Duck gun - найбільший у світі мисливський дробовик

Зброя, представлене на фотографіях - це зовсім не наддалекобійна снайперська гвинтівка. Навпаки, ця рушниця, яку можна зробити зі шматка звичайної водопровідної труби, а щоб її використовувати, іноді навіть був потрібен невеликий човен. Зате за допомогою такого пристрою можна побити всі мисливські рекорди, без перебільшень, збиваючи качок десятками за один постріл!

Ручна вогнепальна зброя в Європі відома ще з Середньовіччя, і весь цей час використовувалася вона не тільки на війні, а й для полювання. Саме в гонитві за дичиною мисливці застосовували найбільші ручні «гармати» з усіх коли-небудь існуючих на світі.

Ще століття тому полювання на диких птахів, переважно на качок і гусей, давало їжу не тільки на столи аристократів, але і була важливою підмогою для простих людей. Саме мисливці на водних пернатих і придумали, як вбивати їх відразу десятками. Секрет успіху криється в довгому стволі (до 3 метрів) великого калібру (до 5 см). Таку гладкоствольну рушницю, яка стріляє дробом, раніше називали «качатницею» або «гусятницею» (англ. Duck gun або punt gun).

Думається сучасні мисливці не проти мати у своєму арсеналі таку зброю. А по посиланню купить костюм для охоты можна їм порадити якісний камуфляжний одяг.

Унікальні рушниці мисливці нерідко робили своїми руками. В якості стволу міг служити стовп вуличного ліхтаря, і навіть досить товста водопровідна труба. До ствола прилаштовувалася рукоять-приклад. Правда, з такої зброї стріляти з плеча мало хто наважувався - вивих гарантований! Основний дієвий спосіб полювання полягає в тому, щоб міцно причепити «качатницю» до човна і вже на ньому вистежувати зграю пернатих.

Успішне полювання з найбільшою у світі ручною зброєю виглядало наступним чином. Мисливець, сидячи в човні зі встановленою «качатницею», повільно і тихо пробирався серед заростей очерету, прислухаючись до звуків. Йому було потрібно «вирахувати» місцезнаходження зграї качок. Наблизившись досить близько, він направляв ніс човна в напрямку зграї і лякав пернатих. Піднятих в повітря птахів приголомшував звук пострілу і тут же сотні свинцевих дробинок, загальною вагою в півкіло, вбивали їх наповал. Після вдалого пострілу мисливець цілком міг забрати з собою до півсотні качок! Правда, далеко не всі птахи були придатні до їжі, тому що дробу в м’ясі могло виявитися занадто багато.

Занадто успішне полювання на пернатих, природно, не могло не позначитися на їх кількості. Масовий геноцид качок вдалося зупинити, лише заборонивши «качатниці» на законодавчому рівні. Так, в Сполучених Штатах гігантський дробовик «забанили» в 1860-х роках, але ще тривалий час широко використовувався браконьєрами. А в Великобританії «качатниці» використовуються досі, правда, дозволений калібр не більше 44 мм.