Сучасний бездротовий інтернет: порівнюємо 4G і 3G

Мобільний телефон вже давно став таким же невід'ємним щоденним атрибутом, як зубна щітка або носовичок. Смартфони зуміли практично повністю замінити стаціонарні комп'ютери, а десь навіть і перевершити їх в функціоналі. Дозволив їм це зробити якісний мобільний інтернет, без якого будь-який наворочений гаджет - лише плеєр, об'єднаний з телефоном.

Стрімкий розвиток мобільних технологій був обумовлений появою 3G інтернету. Тоді ж міцно увійшов в життя користувачів і 3G модем, перетворивши ноутбук в по-справжньому мобільний пристрій. За допомогою 3G модему можна залишатися на зв’язку будь-де і будь коли, однак обмеження у можливості використання все ще існують. Наприклад, онлайн ігри та HD відео були і є складними для 3G з’єднання.

Поява модему 4G стала черговою віхою в розвитку інтернет технологій. Завдяки 4G з’єднанню давня мрія всіх онлайн-користувачів - повністю «виплутатися» з дротів - стала як ніколи реальна. Для цього тепер досить скористатися тут https://3gstar.com.ua послугами компанії 3GStar, яка є лідером на вітчизняному ринку бездротового інтернету. До речі, саме зараз діє унікальна пропозиція підключення інтернету на 30 днів безкоштовно!

Завдяки третьому поколінню (Third Generation) мобільного зв’язку, стало можливим швидко отримувати в онлайні аудіо- і відеоконтент, використовувати конференц-зв’язок, тощо. 3G став величезним кроком на шляху до мобільної незалежності і звільнення від проводів.

Однак поява 4G, що базується на технологіях LTE і WiMAX, змусила говорити про нові можливості, які він надає, як про новий стандарт, що перевершує надбання минулих поколінь. Але чи настільки хороший 4G, і чи не актуальний по відношенню до нього вольтерівський вислів «краще - ворог хорошого»?

Невеликий екскурс в історію: 3G почали розробляти ще в 1990 році. Для апробації та вирішення різних технічних питань знадобилося чимало часу. У 2000 році відбувся запуск системи третього покоління. Одночасно почалися перші розробки 4G.

Як і система-попередник, 4G була впроваджена після 10 років роботи над нею. До поняття 4G (мереж четвертого покоління) прийнято відносити технологію LTE. Вона доступні користувачам з 4G-гаджетами і підтримуються LTE модемами. Робота 4G мереж базується на протоколах пакетного обміну даних. Для передачі даних в мережах 4G використовуються IP-телефонія, яка в попередньому поколінні відсутня.

Теоретичний потенціал швидкості 4G разюче відрізняється від попередніх поколінь. 4G здатний розвивати до 300 Мбіт / сек, в той час, як для 3G технічний поріг встановлений на позначці 63 Мбіт / сек. Сучасні 4G - GSM і зовсім можуть «вичавлювати» до 500 Мбіт / сек в лабораторних умовах. На практиці ж вітчизняні 4G оператори здатні запропонувати абоненту швидкість до 150Мбіт / секунду, що дозволяє миттєво завантажувати музику, відео і додатки з маркету.

Тобто, 3G і 4G принципово відрізняються швидкістю передачі даних. 4G жвавіший приблизно в десять разів. При цьому пристрої з 4G модулем (або з можливістю підключити модем) здатні працювати і в 3G - в тих місцях, куди LTE ще не дотягуються. Причому перехід інтернету на пристрої відбувається «бесшовно»: процеси завантаження не перериваються.

4G відрізняється від 3G безпосередньо способом передачі даних. Різниця в тому, що LTE мережі практикують виключно пакетну передачу даних, в той час як 3G здійснює поряд з даними і передачу голосу.

Очевидно, що відрізняються технології термінами використання і, відповідно, ступенем освоєння. Так як технологія 3G з’явилася 10 років тому, на сьогоднішній день вона має більш розвинену інфраструктуру (зона покриття та його інтенсивність більші). Але вітчизняні мобільні оператори роблять все, щоб найшвидший інтернет став доступнішим і кращим.