Алкоголізм. Як розпізнати хворобу на ранній стадії

Лікарі кажуть, що алкоголізм можна розпізнати на ранній стадії. Що ж повинно насторожити близьких, щоб вчасно прийняти рішення звернутися за допомогою до лікаря

Алкоголізм - хвороба, підступна тим, що першу стадію близькі люди не помічають. У хворого завжди знаходиться привід випити: день народження колеги, стрес, в який загнали дружина або начальник на роботі.

Фінал першої стадії алкоголізму: людині неодмінно треба «знімати стрес» у вихідні, з вечора п’ятниці по неділю. При цьому вона запевняє оточуючих, що завжди може зупинитися. Щоб довести, що контролювати себе вона вже не в змозі, сім’я може запропонувати парі: «Доведи, що ти зможеш не пити 2-3 місяці!» Рідко кому це парі вдається виграти. І вже тоді треба діяти негайно!

Другу стадію алкоголізму не помітити вже неможливо - починаються запої. Перервати цей «приємний» для себе процес десь на середині хворий вже не може. «Розгорнута друга стадія» характеризується тривалими запоями (до декількох місяців), галюцинаціями, нападами епілепсії. Питущий здатний вживати будь-який алкоголь без розбору і приводу.

Третя стадія несе інфаркти, панкреатит, алкогольний гепатит, рак печінки, смерть. Швидкість переходу з першої стадії в третю залежить від характеру, здоров’я, статі. Можна спитися за кілька місяців, всього лише неконтрольовано вживаючи пиво, а у когось процес до остаточної деградації триває 5-7 років. Від алкоголізму не застрахована ні творча людина, ні слюсар. У перших причина криється у відсутності натхнення або в богемній компанії, де спілкування - в ресторані, барі, у других - від невміння заповнити життя чимось цікавим, у відсутності мети, в бездуховності.

Якщо у людини ще залишився страх втратити сім’ю, улюблену жінку, повагу дітей, то шанс повернути її до нормального життя є. І цим треба користуватися! Дружині - залучати чоловіка до господарських справ, ходити в кіно, змушувати займатися дітьми, щоб у питущого було якомога менше часу на зустріч із зеленим змієм.

Ефективне лікування алкоголізму пропонує клініка «Ренессанс». Завдяки застосування найновіших результативних методик, комплексному поєднанні медикаментозного лікування і психологічної допомоги, індивідуальному підходу, досвіду і чуйності персоналу ви, і ваші близькі зможуть швидко позбавитись згубної звички.