Якому прогнозу погоди можна вірити

Збираючись в поїздку або просто плануючи свій день, ми постійно звертаємося до різних веб-сервісів, що дозволяє отримати інформацію про погоду. Сайтів, що надають дану інформацію, можна знайти дуже багато, проте дані на них для одного і того ж місця можуть досить-таки значно відрізнятися один від одного.

Сьогодні в часи інтернету зручно стежити за погодою. Зайшов на www.061.ua/weather, подивився прогноз і вже знаєш, якою буде цього тижня погода в Запоріжжі, одягатися тепліше, чи легше, брати з собою на вулицю парасольку чи ні.

Але чомусь на різних сайтах прогноз на один і той же день так часто не збігається. Буває, одні обіцяють сонце, інші - дощ. Чому так відбувається?

Прогнози для сайтів погоди створюються спеціальними програмами. Вони аналізують дані трьох світових прогностичних центрів - в Москві, Мельбурні та Вашингтоні. Прогноз складається швидко, але він не завжди коректно простежує, наприклад, проходження атмосферних фронтів з контрастними температурами.

Експерти гідрометеорологічних центрів виділяють наступні мінуси будь-яких погодних сайтів:

- Прогнози на них складаються для великого простору, не враховуючи особливостей регіонів. Наприклад, українські особливості може врахувати лише синоптик, який займається прогнозом для конкретної території. У модельних же сайтах прогнози по території усереднюються.

- Сайти погоди не дають попередження про несприятливі і небезпечні явища.

Згідно з моніторингом сайтів і порівняно їх даних з даними синоптиків, «виправданість» у останніх вище.

Яким прогнозами варто вірити?

Найбільш точний прогноз можна зробити на 2-3 діб вперед. Іноді в стабільних ситуаціях виправдовується прогноз і на 5-10 діб. А ось передбачити погоду на більш ніж два тижні практично неможливо. Тут мова йде вже про середні показники температури і вологості за місяць. Точність прогнозу залежить від стану атмосфери. Зміна навіть найменшого параметра в ній призводить до перебудови всього атмосферного процесу.

Які ж погодні сайти найточніші?

1. Intellicast - провідне міжнародне метеорологічне агентство з однією з найточніших і досконалих систем прогнозування погоди в світі. Intellicast «роздає» прогнози 60 тисячам сайтів в усьому світі - навіть літаки не злітають, поки авіакомпанії не отримають прогноз від синоптиків Intellicast. Інтерфейс сайту не російськомовний, але інтуїтивно зрозумілий. Погоду можна дізнатися не тільки в конкретному місті, але навіть в його районах.

2. Foreca - приватна компанія, яка вже майже 20 років займається погодними прогнозами. Прогнозами Foreca користуються такі відомі компанії, як Microsoft, AOL, Google. На сайті можна побачити графіки температури на п’ять діб, біометеорологічний прогноз, а також дізнатися час сходу і заходу сонця.

3. Accuweather - американська компанія, яка була заснована в 1962 році і з тих пір розраховує прогнози погоди по власній формулі.