Повар на годину: як мобільний додаток врятував американських рестораторів

Американським рестораторам все важче шукати персонал: текучка кадрів просто зашкалює, а працівники не поспішають погоджуватися на шалений графік і низьку зарплату. Колишній кухар і айтішник спробували вирішити проблему 10 тис. ресторанів одним додатком.

П’ятничним вечором прямо в розпал різдвяного сезону шеф-кухар і власниця ресторану Frances в Сан-Франциско Мелісса Перелло мало не зіткнулася з катастрофою. Мийник просто не з’явився на роботу, та й на кухні не вистачало рук.

«Я завантажила додаток Pared, - згадує вона. - І 35 хвилин по тому мийник переступив поріг ресторану ».

Ситуація, в якій опинилася Перелло, типова для американської сфери громадського харчування. І, здається, з часом стає тільки гіршою. Кількість ресторанів у великих містах США тільки збільшується - в Нью-Йорку в третьому кварталі 2018 року їх кількість досягла 9,8 тис. При цьому мілленіали не дуже-то рвуться влаштовуватися на роботу з повною зайнятістю. Так що заміщати вакансії мийників посуду стає все важче. Проблеми з персоналом в результаті зачіпають і відвідувачів, яким доводиться нудитися в очікуванні і гадати, куди ж поділася їх смажена курочка. За даними програми для планування змін 7shifts, в середньому співробітники ресторанів працюють на одному місці місяць і 26 днів. До речі, по посиланню курсы поваров в спб, ви дізаєтесь, де можна оволодіти всіма кулінарними тонкощами.

Додаток Pared, створений саме для вирішення таких проблем, представили в грудні 2015-го. Його розробили випускник Стенфорда Вілл Пасіо, який працював кухарем в ресторанах French Laundry, Dave Lu, а також легендарного Napa Valley, і ветеран Apple і Yahoo! Дейв Лу, що запустив додатки для спілкування фанатів різних музичних колективів Fanpop.

Спочатку Pared була програмою для пошуку мийників посуду і кухарів холодного цеху, яка працювала в прибережній зоні Сан-Франциско. Але в міру розвитку додатку з’явилася можливість шукати з його допомогою і інших працівників, в тому числі офіціантів, барист і навіть фахівців по відкриванню устриць.

У березні 2018 го додаток почав працювати в Нью-Йорку, і там у нього з’явилося кілька іменитих клієнтів - в їх числі зіркові шеф-кухаря Жан-Жорж Вонгеріхтен і Том Колічіо, а також ресторанна група з більш ніж 20 закладами преміум-класу Tao Group. До кінця року Пасіо і Лу хочуть вийти на ринок Філадельфії і міста Вашингтон, а до 2020-го сподіваються бути присутнім у всіх великих містах США.