Причини подразнення шкіри, і як зменшити ризики його появи

Напевно, кожен хоча б раз стикався з подразненням шкіри. Особливо часто це відбувається з жінками в осінній період, коли шкірі не вистачає сонця і вітаміну D, а також влітку в результаті впливу ультрафіолетових променів.

Згадайте, що ви відчуваєте і як себе ведете, коли роздратовані. З шкірою відбувається приблизно те ж саме. Зараз існують багато ефективних засобів, які допоможуть їй заспокоїтися і уникнути інших проблем, зокрема мазі і спреї bepanthen, завдяки наявному у їх складі провітаміну В5, досягається швидке відновлення шкіри.

Але для початку пояснимо, яку шкіру ми називаємо подразненою. Її ознаки:

- почервоніння;
- лущення;
- свербіж;
- підвищена чутливість.

Причини роздратування шкіри

Будемо чесні: ми даємо нашій шкірі масу приводів для подразнення. Якісь із них ми цілком в змозі контролювати, але є й ті, про які ми не здогадуємося.

- зневоднення. Так, на жаль, неграмотний догляд (і вже точно - його відсутність) можуть стати причиною пошкодження ліпідного бар’єру, а значить, прискореної втрати вологи, вираженого роздратування і навіть лущення.

- погодні умови. Найбільш нелюбима шкірою пора року - зима. Навіть не дуже холодна: морозне повітря зазвичай сухе, і ще більшою сухістю відрізняється повітря в приміщеннях з центральним опаленням. У зимовий період суха шкіра стає дуже сухою, а жирна за загальним станом наближається до нормального.

Холод сам по собі сушить і дратує шкіру, але кондиціонери і опалювальні прилади погіршують становище. Взимку рівень вологості повітря в квартирі або офісі може падати до 20-30% (при нормі в 70-80%). Зрозуміло, в таких умовах шкіра прискорено втрачає вологу. Сухість відчувається і на слизових оболонках: виникає відчуття «засміченості» в очах, з’являються тріщини на шкірі губ, пересихає в рот.

- холодова алергія. Вона ж - холодова кропив’янка, коли замість здорового рум’янцю після прогулянки на щоках, руках і інших замерзлих частинах тіла починається «пожежа». Така реакція зазвичай властива дітям, але і у дорослих в нашому кліматі зустрічається у кожного десятого.

- неправильний догляд. Занадто агресивні засоби для вмивання, використання кремів, які не відповідають типу шкіри, зловживання скрабами і пілінгами - вірний шлях до подразнення. При використанні занадто агресивних очищувальних засобів знижується кількість і якість церамидів в роговому шарі, а тим часом вони беруть активну участь у формуванні місцевого імунітету і захисного ліпідного шару. Коли кількість і якість церамидів знижується, шкіра стає сухішою, схильною до подразнення.

- фотодерматоз (алергія на сонячне випромінювання). Ми не говоримо зараз про сонячні опіки. Роздратування на шкірі під впливом ультрафіолету (червоні плями, дрібні прищики) може з’явитися на тлі використання фотосенсибілізованих препаратів (деякі антибіотики і навіть трави, наприклад, звіробій, мають подібний ефект). Або в зв’язку із загальним підвищенням чутливості шкіри (наприклад, після сонячних опіків).

- стрес. Ну куди ж без нього? Коли ми нервуємо, шкіра може стати гіперчутливою аж до появи сухих червоних плям і свербіння від зіткнення з одягом, який раніше ніяких проблем не створювала. Коли нервові закінчення «на взводі», на тлі стресу виробляються медіатори запалення.

Характерне наслідок стресу - підвищена чутливість нервових закінчень в шкірі. Нервову людину можна привести в стан люті одним необережним словом, і шкіра поводиться приблизно так само. Наприклад, комірець сорочки, який зазвичай ніяк не відчувається, при сильному хвилюванні викликає почервоніння і свербіж.

- вік. До 50 років шкіра вже досить помітно стоншується. Це результат природних фізіологічних процесів: повільніше оновлюються клітини, накопичуються пошкодження, падає рівень головного жіночого гормону - естрогену. Чим тонше шкіра, тим вона сухіша і тим складніше їй протистояти зовнішнім впливам.

Внаслідок вікової глибокої перебудови тканин шкіра стає менш захищеною і більш чутливою. Епідерміс і дерма стоншуються, дермоепідермальне з’єднання стає неміцним, що робить шкіру тонкою і тендітною, схильною до подразнення і зневоднення.

- нестача вітамінів. Один з найбільш характерних ознак авітамінозу - роздратування шкіри навколо губ. Втім, дефіцит вітамінів А, групи В, D, E, F (це жирна кислота Омега-6, якої так багато звичайну соняшникову олію), як правило, проявляється в сухості і подразненні шкіри в цілому.

- вовняний або синтетичний одяг. Та й взагалі будь-який некомфортний, занадто тугий одяг може викликати роздратування шкіри і свербіж. Особливо, коли ми хвилюємося.

- косметологічні процедури. Очевидно, що після пілінгу, лазера або будь-яких інших досить агресивних процедур шкіра буде роздратована. Адже дія більшості з них саме на це і націлена - з наступною активацією відновного ресурсу.

- алергія. Алергія на шкірі (дерматит) може бути реакцією на інгредієнти косметики, їжу, пилок рослин і т.п. Погана новина полягає в тому, що вона може розвинутися в будь-якому віці. Якщо під підозрою новий крем - припиніть ним користуватися. При відсутності алергену прояви зникають швидко. Якщо цього не відбувається, має сенс проконсультуватися у лікаря - дерматолога і / або алерголога.

Як зняти подразнення шкіри

По-перше, треба з’ясувати причину. По-друге - вибрати правильний догляд. Що необхідно роздратованою шкірі?

- максимально м’яке очищення.

- інтенсивне зволоження.

- ліпіди для відновлення гідроліпідного захисного шару.

- вітаміни та антиоксиданти для загоєння.

- заспокійливі засоби, наприклад, термальна вода або пептид нейросенсін, який швидко знімає запалення.

Загалом, в першу чергу необхідно виключити мило. Його лужна структура руйнує і без того крихкий гідроліпідний шар шкіри. Уникайте засобів, що містять ароматичні аромати, обмежте використання парфумерії.

Якщо прості рішення не спрацювали швидко - значить, необхідно проконсультуватися з лікарем.