Планування вагітності: мінімізуємо фактори ризику

Вагітність повинна бути бажаною, а ще краще - запланованою. Такий підхід дозволить звести до мінімуму всі ризики для здоров'я матері і малюка. Але коли починати готуватися до зачаття і що включає себе комплекс заходів з підготовки до вагітності?

Насамперед, жінкам варто звернутися до лікаря і пройти комплексне обстеження вже на етапі планування вагітності. Мета такого обстеження - виявити фактори ризику, які можуть вплинути на перебіг вагітності і здоров’я дитини.

Під час візиту важливо обговорити з лікарем особливості харчування, способу життя, наявність хронічних захворювань, препаратів, результати минулих вагітностей, якщо вони були. У звязку з цим хочеться порадити медичний центр «ГРАВІМЕД», де гарантується якісний турботливий супровід майбутніх мам від моменту першого відвідування і до настання пологів. На сайті https://gravimed.com.ua/ ви детальніше можете дізнатися про цей медичний заклад 

Фактори ризику

- До початку вагітності бажано нормалізувати вагу тіла, якщо є така необхідність - надлишкова або недостатня вага може привести до серйозних ускладнень. Надмірна вага підвищує ризик гіпертонії, прееклампсії, передчасних пологів, гестаційного діабету, макросоміі (великих розмірів плода), дефектів нервової трубки, труднощів при проведенні УЗД. Дефіцит маси тіла підвищує ризик передчасних пологів, народження маловагих дітей, проблем зі здоров’ям у новонароджених.

- Варто перевірити свій будинок і робоче місце - контакт з речовинами, що містять свинець і ртуть, пестициди, небезпечний, як і променева дія.

- Деякі захворювання, такі як цукровий діабет, підвищений тиск, депресія, епілептичні припадки, можуть привести до певних складнощів під час вагітності, тому важливо заздалегідь обговорити з доктором можливі проблеми і необхідність переходу на інші препарати, більш безпечні під час вагітності.

- Деякі медичні препарати, БАДи, препарати на травах, вітаміни (наприклад, великі дози вітаміну А) можуть бути небезпечні під час вагітності, тому при плануванні вагітності необхідно повідомити лікаря про всі препарати, які ви приймаєте.

- Деякі інфекції можуть привести до вроджених вад розвитку або інфікування дитини. Так, інфекції, що передаються статевим шляхом, можуть привести до труднощів із зачаттям і ризику викидня або передчасних пологів. Важливо провести обстеження і зайнятися лікуванням до вагітності. Краснуха, вітряна віспа, кір, поліомієліт, перенесені під час вагітності, можуть привести до вроджених дефектів, інфікування дитини, передчасних пологів, невиношування. Вакцинація під час вагітності неможлива, тому бажано провести її під час планування вагітності.

- Деякі ускладнення минулої вагітності - наприклад, передчасні пологи, високий тиск, прееклампсія, гестаційний діабет - підвищують ризик розвитку появи подібних ускладнень знову. Однак при правильному лікуванні ризик цих ускладнень можна зменшити.

І в завершенні: за кілька місяців до зачаття бажано почати приймати фолієву кислоту, яка допомагає запобігти утворенню дефектів в нервовій трубці плода.