Весна без застуд, або як зміцнити імунітет після зими

Безумовно, весна - жадана пора для більшості з нас. Втім, окрім довгоочікуваної погожої днини, радісного пробудження природи, цей сезон нерідко супроводжується і неприємності у вигляді застуди, чи інших проблем зі здоров'ям. Навіть і ті, хто мужньо переніс ці негаразди, напровесні здають позиції, і починають хворіти. Як цьому запобігти? Відповідь очевидна - потрібно максимум уваги приділити власному імунітету.

Почати зміцнення власного організму можна з корекції харчування. Які ж продукти підходять для цієї мети?

1. Свіжі огірки, помідори, зелень, а так само інші овочі в відвареному або печеному вигляді - безцінні джерела клітковини, що сприяє виведенню з організму токсинів. Крім того, там містяться вітаміни і мінерали, необхідні для ефективної роботи імунної системи.

2. Гарбуз, морква, апельсини та інші овочі і фрукти помаранчевого і жовтого кольору. У цій сонячній палітрі - вітаміни А, Е, С і біофлавоноідів, що володіють противірусними і антиоксидантними властивостями.

3. Сухофрукти, ягоди і яблука. У цієї групи продуктів незліченні переваги для організму - крім благотворного впливу на імунну систему, вони підтримують роботу серця і стимулюють роботу нирок, які виводять з організму токсини.

4. Соки та морси, а так само мінеральна вода - так само незамінні помічники для організму, так як допомагають звільнити його від токсинів.

5. Горіхи містять не тільки багато білка рослинного походження, а й багаті поліненасиченими жирними кислотами, селеном і вітаміном Е.

6. Бобові, яйця, риба, вівсяна каша - всі ці продукти містять цинк, благотворно впливає на захисні сили організму.

Говорячи про те, що корисно для імунної системи, не можна не згадати і про продукти, які для імунітету зовсім не корисні: це важкі м’ясні страви, жирна їжа, копченості та соління, солодощі, сирі овочі, що провокують бродіння, велика кількість борошняних виробів, алкогольні і кофеиносодержащие напої. Споживання цих продуктів краще обмежити.

Не слід забувати також і про те, що однією корекції раціону для ефективної профілактики та зміцнення імунітету недостатньо. Закріпити ефект можна наступними діями:

1. Максимум фізичної активності. Рух це життя. Цією істині нас вчили з дитинства, і вона не втрачає своєї актуальності і до цього дня. Навіть якщо немає часу на спортзал і ранкові пробіжки - робіть зарядку, гуляйте всією сім’єю, полюбіть ходити пішки або змініть громадський транспорт на велосипед. Практикуйте рухливі ігри з дітьми, прищеплюйте їм любов до руху - в майбутньому це допоможе їм зберігати молодість і здоров’я.

2. Не забувайте і про активну профілактику. Медицина не стоїть на місці і сьогодні спектр препаратів, створених для захисту від грипу та ГРВІ досить широкий. Варто включити олігосахариди в дитячому харчуванні, зокрема GOS/FOS дитячих сумішей Nutrilon.

3. Чистота - запорука здоровя. Це ще одна прописна істина з дитинства, ефективність якої підтверджується роками. Дотримуйтесь правил особистої гігієни і навчайте цьому дітей. Проводіть вологе прибирання і регулярно провітрюйте приміщення. Чистота і свіже повітря - зовсім незручна середовище для існування вірусів.

І останнє правило, яке необхідно дотримуватися для збереження здоров’я: якщо вберегтися від захворювання не вдалося - звертайтеся за консультацією до лікаря, самолікування часом може занадто дорого обходитися. Бережіть себе і своїх близьких, і здоровою всім нам весни!