це на речах, якими ми користуємося щодня: губки для миття посуду, килимок для сушки посуду, обробна дошка, зливний отвір в раковині, кавоварка. А також посудомийна і пральна машини.

Але бактерії неминуче розмножуються і живуть по всій квартирі. Мікросвіт досить заповзятий, а ми часом нехтуємо цим фактом. Якщо різноманітні медичні заклади, салони краси, перукарні користуються ефективними дезинфікуючими засобами, котрі можна замовити на https://medsolve.com.ua/meditsinskim-uchrezhdeniyam/dezinfektsiya, то чому ми інколи забуваємо навіть про елементарні правила гігієни, наївно нівелюючи можливі наслідки бактеріальної загрози у власній домівці?

Найулюбленіші місця життя мікроорганізмів, бактерій, в тому числі хвороботворних, - вологі, теплі місця. Але є один порятунок: мікроорганізми не виживають при дуже високих температурах, тому важливо хоча б раз у півроку проганяти посудомийну і пральну машину на високих температурах на холостому ходу, і після використання ретельно протирати всі доступні місця від зайвої вологості. Те ж стосується обробних дощок, губок для миття посуду: як можна ретельніше просушуйте їх, а губки міняйте раз в два тижні.

Де ж ще зустрічаються бактерії

1. У ванній: на дверних ручках, змішувачах і фіранках для душу. Мікроби обожнюють не тільки туалет, але і раковини, особливо дверні ручки і змішувачі: адже це перше, чого ми торкаємося, приходячи з вулиці. Це відноситься і до громадських місць, і дому.

Фіранка у ванній, частіше за все, теж покрита грибковими порами і бактеріями - адже вона постійно стикається з бризками води, але згадайте, як ви її сушите? Зазвичай - ніяк, просто зсуваєте вбік. А вологість і тепло - кращі друзі бактерій.

Що робити: не забувайте протирати змішувачі, омиваючи їх гарячою водою. Протирайте дверні ручки антибактеріальними серветками. А шторку у ванній гарненько просушуйте, і міняйте хоча б раз в пару років.

2. На гаджетах: мобільнику, клавіатурі, мишці, пульті від телевізора. Деякі дослідження стверджують, що на мобільному телефоні мікробів навіть більше, ніж на обідку унітазу. Воно й не дивно: ми хапаємо телефон по 10 разів на день, кидаємо на столи та інші поверхні, які виявляються під рукою.

Пуль телевізора ми часто теж хапаємо, прийшовши додому з вулиці і не встигнувши помити руки. А ще це одна з улюблених іграшок у дітей. Крім того, пульт валяється в самих різних місцях - і на столі, і на підлозі. Загалом, мікробів на ньому навряд чи менше, ніж на мобільнику.

Менше, ніж на телефоні, бактерій тільки на мишці і клавіатурі комп’ютерів і ноутбуків. Але і на них неминуче накопичується пил, а якщо ви ще й любите перекусити за монітором, то і крихти. Все це прекрасне живильне середовище для різноманітних мікроорганізмів.

Що робити: Протирайте як гаджети, так і пульт антибактеріальними серветками, особливо це важливо в простудний сезон. Протирайте робочі поверхні, попередньо розбризкавши на них антибактеріальні спреї.

3. На гаманці і грошах. Все те ж саме відноситься і до грошей - хто тільки не хапав їх, перш ніж вони опинилися у вас в гаманці. Ось і гаманець, наповнений брудними грошима, теж стає переносником бактерій.

Що робити: зрозуміло, кожну купюру йди монетку не протреш. Але хоча б не кладіть гаманець і гроші на обідній стіл поруч з продуктами, повертаючись з магазину. І намагайтеся не носити його в пакеті з продуктами.

4. У холодильнику. Найбільш серйозної шкоди для людини таїться в ящиках для овочів: якщо овочі починають підгнивати, то вони «розкидають» навколо хвороботворні бактерії. Крім того, оскільки сучасні холодильники не вимагають розморожування, то господині часто забувають його добре мити, максимум - протирають полки. Але головне - не дотримуються правила зберігання продуктів, через що можуть виникнути проблеми.

Що робити: мити холодильник хоча б раз на рік, це вбереже як від неприємних запахів, так і від бактерій. Не кладіть сире м’ясо поруч з готовою їжею. Не зберігайте відкриті продукти: завжди перекладайте консерви в контейнері. І дотримуйтесь термінів зберігання!