Артеріальний тиск під контролем! Тонкощі вибору тонометра

Рівень артеріального тиску - це найважливіший показник, за яким повинна стежити кожна людина, незалежно від стану здоров'я. Щоб правильно і точно виконувати необхідні виміри, існують спеціальні тонометри, які дозволяють максимально швидко визначити зміну артеріального тиску.

Контроль артеріального тиску на сьогоднішній день є життєвою необхідністю для великої кількості людей, які страждають різними серцево-судинними захворюваннями. Тільки на основі систематичних вимірювань тиску лікар підбирає правильну терапію. Точність результатів, одержуваних при вимірюванні артеріального тиску, дуже важлива як в питаннях профілактики, так і лікування, як для молодих, так і для літніх людей.

Пропоновані інтернет-магазином medico.in.ua надійні сучасні тонометри оснащені інтелектуальним програмним забезпеченням і функціями, які гарантують максимальну точність результатів. Однак є багато нюансів і особливостей, які можуть допомогти у виборі моделі тонометра, максимально відповідної вашим індивідуальним потребам. Давайте спробуємо разом розібратися в цих тонкощах.
 
Для початку відповімо на питання:
 
1. Як часто ви плануєте вимірювати артеріальний тиск? Якщо необхідний постійний контроль і щоденне вимірювання (ведення щоденника), то автоматичні моделі тонометрів будуть кращими. Багато з них оснащені функцією пам’яті на 30 і більше днів. Якщо ж мова йде про епізодичні виміри з метою профілактики, то можна зупинити свій вибір і на більш дешевих напівавтоматичних варіантах.
 
2. Який ваш вік? Молода людина може сміливо зупинитися на моделях зап’ястних автоматичних тонометрів. Людям похилого віку доцільно вибирати серед автоматичних тонометрів з манжетою на плече. Якщо ж обсяг руки не дозволяє використовувати плечовий тонометр, обов’язково запитуйте моделі зап’ястних тонометрів, які не мають вікових обмежень.
 
3. Чи є у Вас захворювання серця або судин? Якщо відповідь на це питання позитивна, то рекомендується вибирати серед автоматичних тонометрів «на плече» з функцією діагностики аритмії. Такі тонометри не просто визначають наявність аритмії, а й вимір проводять з урахуванням цих особливостей, не спотворюючи точність результату.
 
4. Чи добре Ви чуєте? Якщо відповідь «ні», то ручні тонометри для вас виключені.
 
5. Чи добре Ви бачите? Якщо «ні», то зверніть увагу на два наступні варіанти: 1) моделі автоматичних тонометрів з великими цифрами на дисплеї, 2) моделі автоматичних тонометрів з можливістю голосового повідомлення результатів.
 
Тепер переходимо безпосередньо до вибору типу тонометра

Низькобюджетні тонометри - механічні, нам знайомі по процедурі прийому у терапевта. Ці моделі надійні, точні і дешеві з єдиним “але”: використання класичного механічного тонометра в домашніх умовах передбачає або присутність фахівця, або володіння пацієнтом навичок до самостійних вимірів артеріального тиску. Тому залишимо ці моделі для лікарів.

Оптимальне співвідношення функціональності з вартістю належить напівавтоматичним моделям. Такий тонометр всі виміри здійснює самостійно, від пацієнта потрібно тільки включити прилад, протягнути руку в манжет і накачати його грушею. Напівавтомати надійні, точні і наділені рядом корисних функцій: пам’яттю на попередні показники, діагностикою аритмії пульсу, відображенням результату на дисплеї, іноді годинами і календарем.

Для покупки повністю автоматичного тонометра доведеться серйозно розщедритися. Ці моделі самостійно підкачують манжету, тому їх бажано купувати абсолютно ослабленим або зовсім “розпещеним” користувачам.