Відпустка не за горами: як правильно вибрати хостел

Одним з найважливіших пунктів відмінної подорожі є правильний вибір житла. І один з найдешевших варіантів - найчастіше саме хостел. Особливо, цей варіант підходить тим, хто подорожує самостійно або невеликою компанією.

Ми розглянемо інформацію про те, як знайти хороший і недорогий хостел, не стати жертвою шахрайства, правила хостелів: чого тут не можна робити, а що зробити просто необхідно.

Важливі аспекти при виборі хостелу, на які варто звернути увагу

Перевірити хостел. Якщо ви знайшли житло по акції на якомусь маловідомому сайті або наткнулися відразу на домашній сайт хостела і при бронюванні потрібно відразу оплатити проживання, а можливості розплатитися готівкою при заселенні немає - краще уважніше перевірити інформацію про фірму, що надає послуги. Вбийте назву хостелу в пошук на таких сайтах як Booking або TripAdvisor. Там можна подивитися відгуки, ціни, інформацію про чистоту в номерах, а також про супутні послуги: чи є кондиціонер, інтернет, шафки для речей та інші необхідні дрібниці. 

Знайдіть адресу хостела і вбийте його в пошук в онлайн картах - чи не знаходиться там якийсь інший будинок. Якщо при такій перевірці ви не виявили дивних розбіжностей, значить при оплаті хостелу через інтернет ви ризикуєте набагато менше.

При виборі житла враховуйте не лише його низьку ціну, але і такі параметри як відгуки, щоб потім не дивуватися брудним кімнатах. Дивіться на місце розташування хостела - щоб заощадивши на житлі не переплатити за транспорт і не втратити час, добираючись з околиці міста в потрібні локації.

Почитайте, не беруть вони окрему плату за такі послуги як постільна білизна, рушники, доступ до інтернету, користування шафкою та інше. Якщо ви подорожуєте на автомобілі - перевірте можливість безкоштовного або недорогого паркування. Якщо хостел знаходиться в центрі міста, по-перше дістатися до місця на своєму автомобілі може бути не так просто, а по-друге - відсутність парковки або її позамежна ціна можуть звести нанівець всі інші плюси.

Правила хостелів: Що потрібно зробити в хостелі?

  • Обов’язково скористайтеся шафкою з замком для зберігання речей. Навіть якщо ця послуга платна. Хоча найчастіше за шафки не беруть додаткову плату, тільки заставу розміром 5-15 євро, яку повертають при виселенні. У будь-якому випадку, не залишайте свої речі в кімнаті незамкненими - ніхто не несе відповідальності, якщо у вас щось вкрадуть, тому що шукати винного це завдання не тільки складне, але і вельми неприємне.
  • Обов’язково залиште відгук про своє враження від проживання в хостелі, щоб допомогти таким же відвідувачам при виборі житла. Якщо ви читали тільки хороші відгуки, але приїхали і були розчаровані - напишіть про це. Такий підхід допоможе знизити шанси, що в подібну ситуацію потраплять наступні мандрівники.
  • Провітрюйте приміщення, коли йдете з кімнати. У денний час в хостелах зазвичай ніхто не сидить - всі гуляють по місту. А ввечері в одній кімнаті збереться відразу група людей. Для того, щоб вночі не було задухи, а в приміщенні було свіжо - провітрюйте його в денний час.
  • Завжди прибирайте за собою відразу. Хостел - це дешеве житло, але це не означає, що потрібно жити в поганих умовах. Необхідно відразу прибирати за собою, щоб в кімнаті речі не заважали іншим людям, сміття не створював неприємного запаху і всім було комфортно там перебувати.

Правила хостелів: Чого робити в хостелі можна?

Вмикати музику, голосно розмовляти, створювати зайвий шум після півночі. Якщо ви загуляли до пізнього часу - ніхто не заборонить вам включати світло, ходити і розбирати речі. Те ж стосується нічного заселення - всі розуміють, що це спільне житло. Але все ж не варто позбавляти сну інших мешканців, влаштовуючи гучні посиденьки в кімнаті.

З іншого боку - не варто скаржитися і конфліктувати, якщо вам заважає шум іншого мешканця. Поведінка людини - це її вибір, який залежить від її етичних норм і ви не можете вказувати незнайомим жителям кімнати, як вони повинні себе вести. Тому, якщо ви вже зробили ввічливе зауваження, але цим нічого не добилися, то краще постаратися заснути, сховавшись з головою і включивши спокійну музику в навушниках. Виняток може бути тільки в тому випадку, якщо інші мешканці лаються або, тим більше, б’ються - тоді вам краще відразу покликати адміністрацію або охорону і попросити розібратися в цій ситуації.

Не можна курити в кімнатах і найчастіше - це заборонено робити на балконах, що виходять з кімнати, так як тютюновий дим все одно потрапляє в приміщення. Для цього є спеціально виділені зони, якими слід користуватися. Не можна залишати на ніч біля ліжка свої сумки, речі, взуття та інші дрібниці. Оскільки в хостелах і так мало місця в кімнаті, а ліжка двоповерхові, то ви можете перешкодити своїми речами тим, хто спускається вранці з другого ярусу і тим хто намагається акуратно пройти біля вашого ліжка. Всі ці речі потрібно скласти в шафку, тумбочку або під ліжко.