У США створили нанороботів, здатних видаляти зубний камінь

Мініатюрні пристрої, створені дослідниками з США, здатні очищати поверхню зубів набагато ефективніше, ніж сучасний інструмент стоматолога. Розробка допоможе також в боротьбі з бактеріальними плівками на поверхні імплантів і штучних суглобів.

Дослідники з Пенсільванського університету створили керованих магнітами мікроботів, які здатні видаляти зубний наліт. Члени команди впевнені, що використання таких мікроботів дозволить істотно скоротити тривалість візитів до стоматолога.

Як зазначає видання Science Daily, спочатку над проектом працювали дві незалежні групи: одні досліджували антибактеріальні властивості каталітичних наночастинок з оксидом заліза, а інші розробляли з цього матеріалу мініатюрних роботів. Об’єднавшись в єдину команду, вони створили так званих «каталітичних антимікробних роботів», здатних видаляти бактеріальні біоплівки.

Дослідники запропонували два підходи до виробництва мікроботів. Перші синтезуються на основі наночасток оксиду заліза і служать для усунення нальоту з плоских поверхонь. Інші, вбудовані в гель, працюють всередині закритих просторів.

В експериментах обидва типи мікроботів успішно справлялися з руйнуванням біоплівок, що ростуть на плоскій скляній поверхні і всередині закритих пробірок.

Клінічні випробування підтвердили здатність пристроїв знищувати зубний наліт навіть в найбільш важкодоступних місцях, які зазвичай воліють бактерії. Особливу ефективність мікроботів додає те, що вони одночасно видаляють захисний матрикс, самих бактерій і продукти їх життєдіяльності. А за допомогою магнітів їх можна направити в конкретну точку.

За словами вчених, методика буде корисною не тільки в стоматології. Наприклад, мікроботи дозволять підтримувати в чистоті катетери та імпланти. Крім того, вони дозволять боротися з лікарсько стійкими мікроорганізмами.

Багато з бактерій, що живуть в нашому організмі, приносять користь, а не шкоду. Не дивно, що косметичні і фармацевтичні компанії все активніше використовують симбіотичні мікроорганізми для виробництва нових ліків і засобів для догляду за шкірою.

В интернет-магазине 100mat.com.ua вы можете купить файлы soco, а также другие качественные стоматологические материалы, инструменты и оборудование по наилучшей стоимости.