VR повертає літніх людей в їх минуле

Віртуальна реальність - це не тільки розваги для молоді, вважає режисер з Нью-Йорка Джейк Кахана, який знімає VR-фільми, спеціально призначені для старшого покоління. Зрештою, частка літніх людей зростає, а додатків для них все ще мало, повідомляє видання Wired.

«Всі говорять, ніби VR призначена тільки для мілленіалів, - каже Каха, нью-йоркський дизайнер і режисер, - але люди похилого віку становлять найбільш швидко зростаючий сегмент населення, і не так багато тих, хто намагається пристосувати цю технологію для них». Каха хоче стати одним з них, тому він створив BettVR With Age, серію фільмів, спеціально розроблених для старшого покоління. Він впевнений, що його продукція буде до вподоби стареньким, які доживають свій вік як в домашніх умовах, так і в будинках престарілих. До речі, на сайті dom-prestarelih.kiev.ua ви дізнаєтесь про будинок престарілих “Срібний вік”, де бабусі і дідусі мають дійсно якісний догляд, оточені щирою турботою і пошаною. 

В процесі створення BettVR With Age Кахана запозичив досягнення в інших областях. Наприклад, вчені виявили, що музика 1930-40-х років сприяє зміцненню пам’яті у пацієнтів, які страждають на хворобу Альцгеймера і деменції. Дослідники Стенфорда відкрили, що симуляція поведінки у віртуальній реальності впливає на те, як люди поводяться в реальному світі.

Вивчивши теорію, Кахана звернувся до збору польових даних, і півроку відвідував будинок престарілих в Манхеттені, розмовляючи з його мешканцями про те, чого б їм хотілося від віртуальної реальності. Виявилося, що фантастичні польоти і екзотичні місця їм не цікаві. Набагато більше людей похилого віку приваблює досвід, який з віком став їм недоступний: відвідування музеїв, театрів, подорожі.

Потім режисер зняв 10 фільмів, в яких глядач міг бути присутнім на домашньому скрипковому концерті, зайти в бар в Лос-Анджелесі, де всі одягнені у військову форму епохи Другої світової війни, здійснити екскурсію по музею Нижнього Істсайду і подивитися на репетицію танцювальної трупи. Для того щоб уникнути неприємних побічних ефектів (запаморочення і нудоти), всі сцени були зняті з однієї точки, а рухи камери і учасників були максимально плавними.

Каха пожертвував свої фільми мешканцям будинку для людей похилого віку, в якому проводив дослідження, а гарнітури і програмне забезпечення надали Samsung і стартап Rendever з МТІ. Медперсонал установи вже вчиться використовувати цю технологію.

Якщо сфера VR поки мало що може запропонувати для літніх, то робототехніка пропонує навперебій: персональних помічників розробляють на Тайвані, штучних домашніх вихованців пропонують в Японії, IBM працює над роботом-доглядальницею. Проект Superflex збирається випустити екзоскелети для літніх, а до 2020 року в Японії для старшого покоління обіцяють запустити сервіс безпілотників.