Найшвидший в світі робот-муляр SAM100 ставить рекорди продуктивності праці

Ще в минулому році весь світ облетіла новина про створення австралійською компанією «Fastbrick Robotics» дивного робота-муляра на ім'я HADRIAN, який здатний робити цегляну кладку зі швидкістю 1000 цегли в годину, працюючи цілодобово. За приблизними підрахунками, володіючи подібними вміннями, такий робот здатний будувати близько 150 цегельних будинків в рік, і влітку минулого року його для простоти експлуатації та транспортування навіть встановили на вантажне шасі.

Але зараз стало відомо, що рекорд Хадріана, виявляється, побив інший робот, машина, яку називають напівавтоматичним каменярем SAM100, і створили його в американській компанії «Сonstruction Robotics». Ця спецтехніка здатна створювати цегляні стіни зі швидкістю 1500-2000 цегли в годину. Така продуктивність дає йому можливість будувати один стандартний будинок за пару днів, або близько 250-300 будинків на рік. Невідомо коли така чудо-машина появиться на вітчизняних будмайданчиках, а наразі якщо вам потрібен якісний красивий будинок під ключ львів звертайтесь до будівельної компанії RS-BUD.

Робот SAM100 мало рекламувався в ЗМІ, проте, як виявилося, його вже активно застосовують на будівельних майданчиках Сполучених Штатів Америки. А ось зараз перший «муляр Сем» прибув і до Великобританії, де наробив багато шуму, налякавши професіоналів, що він відбере у них робочі місця. Про нього заговорили і в газетах, і на галузевих конференціях.

Цей напівавтомат складається з трьох основних вузлів - конвеєрної стрічки, маніпулятора і бетононасоса. І він потребує допомоги двох чоловік, один з яких повинен подавати йому на стрічку цеглу, а другий - стежити за його роботою і прибирати надлишки цементу з кладки.

Крім цього, «муляр Сем», завдяки розумному програмному забезпеченню, знає, де в будинку повинні бути вікна і двері, так як працює за принципом, схожим з роботою 3D-принтера. Оснащений 3D-моделлю будови, він найбільш ефективний при зведенні великих будинків, типу готелів, шкіл, університетів, лікарень, державних установ або торгових центрів. Він вміє навіть наносити на стіни логотипи компаній, використовуючи для цих цілей спеціальний пульверизатор. Точність його роботи контролює набір датчиків і особлива лазерна система нівелірів.

Думки з приводу його впровадження в будівельну галузь зараз розділилися. Ніхто не заперечує його ефективність, проте, багато хто висловлює стурбованість з приводу втрати робочих місць тисячею будівельників. Наприклад, на одній з щорічних будівельних конференцій, яка днями пройшла в Лондоні, експерти говорили, що ще 5 років тому ні за що б не повірили в створення подібного робота в найближчі 10 років. А виявилося, що вже в цьому році він може приступити до зведення будинків в британській столиці.

На сьогоднішній день робот-муляр вже побудував 8 будівель в США - 1 університет, 4 школи та 3 котеджі. А ось, власне, як виглядає сам процес.