Як вибрати надувний човен для риболовлі

Якщо ви не є принциповим прихильником риболовлі з берега, то радимо придбати якісний надувний човен. Але якщо ще пару десятиліть тому вибір човна зводився до вибору однієї з двох наявних в магазині моделей, то зараз асортимент набагато ширший.

Моделі відрізняються матеріалом, формою, габаритами, типом дна і іншими особливостями конструкції.

Вибираємо матеріал човна

На питання, як вибрати надувний човен, будь-який досвідчений рибалка з упевненістю скаже вам, що починати потрібно з матеріалу. Розглянемо особливості різних матеріалів.

- Прогумована тканина - багатошаровий матеріал, в якому шари текстилю перемежовуються з гумовими вкладками. Однією з основних переваг гумового човна для риболовлі є її відносно невисока ціна. Крім того, матеріал добре витримує зіткнення з корчами і очеретами, а при зберіганні можна не боятися, що його «з’їдять» миші. Основний недолік моделей з прогумованої тканини теж пов’язаний зі зберіганням - з часом текстильна основа може прогнити. Щоб уникнути цього човен необхідно пересипати тальком, а краще - зберігати в надутому стані. Надувні човни з гуми останнім часом поступаються за якістю моделям з ПВХ.

- ПВХ, або полівінілхлорид, - матеріал, з якого виготовлено більшість сучасних моделей. Інтернет-магазин https://hydra.wiki пропонує кращі моделі на сьогоднішній день моделі серії HYDRA Novaю. Основні переваги ПВХ-човнів - легкість, міцність, гідні експлуатаційні характеристики, невисока вартість.

- Хіпалон - сучасний матеріал для виготовлення човнів. За експлуатаційними характеристиками він кращий попередніх варіантів. Хіпалон не боїться впливу хімічних речовин і прямих сонячних променів, добре переносить тертя і інші механічні дії. До недоліків можна віднести досить високу вартість виробів з цього матеріалу.

- Неопрен - іноді використовують в поєднанні з хіпалоном, поступається останньому в міцності, але коштує дешевше.

- Поліуретан - еластичний матеріал, який швидко відновлює форму після зминання. Це хороший варіант човнів для пересування на великих хвилях. Ще однією ключовою особливістю поліуретану є висока пористість, завдяки чому вага конструкції з нього зовсім невеликий. Якісний поліуретан стійкий до стирання і подряпин, хороший для моторних надувних човнів.

Шви і армування

На міцність і довговічність надувного човна впливає не тільки тип матеріалу, але також якість швів і наявність армування. Останнє зміцнює корпус і необхідне в тому випадку, якщо ви вибираєте човен для великих навантажень. Шви надувної конструкції можуть бути виконані одним із способів:

- склеювання - найпоширеніший варіант виконання швів, але далеко не найнадійніший. Вибираючи човен з клеєними швами, ретельно перевіряйте їх якість. Вони повинні бути рівними і без патьоків клею. При виборі човни з ПВХ потрібно пам’ятати, що для цього матеріалу склеювання швів не застосовується;

- ультразвукове зварювання - забезпечує відмінну міцність швів, може застосовуватися для всіх матеріалів;

- вулканізація - найбільш часто використовують для човнів з ПВХ і неопрену, дає хороший показник міцності.

Шви надувного човна повинні виглядати надійними, без задирок і інших очевидних дефектів. Пам’ятайте, що від якості швів безпосередньо залежить довговічність і надійність конструкції.

Як вибрати місткість човна

Місткість надувного човна визначається її довжиною:

- для однієї людини - до 2,5 метрів;
- двомісна - 2,6-3,9 метра;
- тримісна - 3,9-4,3 метра;
- чотиримісна - понад 4,3 метра.

При виборі місткості враховуйте не лише кількість осіб, які будуть знаходитися в човні під час риболовлі. Передбачте місце для спорядження, а також для улову, на котрий й розраховуєте. Одномісноъ моделі з лишком вистачить для однієї людини з вудкою, а ось щоб тримати в ній кілька спінінгів, сітку, ящик з наживками, контейнер з підгодівлею і інші рибальське приладдя - навряд чи.