Євросоюз остаточно затвердв заборону на одноразовий пластик

У вівторок, 21 травня, Рада ЄС схвалила директиву, згідно з якою в країнах об'єднання вводяться нові обмеження на деякі одноразові пластикові вироби, зокрема пластиковий посуд і соломинки для пиття. Про це повідомили в прес-службі європейської інституції.

Схвалення Ради ЄС було останнім кроком у процедурі введення нових правил. Раніше в березні поточного року відповідне розпорядження затвердив Європарламент. Цей захід, на думку депутатів Європарламенту, повинен знизити споживання пластика в країнах ЄС і зменшити рівень пластикового забруднення світового океану, пише видання Die Zeit. Голосування практично було одностайним: 560 депутатів проголосували за заборону, 35 - проти, ще 28 утрималися.

Під заборону потраплять лише ті продукти, для яких вже існують екологічні альтернативи: соломинки для напоїв, одноразові стакани і посуд, а також пластикові столові прилади, тримачі для повітряних куль і ватяні палички.

Крім того, будуть заборонені кавові стаканчики з спіненого полістиролу, а також товари з біорозкладного пластика. На думку експертів, від нього залишаються частки мікропластика, який робить украй негативний вплив на здоров’я людини і навколишнє середовище.

Також нові правила наказують, що до 2029 роки 9 з 10 пластикових пляшок будуть відправляти на переробку. До 2025 року всі вироблені пластикові пляшки повинні складатися не менше ніж на 35 відсотків з перероблених матеріалів.

Виробників зобов’яжуть нести витрати на очисні заходи на пляжах. В першу чергу, це торкнеться виробників тютюнових виробів, сигаретні фільтри яких катастрофічно забруднюють навколишнє середовище.

На думку міністра навколишнього середовища Австрії Елізабет Кестінгер, заборона на європейському рівні є вкрай важливим кроком. “Європейці добилися системних змін в свідомості суспільства, яке висловилося за скасування одноразової продукції з метою захисту екології”, - сказала Кестінгер.

За даними Європарламенту, в ЄС щорічно викидається 26 мільйонів тонн пластику. Лише третина всього пластика переробляється, інша частина спалюється або депонується. Частина пластикового сміття при цьому опиняється в морі. За підрахунками фахівців, 85 відсотків всього морського сміття становить пластик.

Без одноразового посуду важко уявити життя сучасної людини. І якщо пластик поступово і безповоротно відходить в минуле, то за паперовими стаканчиками, що пропонуються на https://ibest.net.ua/category/posuda/stakany/bumazhnye-stakany-odnorazovye/ майбутнє! Більше того, в цьому інтернет-магазині ви зможете замовити стаканчики різноманітних типів (одно-, чи двошарові, крафтові, гофровані, кавові), об’єму, дизайну, кольору.