AMD і Cray створять найпотужніший в світі суперкомп’ютер

Американські компанії AMD і Cray збираються протягом трьох років (обіцяють, що машина запрацює в 2021-2022 роках) створити найпотужніший суперкомп'ютер не тільки на території США, але і у всьому світі. Він отримає назву Frontier.

Реалізація проекту буде проводитися за підтримки Міністерства енергетики США (DOE) і Окриджської національної лабораторії. Машина буде володіти не тільки колосальною обчислювальною потужністю, але і оснащена штучним інтелектом наступного покоління.

Повідомляється, що приблизна потужність нового суперкомп’ютера становитиме понад 1,5 ексафлопса. Іншими словами, за секунду він зможе виконувати близько 1,5 квінтильйони (1 500 000 000 000 000 000) обчислювальних операцій. Машину планується встановити в Національній лабораторії Ок-Рідж при Університеті штату Теннессі.

«Рекордна потужність Frontier дасть нашій країні можливість лідирувати в світовій науці, яка забезпечує життя і економічне процвітання американців і всього світу», - прокоментував глава Міненерго США Рік Перрі.

За його словами, США змушені створювати все більш потужні обчислювальні машини, щоб Китай, який також активно займається створенням суперкомп’ютерів, не випередив їх в цьому напрямку.

«На сьогоднішній день США все ще залишаються світовим лідером в сфері можливостей штучного інтелекту (ШІ), проте Китай набирає обертів. Влада в Пекіні інвестувала і підтримує китайські розробки в галузі ШІ з однією метою: обігнати США і отримати світове лідерство в цій сфері», - додав він.

В якості центральних процесорів в суперкомп’ютері Frontier будуть використовуватися спеціалізовані чіпи AMD EPYC. Їх в новій системі планується використовувати в тандемі з професійними графічними процесорами Radeon Instinct. Поряд з ними буде використовуватися високошвидкісне внутрішнє з’єднання Infinity Fabric з низькими затримками, яке буде зв’язувати по чотири GPU і один CPU в кожному вузлі.

Як зазначає портал The Verge, система зможе дуже швидко обробляти неймовірну кількість даних завдяки пропускній здатності, яка буде в 24 000 000 разів вище, ніж у середньостатистичного Інтернет-з’єднання. За одну секунду система буде здатна обробити, наприклад, 100 000 фільмів у форматі HD. Звичайно ж, для таких цілей його використовувати навряд чи будуть - машина буде призначатися для наукових і інших досліджень в інтересах уряду США.

Площа, яку буде займати суперкомп’ютер Frontier, складе близько 680 квадратних метра, що майже еквівалентно площі двох баскетбольних полів. У ньому буде використовуватися близько 150 кілометрів різних кабелів.

На даний момент найпотужнішим суперкопьютеров в світі є IBM Summit, введений в експлуатацію в червні минулого року, і розташований в тій же Окриджській Національній лабораторії. Обчислювальна потужність комп’ютера становить 122,3 PFLOPS. Побудований на базі 9216 22-ядерних процесорів IBM POWER9 і 27 648 графічних процесорів NVIDIA Tesla V100.

Самые свежие и актуальные новости экономики, политики, науки, культуры, спорта читайте на популярном портале news-today.su. Будьте первыми в курсе всех мировых событий!