На трасі Одеса - Київ з’являться надшвидкісні електрозаправки

Компанія ДТЕК має намір обладнати швидкісними зарядками ряд великих автодоріг України, включаючи трасу Одеса - Київ. Про це повідомив керівник мережі зарядних станцій STRUM ДТЕК Ігор Ковальов.

За його словами, за 15 хвилин підключення до швидкісної зарядної станції, автомобіль може «заправитися» на 70 кілометрів пробігу. Це значно швидше, ніж на більшості зарядних станцій, які діють сьогодні в Україні.

Вартість 1 кіловат-години складе в середньому 4,5 гривні. Оплатити електрику можна буде будь-який банківською картою через спеціальний додаток або веб-сайт проекту. Про долю цього проекту можна більше дізнатися на сторінках інформаційного ресурсу http://odessamedia.net/, тут же оперативно вислвітлюються всі найактуальніші і найсвіжіші новини Одеси.

Невеличка довідка: проект STRUM стартував в минулому році. Поки що зарядні станції встановлені тільки в Києві, проте вже в наступному році їх почнуть встановлювати на міжміських трасах, в тому числі тих, які пов’язують Київ з Одесою і Львовом.

У STRUM ДТЕК кажуть: поїздка на електромобілі з Києва в Одесу або назад обійдеться в сенсі витрат на паливо приблизно втричі дешевше, ніж навіть на самому економному в плані витрати палива авто з бензиновим двигуном. Правда, часу це займе відчутно довше: виходячи з названих цифр, виходить, що для того, щоб проїхати відокремлюючі Одесу від столиці 470 кілометрів, на зупинки біля зарядних станцій доведеться витратити понад півтори години.

А нещодавно засновник Tesla Ілон Маск заявив, що вже в наступному році станції підзарядки для електромобілів Tesla Superchargers охоплять 100 відсотків Європи. Таку інформацію Маск розповсюдив на своїй сторінці у Twitter.

- Більшість людей не знають, що мережа Tesla Supercharger дозволяє легко подорожувати на великі відстані по США, здебільшого Європи, Канаді та Китаю. Supercharger охопить 100 відсотків Європи в наступному році. Від Ірландії до Києва, від Норвегії до Туреччини, - написав Маск.

Також Tesla вирішила повернути «довічну» безкоштовну зарядку на станціях Supercharger для деяких власників нових Model S і Model X. Можливість безкоштовно заряджати електромобілі була одним з обставин, які залучали нових клієнтів в перші роки після виходу Tesla на ринок. Однак починаючи з 2017 року компанія скасувала цю опцію для всіх нових машин і призначила досить високу ціну за кіловат електрики. Тепер же «довічну» безкоштовну зарядку повертають, правда, не для всіх, пише Elecrtek.

Опція Free Unlimited Supercharging знадобилася зараз для того, щоб розпродати наявні на складах автомобілі в «стандартних» комплектаціях і ще не обладнані «кращим комп’ютером в світі». При цьому вона прив’язана до власника, тобто при перепродажі машини зарядка для неї стане платною.