Проблема наркозалежності: як умовити близьку людину пройти лікування

У семи з десяти випадків успішно пройдене лікування від наркотичної і алкогольної залежно - це заслуга близких людей або родичів залежної особи. Саме вони переконують зробити відповідальний крок і покласти край хворобі.

Саме вони шукають і знаходять клініки, де наркозалежний отримає дійсно результативну допомогу. Саме таким місцем є Центр лікування наркоманії в Одесі “ADOMED-ФОНТАН”, де застосовуються найсучасніші системні підходи до вирішення цієї проблеми. Завдяки органічному поєднанню унікальних біологічних, психологічних, соціальних і духовних методик тут досягаються найкращі показники в лікуванні наркозалежних в мінімальні терміни. Эфективне лікування наркоманії в Одесі в “ADOMED-ФОНТАН” - це реальний шанс стати на шлях здорового життя!

Але як добитися від людини розуміння, що вона сильно хвора і їй потрібна негайна медична допомога?

Як себе вести у розмові про залежність і лікування?

Найчастіше близькі стосунки з залежним людиною накладають відбиток. Підвищена нервозність і стрес роблять емоційний зв’язок з хворим джерелом неприємних відчуттів - роздратування, тривоги і страху. Виникає те, що ми називаємо співзалежністю. Проблеми з емоційною сферою сприяють розвитку невротичних розладів і посилюють спілкування з хворою людиною, втрачається контакт, зникає довіра. Тому почати слід з себе: постарайтеся виключити емоції, зберігайте холодний розум, не втрачайте терпіння, не виходьте з себе, уявляйте себе не жертвою, але іншому, який хоче допомогти. Це нелегко, але без самоконтролю і самовладання досягти мети не вийде.

Про що слід говорити?

Хворі наркотичною та алкогольною залежністю найбільше бояться наслідків своєї хвороби. Перші проблеми зі здоров’ям стають тривожними дзвіночками. Поступово тривога переростає в нав’язливий стан, іпохондрію. Вона захлушається одним способом - прийомом наркотиків або алкоголю.

Однак в моменти відносної ясності свідомості розмова про наслідки і обіцянку запобігти їм може допомогти вам добитися свого - переконати людину пройти лікування. Важливо, що усвідомлення руйнівних наслідків для організму діють на хворого сильніше, ніж наслідки для його взаємин з оточуючими. Тому без моралізаторства і тіні осуду, які посилюють почуття провини, але не дають розрядку, необхідно перевести фокус розмови на фізичне самопочуття і поговорити про збиток здоров’ю.

Коли найкраще починати розмову про лікування?

Психологічно людина повинна дозріти для отримання допомоги. Відповідно, лікування краще представляти як допомогу у вирішенні проблем хворого і пропонувати її в хвилини, коли вона найбільш необхідна - передозування, серйозне погіршення самопочуття, стрімка зовнішня деградація. Хворий відзначає для себе зміни до гіршого і його переживання з цього приводу можна зробити рушійною силою в появі у нього бажання пройти лікування.

Такі моменти лікарі називають «прозріннями». Як правило, вони виникають в перервах між вживанням психоактивних речовин. Вам потрібно пам’ятати: боязнь, тривога, страх - все це ваші союзники в тому, що стосується відправки хворого на реабілітацію. Також, важливо після ухвалення рішення не відпускати залежного в колишню соціальну середу. Тому дочекайтеся моменту найбільшої сприйнятливості хворого до ідеї отримати медичну допомогу і дійте.

Як підвести хворого до більш усвідомленого лікування?

Формування усвідомленої потреби в медичній допомозі - тривалий і непростий процес. Часто потреба не дозріває, і лікування стає способом поправити фізичний стан. В такому випадку ремісія після реабілітації не може бути тривалою. Це і ставить перед родичами і близькими хворого ще одну задачу - домогтися максимально можливої ​​усвідомленості вчинку. Для цього ви повинні стати другом залежного, розділити з ним його побоювання з приводу хвороби, її фізичного впливу на його організм, соціальних наслідків, в тому числі постійної загрози з боку правоохоронних органів.

Ви повинні намацати в розмові з людиною почуття втоми від наркотиків чи алкоголю і посилити його. Якщо між вами виникне розуміння, ви зможете легко направити людину до правильних висновків, зокрема про те, що єдиний вихід - пройти лікування. При цьому страх і втома відрізняються з терапевтичної точки зору тим, що страх породжує бажання вилікувати симптоми хвороби, тоді як втома скинути з себе її тягар. Відповідно, ваш ідеальний маршрут в ході підготовки людини до лікування - це рухатися від побоювань і страху до почуття зношеності і втоми від наркотиків чи алкоголю.

Що робити, якщо встановити контакт не получається?

Якщо вам важко дається спілкування з хворим або у вас не виходить взяти себе в руки, ви завжди можете звернутися до професійних психологів, які працюють з найважчими випадками і докладно розкажуть про наслідки вживання наркотиків або алкоголю.

Однак в цьому випадку для того щоб уникнути рецидивів в майбутньому вам буде потрібно пройти сімейну терапію і усунути фактори, що викликають сильні негативні емоції і реакції. Тому для початку буде краще, якщо ви спробуєте самостійно налагодити діалог з хворим і переконати його в тому, що пройти лікування - це хороша ідея. Якщо людина повірить в свої сили, шанс на тривалу ремісію зростають в рази.