Про що говорять зірки? Класифікації і характеристики готелів світу

Багато починаючих мандрівників, які мають небагато досвіду, при виборі апартаментів, готелей дуже часто намагаються зробити акцент на кількості їх зірок.

З однієї сторони - це правильний підхід, адже, для прикладу ознайомившись на сайті http://www.ukraine-hotel.kiev.ua/ з умовами проживання в готелі «Україна», що розташований у самому центрі столиці, переконуєшся що його читиризірковий статус - це абсолютна гарантія комфорту, домашнього затишку і найвищого сервісу!

Втім, побувавши хоча б в кількох готелях в різних країнах, починає приходити усвідомлення того, що даний фактор зовсім не впливає на його якість: оцінка готелю в зірках може виявитися нижчою, а сервіс, що надається там - вищим. Або навпаки. Звичайно, між 3-х зірковим готелем і 5-зірковим найчастіше складно не помітити різницю. Хоча навіть в таких випадках можуть виникати спірні моменти. Але ось межі між 2 і 3, 3 і 4, 4 і 5 зірками в сучасному готельному бізнесі дійсно стерлися. Але все ж, виникає резонне питання: так від чого ж залежить кількість зірок? Давайте розберемося.

Почнемо з того, що загальносвітових обов’язкових стандартів класифікації готелів насправді просто не існує! Немає ніяких строгих загальносвітових законів, які зобов’язують кожен готель дотримуватися певних умов. Всі документи, що стосуються цієї теми, носять рекомендаційних характер, будучи лише основою для національних стандартів. Але в кожній країні вони свої. Саме тому в багатьох країнах, якщо говорити начистоту, «зірковість» готелів - це просто рекламний трюк. Таким чином, наявність зірок у різних готелів в різних країнах - це звичайна умовність!

Проте існують деякі загальносвітові рекомендації, які будь-готелі «повинні» дотримуватися. Зрештою, буває і таке, що вони дійсно дотримуються, і ви маєте право орієнтуватися на них.

Готелі категорії 1 зірка

Як правило, це найдешевші готелі. Вони розраховані на гостей з невеликими запитами. Однак, в номерах обов’язково повинні бути дзеркало, раковина і 2 рушники. Туалет і ванна можуть бути загальними, в окремому приміщенні. Для таких готелів не обов’язкова наявність пункту харчування. Однак, прибирання повинно відбуватися щодня. Постільна білизна може змінюватися раз на тиждень.

Готелі категорії 2 зірки

Такий готель з облаштування номерів схожий на 1-зірковий. Однак, сама будівля готелю повинна мати у своєму розпорядженні хоч якийсь пункт харчування. Тому в вартість номера може бути включений сніданок, або, як мінімум, вона має бути надана за додаткову плату. У таких готелях обов’язково наявність одного туалету не більше ніж на 5 номерів. Щоденне прибирання проводиться обов’язково, зміна постільної білизни раз в 3 дня.

Готелі категорії 3 зірки

Найбільш популярний різновид готелів у всьому світі. Для мандрівників, яким важливо гарне співвідношення ціна-якість - такі номери є найзручнішим варіантом. Номер готелю категорії три зірки повинен бути обладнаний усіма зручностями: душем, туалетом, телевізором, невеликим холодильником. У південних країнах обов’язково і наявність кондиціонера. Також може бути надано сейф, але, швидше за все, за додаткову плату. Такий номер повинен обов’язково включати в себе вартість сніданку. Мінімальная площа номера - 12 квадратних метрів. Зміна постільної білизни повинна відбуватися щодня.

Готелі категорії 4 зірки

Готелі категорії чотири зірки - це готелі з сервісом високого рівня. Всі номери таких готелів обладнані туалетом, душем, холодильником, телевізором, кондиціонером. Як правило, мінімальна площа - від 16 квадратних метрів. Щоденне прибирання зі зміною постільної білизни та рушників обов’язкове і входить у вартість проживання.

Четиризірковий готель відрізняється підвищеним рівнем комфортності і вдалим місцем розташування. Якщо мова йде про морський курорт, то під вдалим місцем розташування мається на увазі близькість до море і пляжу. До переліку спеціальних додаткових послуг входять спа, масажі, бари і ресторани, конференц-зали, басейни, тренажерні зали, бізнес-центри. За європейськими стандартами ви можете попросити подати ваш сніданок у номер.

Готелі категорії 5 зірок

Готелі категорії 5 зірок забезпечать вас максимальним рівнем комфорту і найширшим спектром послуг. Список послуг відрізняється ексклюзивом: від наявності апартаментів в кілька кімнат з прислугою до приватного гольф-клубу. Готелі категорії п’ять зірок мають у своєму розпорядженні номери більш просторі і з відмінним оглядом, наприклад, видом на море або історичний центр міста.

Ви будете забезпечені цілодобовим обслуговуванням в номерах, де завжди можна скористатися косметикою для душа, халатами та іншими атрибутами, що роблять перебування в готелі ще більш приємним.

Готель обов’язково повинен мати свою парковку. Якщо мова йде про морський курорт - то обов’язково і наявність власного пляжу, де також надаються послуги вищої якості. Іншими словами, 5-зіркових готель повинен забезпечити таку якість проживання, що ні у одного клієнта не повинно залишитися ніяких негативних вражень.