Безпечні дитячі забавки: 10 правил вибору іграшок

Гармонійний розвиток дитини немислимий без гри. Через іграшки маленька людина пізнає себе і навколишній світ. «Правильна» іграшка для дитини повинна володіти розвиваючим потенціалом, мати виховну корисність і, головне, бути безпечною.

Гра для малюка - це єдиний спосіб пізнати навколишній світ, навчитися виражати свої почуття, розвивати розумові здібності, таланти і вміння, закладені в ньому природою. Людина, позбавлена гри в дитинстві, неминуче психічно неповноцінна!

У нинішній час ринковий іграшковий сегмен буквально рясніє величезним асортиментним різноманіттям. Як же зорієнтуватися і зробити правильний вибір, щоб не нашкодити малюку? Щонайперше, це купляти їх не на ринках, а в перевірених місцях, для прикладу в інтернет-магазині medvegonok.com.ua, саме тут представлений товар найвищої якості, який, з однієї сторони, абсолютно безпечний, а з іншої - здатний дійсно зацікавити малюка, розвинути в нього цінні навики.

На що ж потрібно, в першу чергу звертати увагу при покупці іграшки?

1. Практично бездоганний спосіб визначення якості іграшки - це ваш нюх, зір і тактильні відчуття, які можуть бути надійним помічником при виборі іграшки дитині. Коли ви купуєте м’яку іграшку своєму чаду, загострити увагу на те, як вона пахне. Якщо від іграшки виходить характерний хімічний запах - це шкідлива іграшка, яка може нашкодити вашій дитині. Коли ви дивитеся на іграшку і бачите будь-які несиметричні дефекти - це також свідчить про недоброякісність товару.

2. Якщо ви вибрали іграшку, основа якої пластик, зверніть увагу на те, на скільки він жорсткий. М’який і приємний на дотик пластик більш шкідливий, ніж жорсткий. Деякі китайські іграшки виготовлені з м’якого ПВХ бувають вкрай шкідливі, так, наприклад, деякі іграшки, які вилучали з полиць магазинів, мали кадмій в своєму складі. Такі іграшки можуть вести до незворотних і важких наслідків для дитини. Якщо матеріалом є гума, то так само треба звертати увагу на запах. Від хороших, якісних іграшок не повинно бути неприємного запаху.

3. Вибирайте іграшки тільки для вікової категорії, до якої відноситься ваша дитина. Інформацію про вікову групу, якій призначена іграшка, можна прочитати на упаковці. Не слід брати іграшки так, як деякі батьки вибирають одяг, тобто на виріст, а у випадку з іграшками - на майбутнє. Для наймолодшої категорії, дітей до року, не слід брати іграшки, які мають надмірно яскраві кольори, так як це буде тільки надмірно збуджувати дитину.

4. З дерев’яними іграшками менше проблем, так як це природний матеріал, але і в них є мінус - вони більш рідкісні, мають як правило більш просту форму і вони дорожчі.

5. Для дітей від року до трьох потрібно вибирати іграшки, які не мають дрібних деталей, а також деталей, які легко відірвати. Обумовлено це тим, що всі діти схильні тягнути все в рот, а це може бути небезпечно, через імовірність попадання їх в дихальні шляхи дитини. Якщо це м’яка іграшка, то переконайтеся при покупці, що вона міцно зшита, і шви не розійдуться при грі з нею дитиною.

6. З якісної іграшки волоски не повинні легко вириватися. Коли ви придбаєте м’яку іграшку, помийте її з милом, але не періть, це дасть вам додатковий захист від можливих бактерій, та до того ж ви перевірите, чи не злазить фарба з тканини, що говорить про неякісні барвники.

7. Бажано, щоб іграшки не мали гострих кутів.

8. Купуючи музичну іграшку, послухайте, чи не занадто голосно вона звучить, якщо так, то вона вам не дуже підходить.

9. Хорошим варіантом для покупки будуть різні відерця, пірамідки, совочки, дудочки, ляльки без дрібних легко відриваються частин. Можете придбати і різні кульки, кубики з м’яким покриттям для захисту дитини.

10. Для дітей старше п’яти років вже можна купувати конструктори, більш складні іграшки з механічним пристроєм, розвиваючі іграшки, які будуть вчити вашу дитину запам’ятовувати корисну інформацію. Також можна придбати іграшки розвиваючі моторику, наприклад: різні фігурки, скакалку, дартс, мозаїку і т. д.