Чавунні ванни - нестаріюча сантехнічна класика

Незважаючи на засилля на ринку акрилових ванн, зроблені з чавуну моделі все одно користуються стабільним попитом. А все тому, що така традиційна за своїм виконанням сантехніка має безліч плюсів. Чавунні ванни міцні і довговічні, дуже повільно остигають, практично безшумні під час набору води, і плюс за ними легко доглядати - ідеально для тих, хто любить комфорт і практичність!

Вибір чавунної ванни - справа відповідальна, і підходити до неї треба серйозно. Чому? Та тому що термін їх служби при правильному догляді і дбайливій ​​експлуатації практично не обмежений, якісна покупка буде радувати Вас і Ваших близьких і служити “вірою і правдою” на протязі довгого часу.

Сьогодні вітчизняний ринок пропонує споживачам широкий асортимент продукції різних вітчизняних і закордонних виробників, кожен з яких має свої переваги - не загубитися серед такого “чавунного” достатку складно, тому щоб довго не мучитися з вибором, не переплатити зайвого і не попасти на відверту “халтуру”, радимо чавунні ванни купити в інтернет-магазині Санрум, саме там ви знайдете ідеальне поєднання ціни і якості!

А які ж основні принципи вибору чавунної ванни?

Приміряємо до інтер’єру

Перш за все, необхідно пам’ятати, що набагато простіше підібрати ванну до інтер’єру, ніж інтер’єр до ванни. Тому ще до покупки ванни необхідно або спланувати майбутній інтер’єр (якщо ви вирішили зайнятися ремонтом), або ґрунтовно оцінити вже створений. Що тут важливо?

По-перше, колірна гамма. Чавунні ванни зараз виробляються всіх можливих відтінків, і хоча колір емалевого покриття в більшості випадків залишається класичним - білим, то колірні рішення зовнішніх бортів здивують Вас своєю різноманітністю.

По-друге, необхідно вирішити, який тип ванни вам потрібен - окремостояча ванна (в комплект, як правило, додаються ніжки, дизайн яких також різноманітний) або вбудована ванна, зовнішні стіни якої ховаються додатковими перегородками, наприклад з гіпсокартону, а потім, облицьовуються плиткою або іншим оздоблювальним матеріалом. Борти і кути у таких ванн, як правило, без вигинів, ідеально плоскі і рівні.

Головне - щоб ванна органічно вписувалася в ваш інтер’єр, підходила за формою та стилем до інших предметів побуту вашої ванної кімнати.
 

Визначаємо розміри і форми

Одним з основних параметрів при виборі ванни є її габарити. Вона повинна, по-перше, поміщатися у Вашій ванній кімнаті, а по-друге, враховувати комплекцію тих, хто буде цією ванною користуватися.

Практично всі виробники випускають одні й ті ж моделі ванн різних габаритів. Довжина чавунних ванн, представлених на вітчизняному ринку, варіюється від 100 см до 180 см, а ширина - від 70 до 90 см. При цьому треба зазначити, що сучасні ванни при тих же габаритах, що і старі радянські, мають більшу місткість. Досягається це різними шляхами, зокрема, виготовленням крутіших і в тонких (приблизно 5 мм) стінок.

Чавун - не найзручніший матеріал для створення різноманітних геометричних форм ванни. Він практично не гнеться, на відміну, наприклад, від акрилу, тому прямокутна форма з округленими до низу стінками - найпоширеніший і класичний варіант. Однак треба віддати належне сучасним виробникам, деякі з яких розробили і успішно застосовують технології, що дозволяють виготовляти ванни зі стінками майже під прямим кутом.

Не дивлячись на те, що чаші всіх чавунних ванн мають приблизно однакову форму, їх кутові елементи і бічні борти можуть приємно здивувати Вас своєю різноманітністю.

Оцінюємо якість лиття та емалі

Технологія виробництва у всіх виробників приблизно однакова, однак, якість чавунного лиття і емалевого покриття можуть бути різними, в першу чергу завдяки застосуванням різних сучасних технологій.

Для того щоб визначити рівень якості чавунного лиття, зверніть увагу на зовнішні стінки ванни - поверхня повинна бути рівною і не повинна мати видимих ​​глибоких дефектів. Подібні нерівності говорять про низьку якість лиття, і якщо на внутрішній стороні ванни вони можуть бути практично не помітні через нанесеного шару емалі, то на зовнішніх стінках приховати їх практично неможливо. Іноді, виробники наносять на зовнішні стінки порошкову емаль, що захищає чавун від корозії і збільшує термін служби.

Дуже важливо звернути увагу і на емалеве покриття, адже саме воно визначає термін служби вашої ванни. Найпоширеніша ознака неякісного нанесення емалі або браку у виробничому процесі - це видатні звичайному оку хвилеподібні нерівності і опуклості на внутрішніх стінках ванни - небезпека таких дефектів насамперед в тому, що саме вони першими піддатися передчасної появи іржі. Рівна блискуча гладка поверхня без видимих ​​відколів, вмятинок і дефектів - ознака однорідності емалевого шару і гарантія довгої служби ванни.

Що стосується удароміцності і стійкості до появи подряпин, то тут говорити про оцінку якості емалевого покриття в магазинних умовах не доводиться. Стійкість до пошкоджень Ви зможете оцінити, на жаль, тільки в процесі експлуатації.

При виборі ванни не забудьте також звернути увагу і на правильність і симетричність виконання кутів і бортів. Кути повинні бути плоскими і рівними і не повинні загинатися вгору або вниз занадто сильно, борта не повинні бути занадто опуклими або увігнутими.