Нехай копають роботи: Caterpillar оснастив бульдозери дистанційним управлінням

Коли дивишся на повідомлення про автономну техніку, може здатися, що безпілотне майбутнє настане мало не завтра. Особливо його чекають експлуатанти спеціальних машин. Якось ми розповідали про проект роботизованого кар'єрного самоскида Komatsu. А зараз компанія Caterpillar запропонувала систему дистанційного керування для своїх бульдозерів.

Дана система, що отримала назву Cat Command, необхідна для робіт, пов’язаних з підвищеним ризиком для людини - наприклад, в місцях з загрозою обвалу. Бульдозер в такому випадку перетворюється в подобу дитячої радіокерованої машинки з радіусом дії 400 метрів. Оператор з пультом в руках, перебуваючи на безпечній дистанції, тримає важку машину в прямої видимості, а вона виконує свої функції на віддалі.

Незручно управлятися з пультом або працювати доводиться в умовах обмеженої видимості? На цей випадок існує додаткова «кабіна» бульдозера - крісло оператора зі стандартною панеллю управління, перед якою розміщені великі екрани. На них в свою чергу транслюється картинка з камер, розташованих безпосередньо на самому бульдозері, а також звук. За розмірами «кабіна» невелика - поміщається в кузов пікапа. До речі, по посиланню replacement Caterpillar parts можна вигідно замовити оригінальні запчастини до різноманітної спецтехніки цього виробника. 

Варто зазначити, що останнім часом Caterpillar у своїх розробках все частіше акцентує увагу на екологічний аспект. Зокрема, нещодавно успішно закінчилось випробування кар’єрного самоскида Cat 797F в новій паливозберігаючій конфігурації з системою очищення вихлопних газів, яка забезпечує відповідність американським стандартам EPA (Агентство з охорони навколишнього середовища США) Tier 4 Final.

За більш ніж 16 тис. годин успішної роботи прототипів і 100 тис. годин роботи серійних зразків вантажівки в конфігурації Tier 4 система довела свою здатність забезпечувати більш високі експлуатаційні характеристики і паливну економічність в порівнянні 797F з двигуном Tier 2.

797F Tier 4 Final оснащено системою додаткової обробки вихлопних газів з селективним каталітичним відновленням (SCR), в якій використовують дизельна вихлопна рідина (DEF) для зниження викидів NOx. Розроблена для швидкого обслуговування з легко доступними компонентами, модульна система обробки вихлопних газів синхронізована з інтервалами профілактичного технічного обслуговування вантажного автомобіля.