Слабке місце офісних працівників: як не насидіти геморой

Не випадково про щось, що завдає неприємностей і змушує страждати, часто говорять: «суцільний геморой». Незважаючи на те, що це захворювання не веде до інвалідності та смерті, воно помітно знижує якість життя.

Задовго до того, як назва “геморой” стало синонімом затяжних проблем і неприємностей, його називали “царською хворобою” і навіть “хворобою ледарів”. Але сьогодні захворювання все частіше називають “офісним”. І це не дивно: 8-10 годин безперервної роботи за комп’ютером досить скоро можуть привести до розвитку таких неприємних симптомів, як свербіж, відчуття стороннього тіла в задньому проході, печіння, а також відчуття важкості і тиску, біль при ходьбі і дефекації.

Визначити масштаб проблеми з огляду на особливу її “делікатність” вкрай непросто. Однак згідно зі статистичними даними, у 70% людей, змушених вести малорухливий спосіб життя, з часом розвивається геморой від сидячої роботи.

Причини геморою

Лікування даної проблеми за останнє сторіччя зробило крок далеко вперед, проте, погодьтеся, будь-яку хворобу краще попередити, ніж лікувати. Розберемося з тим, чому сидячий спосіб життя провокує розвиток захворювання, описаного ще самим Гіппократом? Для цього є кілька причин:

- перша - судинна. Коли ми сидимо, правильний відтік крові порушується, і виникає дисфункція між припливом крові до розташованих в анальному каналі судинних сплетінь - гемороїдальних вузлів, - і відтоком. Часто гемороїдальні вузли збільшуються в розмірах, утворюючи так звані “шишечки”.

- другий фактор - механічний. У людей, які змушені вести сидячий спосіб життя, в органах малого таза виникає застій крові: через це вени розтягуються, тонус їх стінок знижується, в судинах з’являються дистрофічні зміни. А гемороїдальні вузли зміщуються.

- третя причина - фізіологічна. Низька фізична активність призводить до ослаблення тазових м’язів. А зневага ранковими пробіжками або гімнастикою обертається неприємною хворобою.

- четвертий фактор - раціон. Ще Гіппократ писав, що люди, які не помірні в прийомі алкоголю, а також любителі гострих і солоних страв, схильні до геморою. Справа в тому, що неправильне харчування і недостатній питний режим призводять до формування іншого поширеного фактора ризику розвитку геморою - частих запорів. Що теж сприяє збільшенню гемороїдальних вузлів.

Не варто забувати також, що виникненню геморою сприяють вроджені особливості прямої кишки, а також перенесені інфекційні захворювання.

Як уникнути геморою при сидячій роботі?

По-перше, постаратися урізноманітнити свою денну активність. Встановіть правильний режим роботи і відпочинку. Наприклад, через годину безперервної роботи за комп’ютером зробіть невелику п’яти- або десятихвилинну перерву. Встаньте, пройдіться по офісу, зробіть невелику зарядку (або просто потягніться). Не нехтуйте особистим спілкуванням з колегами: замість того, щоб вирішувати питання з товаришкою по службі, що сидить в сусідньому кабінеті, по телефону, сходіть до неї. Не чекайте ліфта: підніміться або зійдіть по сходах. Якщо після роботи ви можете хоча б годину прогулятися по вулиці або відвідати фітнес-зал, неодмінно зробіть це. Розумна фізична активність - прекрасна профілактика геморою при сидячій роботі!

По-друге, візьміть за правило харчуватися раціонально. Пийте побільше рідини (не менше 2 літри на добу), їжте клітковину - брокколі, морква, капусту, квасолю, шпинат, - обмежте страви з картоплі, трохи менше готуйте макарони, відмовтеся від здоби.

Постарайтеся їсти часто - раз в 2,5-3 години - але потроху: дробове харчування не перевантажує шлунок. З перекусів перевагу віддавайте не “печенькам”, а фруктам, замість цукру до чаю візьміть чорнослив, курагу або родзинки.

Якщо хвороба вже доставляє занепокоєння, при перших же симптомах вирушайте на прийом до лікаря: з хворобою простіше впоратися на самому початку. Фахівець допоможе підібрати лікування і дасть необхідні рекомендації.

Почніть виконувати спеціальну лікувальну гімнастику. На запит “профілактика геморою при сидячій роботі” в пошуковому рядку глобальна мережа видає чимало комплексів вправ, що включають в себе як розминки з підведення і опусканням таза і невеликі навантаження для литкових м’язів, так і дихальні і колінно-ліктьові вправи. До речі, гімнастику можна виконувати навіть на робочому місці, не встаючи з офісного стільця.

Геморрой - не приговор, и при соблюдении определенных правил лечения и профилактики, можно навсегда забыть об этом заболевании. На сайте www.relief.ua вы узнаете про основные причины геморроя, симптоматику, категории риска, а также об препарате Релиф, который является одним из наиболее эффективным в борьбе с этим недугом.