Анатомія мотошолома - як захистити голову

Для будь-якого мотоцикліста шолом - це не просто засіб захисту, але ще і предмет гардероба, фетиш, засіб самовираження і комунікації зі світом. Він давно перестав бути просто «шкаралупою», що захищає голову від можливих ударів.

Сучасний мотошолом - штука настільки ж складна і високотехнологічна, як і сьогоднішній мотоцикл. Матеріали, з яких їх виготовляють, часом приходять з аерокосмічної та військової областей, адже швидкості зростають, а вимоги до забезпечення безпеки не стають м’якше. Головна вимога до такого аксесуару це, звичайно, якість, і в цьому контексті хочеться порекомендувати інтернет-магазин yurimota.com.ua/shlemy/, де представлено широкий асортимент мотошоломів від надійних виробників.

Шоломи можна розділяти по величезній кількості характеристик і ознак: по типу, матеріалу виготовлення, сфери застосування і так далі, проте головним критерієм вибору завжди має бути наявність на ньому маркування про проходження сертифікації.

Сертифікація

Кожен мотошолом може носити це горде звання лише в тому випадку, якщо він пройшов сертифікацію в одній з уповноважених організацій. В іншому випадку це не більше ніж декоративний горщик, в якому можна вирощувати герань, наприклад, бо ніякої гарантії того, що він здатний хоч якось убезпечити свого носія, немає. На даний момент найчастіше на шоломах можна знайти маркування сертифікації за стандартами Європейської економічної комісії ООН, яка позначається буквою Е з будь-якої цифрою в колі або написом ECE 22.05. Інший варіант - сертифікація Міністерства транспорту США, що позначається символом DOT.

Матеріали

Другим найважливішим критерієм при виборі шолома повинен стати матеріал виготовлення «шкаралупи» - зовнішньої оболонки шолома. Варіантів може бути два: клеєний композитний і литий.

Найбезпечнішими, технологічними і легкими вважаються шоломи, виготовлені за технологією склеювання. Шкаралупу такого шолома виклеюють з безлічі шарів різних матеріалів: мінеральних тканин, кевлара, карбону і т. п. Саме карбон-кевларові шоломи вважаються найкращими - в таких їздять зірки MotoGP, WSBK і взагалі всі швидкі хлопці. Зрозуміло, за клас треба платити, і шоломи із застосуванням карбону і кевлара будуть коштувати на порядок дорожче аналогічної моделі, але склеєної з склотканини. До речі, не буває повністю карбонових шоломів: вуглепластик хоч і має відмінну твердістю і малою вагою, але він дуже крихкий. Тому його завжди доповнюють кевларовими шарами, що забезпечують пружність всієї конструкції. Карбон ж лише дозволяє трохи знизити масу шолома і надати йому «преміальний» вигляд.

Литі шоломи - це економ-сегмент. Литий шолом може бути навіть легші клеєного, проте його опірність ударам і особливо стирання може виявитися помітно нижче, ніж у композитного побратима. Без сумніву, якщо на такому бюджетному шоломі стоятимуть маркування сертифікатів відповідності, він буде забезпечувати належний рівень безпеки, але потягатися з композитами, які, як правило, значно перевершують вимоги сертифікаційних випробувань, не зможе.

Типи шоломів

Оберіть для себе найбільш оптимальний варіант:

1. «Інтеграл». Найбільш популярний в середовищі мотолюбителів шолом «інтеграл». Він має повністю закриту структуру. Чудово захищає голову, має відмінний рівень звукоізоляції, досить прийнятне аеродинамічний опір, відмінно перешкоджає попаданню вітру, дощу, пилу, різних набридливих комах, частенько докучають мотолюбителям на високій швидкості. Але все ж є у нього і безліч конструктивних недоліків, які впливають на його популярність. Дані мотошлеми - найважчі серед усіх інших.

2. “Три чверті”. Так званий шолом «три чверті» захищає лише частину голови, комплектується сонцезахисними козирками. Мають великий огляд, практично ідеально поєднуються з окулярами. Підходять для їзди по бездоріжжю, на скутерах. Однак, з точки зору захисту від усіх можливих небезпек цей шолом захистить досить слабо.

3. «Модуляр». Наступний варіант класифікації - так звані «модуляри». Їх можна визначити за класифікацією як щось середнє в порівнянні з попереднім видом. Вони наділені важливою особливістю - дугою підборіддя. Цим вони вигідно відрізняються від свого побратима.

4. «Укорочені». Дають цілий ряд чудових можливостей, яких немає у попередніх моделей - відмінний огляд, чудова чутність, прекрасно підійде для тих, хто носить окуляри. Але всі ці переваги краде один істотний недолік - дуже слабкий захист голови від наслідків ударів.