Позбавляємося розтяжок: головні поради і засоби

Розтяжки - це, по суті, косметичний дефект, і ніякої шкоди здоров'ю вони не несуть. Але іноді вони можуть бути симптомом деяких захворювань, тому їх різка і безпричинна поява повинна вас насторожити.

Розтяжки - це лінійні атрофічні рубці, що з’являються при тривалому перерозтяганні шкіри. Відбувається розрив волокон (колагену і еластину) на рівні дерми, тобто в глибоких шарах шкіри. Потім поступово, близько року, відбувається процес заміщення здорової шкіри рубцевою тканиною. При цьому, на самому початку, коли і потрібно бігти до лікаря-косметолога, розтяжки мають червоний або синюшний колір. У міру заміщення рубцевою тканиною вони бліднуть і стають білими. І ось коли вони вже білі, результату від будь-яких процедур буде досягти відчутно довше.

Найчастіше розтяжки з’являються у жінок під час вагітності в області живота, стегон, а коли прибуває молоко - в області грудей. У підлітків вони можуть з’явитися в області спини, стегон, сідниць, коли відбувається швидкий ріст, у повних людей - в області живота і на інших ділянках тіла (особливо коли вага набирається стрімко).

При виникненні розтяжок слід звернутися до лікаря, щоб він поставив діагноз, і ви б почали займатися їх усуненням.

Що може допомогти в усуненні розтяжок?

Крім хірургічних методик (використовуються при сильних розтяжках) можна звернутися до менш травматичних способів.

- Мезотерапія. При цій процедурі вводяться препарати, що містять колаген, гіалуронову кислоту, речовини, що підсилюють кровотік і зволожують шкіру, вітаміни і мікроелементи. До речі, на сайті https://alvi-prague.ua/uk можна по вигідній ціні придбати апарат безголкової мезотерапії, та інше ефективне косметологічне обладнання.

- Пілінги. Допомагають згладити рельєф. Зазвичай використовуються пілінги з фруктовими кислотами і ретинолом.

- Апаратні методики: електрофорез, микродермабразия, радіочастотна, ультразвукова терапія також використовуються для усунення розтяжок.

Лазерні методики - найефективніші на даний момент. Раніше широко використовувалася лазерна шліфовка, але з’явилися більш сучасні методики, що дозволяють домогтися «вау-ефекту». Відмінно працює процедура лазерної наноперфораціі. Суть методики в тому, що в розтяжках і в навколишній шкірі за допомогою фракційного ербіевого лазера створюються мікрозони пошкодження, запускаються реакції синтезу колагену, відбувається відновлення кровотоку в зоні розтяжок, піднімається дно розтяжок, зменшується їх ширина.

Також певного ефекту можна досягнути за допомогою зовнішніх косметичних засобів. Креми, гелі, скраби та інші засоби допомагають при профілактиці, вони також можуть прибрати яскраве забарвлення. Топічні ретиноїди з цієї групи найбільш ефективні, але повинні призначатися виключно лікарем.

Як запобігти появі розтяжок?

При вагітності зберігайте свою шкіру зволоженою, користуйтеся кремами і маслами для профілактики розтяжок.

Завжди стежте за харчуванням, споживайте необхідну кількість білка, складних вуглеводів (крупи), овочів, фруктів (клітковина). Здайте аналіз крові на вітаміни і мікроелементи, приймайте те, чого не вистачає (після здачі аналізів). Займайтеся спортом, побільше гуляйте на свіжому повітрі.

Результат лікування буде залежати від декількох факторів:

1. Чим раніше почати лікування (коли розтяжки ще червоні), тим швидше побачите результат

2. Чим менше розмір розтяжки і чим більше здорової шкіри між ними, тим краще прогноз

3. Чітке дотримання рекомендацій лікаря

Якщо ви хочете зробити розтяжки непомітнішими, поліпшити рельєф, зменшити розміри, то цього можна досягти на будь-якому етапі, навіть коли розтяжки вже білі. Якщо хочете максимальний результат - йдіть до лікаря відразу після появи.