Сейф. Чи потрібен він в будинку і як його вибрати

Сейф - це стійкий до злому пристрій, призначений для зберігання цінностей, документів і носіїв інформації. В даному огляді ми розглянемо, які сейфи підходять для домашнього використання і як краще забезпечити безпеку особистого майна.

За типом захисту сейфи класифікуються на зламостійкі та вогнетривкі. Зламостійкі сейфи призначені для захисту від несанкціонованого доступу до грошей, цінностей і документів. Відповідно до ГОСТ Р 50862-2005 існує 12 класів взломостойкості сейфів - чим нижчий клас, тим менше потрібно часу для злому. Зломостійкими можна вважати сейфи, починаючи з 1 класу і вище.

Товщина сталі з якої виготовляються зламостійкі сейфи - від 3 мм. Нерідко корпус має багатошарову конструкцію, при якій простір між подвійними сталевими стінками залито бетоном. Для того щоб просвердлити такий корпус, зломщику не обійтися без заміни свердла. Додатковий захист забезпечує армування бетону або сендвічна (багатошарова) структура наповнювача, коли один за одним чергуються шари з різних сортів бетону. Стійкість до злому також залежить і від класу використовуваних замків.

Для захисту грошей і документів від пожежі призначені вогнестійкі сейфи. Корпус також має багатошарову структуру: зовні і зсередини - тонкі сталеві стінки, між ними - товстий шар утеплювача (пінобетону). Конструкція корпусу забезпечує максимальну герметичність - двері мають ступінчастий профіль і ущільнювач в районі притвору, мінімум конструктивних отворів. Така конструкція забезпечує схоронність вмісту під час пожежі від 60 до 120 хвилин, в залежності від класу. За ГОСТом існує 12 класів вогнестійкості - цифри позначають час (у хвилинах) захищають вміст у разі пожежі.

Обидва типи сейфів мають як сильні, так і слабкі сторони. У зломостійких - це відсутність захисту від вогню, у вогнестійких - від злому. Тому необхідно вирішити для себе, що саме є найбільшою загрозою для вашого майна - злодій чи пожежа. Якщо ви збираєтеся зберігати в сейфі папери і особисті документи - купуйте вогнестійкий сейф, якщо об’єкт зберігання - колекція монет, більше підійде взломостойкий сейф.

У кожному четвертому домогосподарстві в США є сейф, в Італії - в кожному третьому. Для порівняння, в Індії на сотню домогосподарств припадає лише один сейф. Україна за цим показником ще поступається розвиненим зарубіжним країнам, незважаючи на зростання попиту. Примітно, що на Заході найбільш затребуваними на ринку домашніх сейфів є вогнестійкі моделі, тоді як в нашій країні - зламостійкі. В якійсь мірі це обумовлено криміногенною обстановкою: згідно зі статистикою МВС за 2018 рік кожні 6 хвилин в Україні відбувається квартирна крадіжка.

Найпопулярнішими на вітчизняному ринку домашніх сейфів є недорогі компактні моделі, початкових (H0) класів взломостойкості - «меблеві» сейфи. По суті це не сейфи, а посилені металеві ящики. Свою назву вони отримали завдяки можливості установки в меблі - ніші, шафи, ящики столу. Це відповідне рішення для захисту документів і особистих речей від сторонніх осіб - обслуговуючого персоналу, дітей, гостей і т.п.

Якщо дивитися в бік захисту від крадіжки цінних речей, то оптимальним варіантом для домашнього сейфа будуть вбудовані моделі. По-перше, вони компактні і не займуть зайвого простору. По-друге, вони забезпечують потайне зберігання - вбудовувані в стіну або підлогу сейфи можуть служити тайниками. По-третє, вбудовані сейфи захищені з п’яти сторін капітальною стіною, а масивна лицьова стінка і двері добре захищені - це апріорі забезпечує зламостійкі та в деякій мірі вогнестійкі якості.

З недоліків вбудовуваних сейфів можна назвати складність їх установки - при відсутності відповідних знань і досвіду, без майстра-установника обійтися буде досить складно. Вартість сейфів сильно варіює залежно від класу захисту, місткості, бренду. Якщо при покупці сейфа виникли сумніви, можна використовувати розхожу формулу - ціна сейфа повинна бути в районі 10-15% від вартості майна, що зберігається. Зломостійкий сейф 1 класу можна купити від 3 тис.грн, вогнестійкий сейф класу 60Б - від 2 тис.грн. Це що стосується продукції вітчизняного виробництва, імпортні сейфи обійдуться дорожче.

Интернет-магазин safeluka.com.ua предлагает современные встраиваемые в стену сейфы известных торговых марок Technomax Griffon и STARK, которые станут надежной защитой для ваших материальных ценностей от посягательств извне.