Що потрібно знати автомобілісту про поліс “Зелена карта”

Ідея необхідності створення єдиної міжнародної системи страхування транспортних засобів з'явилася ще в 1946 році. У той час кордони всередині Західної Європи можна було перетинати на автомобілях без страхових полісів.

Але водії, які потрапляли в аварії на території іноземних держав, виявлялися в досить делікатному становищі. Їх страхові компанії не могли врегулювати систему виплат, так як на території кожної країни були свої закони. Саме тоді і зародилася ідея створення міжнародної системи автострахування.

Остаточно ця ідея оформилася в те, що ми сьогодні знаємо під назвою «Зелена карта». Спочатку в дану систему входили тільки кілька європейських країн. Поступово територія дії системи «Зелена карта» розширювалася, зараз вона діє в 48 країнах. Це більшість держав Європи плюс Ізраїль, Марокко, Туніс, Іран, Азербайджан та інші.

Придбати «Зелену карту» ви зможете в компанії “Візія”, про це детальніше тут, а зараз трохи корисної інформації про цей міжнародний страховий сертифікат.

Що таке «Зелена карта»?

Страховий поліс «Зелена карта» - це обов’язковий поліс страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів. Країни-учасниці даної системи визнають договори страхування, які укладені в одній з країн, і гарантують відшкодування збитку постраждалій стороні. Під час поїздки на автомобілі по чужій країні слід враховувати особливості законодавства країн-учасниць договору “Зелена карта”, так як вони можуть істотно відрізнятися.

Що включено в «Зелену карту»? Забезпечення відшкодування шкоди третій особі при ДТП з вини іноземного туриста (власника застрахованого транспортного засобу). Врегулювання претензій в рамках страхових сум (встановлюються законодавством кожної країни індивідуально). В’їзд на територію країн Європи з полісом автострахування, який діє за європейськими правилами. Дія страховки «Зелена карта» поширюється тільки на випадки, пов’язані з ДТП. Пошкодження, викликані стихійними лихами або є результатом розкрадання, не визнаються страховими випадками.

Підсумкова вартість поліса буде залежати від типу транспортного засобу (легковик, вантажівка, мотоцикл), терміну поїздки і кількості країн, які турист планує відвідати.

Терміни дії поліса «Зелена карта»

Страховий поліс «Зелена карта» можна придбати на термін 15 днів або на будь-яку кількість місяців від одного до дванадцяти. Слід знати, що якщо ви хочете виїхати на термін 20 днів, вам все одно доведеться купувати поліс на місяць. При покупці поліса на 15 днів - термін дії страхового поліса обчислюється календарними днями.

При покупці страхового поліса на місяць або більше термін обчислюється за наступним принципом: з поточного числа укладення договору по аналогічне число наступного або більше місяців мінус один. Наприклад, поліс строком на один місяць буде дійсний з 12 березня по 11 квітня і так далі. Кількість календарних днів у місяці не впливає на терміни підрахунку дії поліса.

Як уникнути підробок поліса «Зелена карта»

Придбати поліс можна як в офісі страхової компанії, так і безпосередньо у страхових агентів на кордоні. Перший варіант краще, так як в цьому випадку вам буде гарантована справжність поліса. Якщо ж вам все-таки доводиться купувати поліс при перетині кордону, то робіть це в спеціально відведених зонах, на території яких розташовуються представництва страхових компаній. В Україні право на продаж страхових полісів «Зелена карта» має обмежена кількість страхових компаній.

Ціна на страховий поліс «Зелена карта» є єдиною для всіх страхових компаній. Тому при покупці цього поліса не може бути ніяких підвищувальних коефіцієнтів, точно також, як і знижок.

Поліс повинен складатися з чотирьох аркушів паперу, що самокопіюються. Перша сторінка - це міжнародний сертифікат «Зелена карта», друга сторінка - копія першої, третя сторінка - копія поліса обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності, четверта сторінка - оригінал даного поліса.