Facebook працює над прискоренням МРТ в 10 разів

Facebook повідомила в своєму блозі про новий спільний дослідницький проект зі Школою медицини Нью-Йоркського університету. Вони розроблятимуть метод з використанням штучного інтелекту, який допоможе знизити час сканування МРТ приблизно в 10 разів.

Нейросмережу навчили на даних з 10 000 клінічних випадків за допомогою 3 млн. томографічних зображень мозку, колін і печінки з бази Школи медицини Нью-Йоркського університету. Отриманий метод допоміг штучному інтелекту добудувати пошкоджені зображення, знизити цифрові шуми на фотографіях і бачити об’єкти за стінами. Завдяки швидкому навчанню нейронних мереж дослідники планують домогтися скорочення часу сканування МРТ до 10 разів без втрат в точності.

Причина, по якій дослідники вирішили зайнятися цим питанням - тривалість сканування МРТ. Зараз вона становить 15 і більше хвилин, в залежності від того, зображення якої частини тіла необхідно отримати. Для виявлення пухлини мозку, наприклад, комп’ютера необхідно створити безліч 2D-зображень, щоб з них зробити багатошарову 3D-картинку.

Раніше нейромережі застосовували переважно для аналізу вже отриманих зображень. На початку липня 2018 року, наприклад, нейромережа визначила злоякісну пухлину краще лікарів-неврологів. Штучний інтелект виявився вдвічі швидше людей при обробці однакової кількості знімків.

При діагностиці пухлин головного мозку система давала правильні відповіді в 87% випадків, вчені ж відповіли вірно в 66% випадків. Крім того, штучному інтелекту було потрібно 15 хвилин для аналізу 225 знімків комп’ютерної томографії, а кваліфіковані фахівці витратили в 2 рази більше часу.

Також система добре показала себе під час тесту на визначення внутрішньочерепних гематом. Штучний розум правильно поставив діагноз у 83% випадків, тоді як лікарям вдалося досягти результату в 63% вірних відповідей.

Дослідники навчали штучний інтелект, демонструючи архівні знімки головного мозку пацієнтів пекінських лікарень. Це допомогло добитися 90-процентного коефіцієнта точності.

“Сподіваюся, що це дослідження допоможе лікарям познайомитися з можливостями штучного інтелекту. Це особливо важливо для тих фахівців, які скептично ставляться до цієї технології. Такий підхід здатний показати штучний інтелект з кращого боку.” - прокоментував розробку Ван Юнцзюнь, віце-президент лікарні Tiantan

Компания Lifescan предлагает услугу кт Киев любой части тела. Обследование провидится на самом современном на сегодняшний день томографическом оборудовании, позволяющем получать максимально быстрое и точное сканирование.