Вибираємо “правильне” дитяче взуття

Сьогодні в магазинах можна зустріти величезну кількість найрізноманітнішого взуття. Майже все воно красиве, зручне зустрічається рідше, а ось корисне взуття зустріти можна зовсім нечасто.

Стильне, комфортне, довговічне і безпечне для здоров’я - саме таке взуття пропонує інтернет-магазин Engros. Тут ви знайдете чудові колекції не тільки дитячого, а й дорослого взуття, вироблені з найвищої якості натуральної шкіри, текстилю, екошкіри, замші, нубуку. Причому на engros.com.ua ви зможете замовити товар по досить вигідним оптовим цінам, що напевне зацікавить представників малого і середнього комерційного бізнесу.

Повертаючись до питання корисного дитячого взуття: багато хто чув про чудесне так зване «ортопедичне взуття», яке нібито може разом здолати всі ваші недуги, в якому ви відразу ж відчуєте себе здоровим. Особливо ж настійно рекомендується таке взуття дітям - як найбільш корисне для дитячої стопи. Спробуємо розібратися, чи так це насправді.

Йдучи на поводі некоректної реклами, яка рекомендує незручне, жорстко фіксуюче стопу дитяче взуття, ми отримуємо в подальшому величезні проблеми зі здоров’ям. Довірливі бабусі сліпо слідують порадам горе-фахівців, забуваючи, що самі пробігали все дитинство босоніж, а своїх дітей взували в картонні сандалі влітку і в м’які валянки взимку.

Чому так важливо носити правильне взуття саме в дитинстві?

«Всі ми родом з дитинства» - написав Антуан де Сент-Екзюпері. Гармонійний ріст тіла - запорука здоров’я в дорослому житті. Але правильний розвиток кісток, суглобів, м’язів можливий лише при правильному русі. Прибравши грунт і пісок з-під стопи, постійно пересуваючись в красивому, але незручному взутті по рівних твердих поверхнях, людство збільшило кількість проблем зі здоров’ям. Жорстка фіксація стопи з раннього дитинства виключає правильний розвиток ніг, що призводить до серйозних проблем всього організму.

Найважливіше питання, яке виникає у молодих батьків: а чи потрібне взагалі взуття для правильного розвитку ноги дитини? Відповідь категорична - ні. Взуття - це лише елемент одягу: воно повинно захищати ногу від холоду і механічних пошкоджень. Тому для розвитку здорової дитини взуття взагалі не потрібне. І навіть дітям з невеликими ортопедичними порушеннями (наприклад, завал стопи через слабкість м’язів у дітей після 3-4 років) спеціальне жорстке взуття не рекомендовано - воно тільки зашкодить лікуванню.

Що ж таке «правильне взуття»?

Яка ж взуття не буде заважати дитині рухатися і розвиватися? Яким критеріям має відповідати таке взуття?

Найбільш спірне питання в цій темі - задник. Інтернет рясніє рекомендаціями про необхідність у взутті високого жорсткого задника, що фіксує гомілковостопний суглоб. Часто подібне взуття призначається дітям навіть без патології або з незначним завалом стопи всередину. Але така жорстка фіксація суглоба, що відповідає за згинання та розгинання стопи, не зовсім обгрунтована, а іноді може бути і шкідлива.

Від задника потрібно лише одне - він повинен бути формостійким, тобто при носінні зберігати свою форму, як і взуття в цілому. При цьому в ГОСТі по дитячому взутті не вказується, що задник не повинен зміщуватися під рухом стопи. Стопа під час руху злегка нахиляється всередину - це норма. І боковина взуття зобов’язана просто підтримувати стопу при бічному зміщенні, а не обмежувати її або фіксувати.

Підошва в дитячого взуття, всупереч поширеній думці, повинна бути не жорсткою і пружною, а еластичною і, бажано, зносостійкою. Підошва правильного взуття (відповідно до Держстандарту) зобов’язана легко гнутися в місці, де згинається стопа в русі, - там, де починаються пальчики.

Щодо супінатора. Не тільки батьки, але навіть лікарі вважають, що вкладка у взутті у внутрішнього краю, наклеєна на заводі по довжині стопи, допомагає утримувати звід стопи в правильному положенні.

Це не зовсім вірне твердження. По-перше, складно знайти дослідження, що показують ефективність таких елементів. По-друге, положення і висота валика враховує лише дизайн взуття, а не анатомію дитячої стопи. По-третє, підняти звід стопи з однієї з його сторін буде не дуже правильно і корисно для стопи в цілому.

Наступний критерій - каблук. Він обов’язково повинен бути. Носіння взуття без каблука перевантажує п’яту і призводить до різних ортопедичним проблем. Висота каблука в різному віці повинна відповідати нормам: в 6-7 років - 0,5-1 см, в 8-12 років - до 2 см, в 13-17 років можна носити каблук до 3-4 см (при відсутності протипоказань, які може визначити тільки лікар). Каблук завжди повинен бути широкий і стійкий. Якщо дизайн взуття не передбачає наявності каблука - нічого страшного. Головне, щоб висота передньої і задньої частини підошви розрізнялася в межах, названих вище для різного віку. Фіксація на нозі: блискавки, шнурки і застібки

Деякі види взуття, такі, наприклад, як дутики, балетки, мокасини, шльопанці, для дитини не дуже підходять. Гарне взуття повинне бути єдиним цілим з ногою і щільно фіксуватися на ній. Досягти цього без шнурків, блискавки або застібок дуже складно. Застосування ж такої фурнітури не тільки красиво і більш правильно з точки зору руху, але і продовжить термін служби взуття.

Важливі також маса і обсяг взуття. Декоративні елементи, важкі і жорсткі матеріали, нефункціональна масивність взуття - все це обмежує рухи дитини, заважає їй нормально ходити.