Секрети приготування ідеального еспресо

Ви цінуєте в каві сильний аромат і насичений смак? Тоді приготуйте собі філіжаночку справжнього еспресо, а як це зробити читайте в нашій статті.

Найбільш швидкий спосіб заварювання кави винайшли в Італії на початку минулого століття, і назвали відповідно - еспресо. У звучанні цього слова відбилася і швидкість, і технологія приготування, але знавці стверджують, що точний переклад означає «зроблений в цю хвилину і тільки для вас».

Помилково вважати, що «еспресо» - просто дуже міцна кава. Перш за все, існує чітке співвідношення інгредієнтів: 7-9 грам кавового порошку на 30 мл води. Спосіб приготування також відрізняється від класичного. Через це багато хто вважає, що тільки бариста знають, як зварити еспресо. Спочатку так і було, проте з появою хороших кавоварок і кавомашин, які можна придбати на delonghi-shop, цей напій перестав бути прерогативою барів і кав’ярень. Зі статті ви дізнаєтеся, як приготувати еспресо в домашніх умовах.

Як вибрати і підготувати кавові зерна

Для того щоб напій вийшов належної міцності і аромату, рекомендуємо вибирати:

- високоякісні сорти від перевірених виробників;

- тільки свіжообсмажену каву;

- сильна ступінь прожарювання.

Що стосується складу, то тут немає загального правила. Можна придбати готові суміші для еспресо або замовити індивідуальний купаж. Арабіка і робуста для цього напою добре поєднуються приблизно в співвідношенні два до одного.

Помел кавових зерен краще виконувати незадовго до приготування еспрессо. Це дуже важливий етап, так як від величини крупинок залежить і час заварювання, і смак напою. Вони покажуть, наскільки точно була обрана міра помелу. З порошку занадто тонкого помелу (як мука) вийде бідний і кислуватий еспресо, а грубий помел (як цукор) дасть гіркоту. Істина посередині: правильний порошок навпомацки повинен бути схожий на пісок.

Після помелу нічого не залишається, окрім як приготувати еспресо в найкоротший термін, адже вже через кілька хвилин яскравий аромат меленої кави починає насизать. Дома це можна зробити одним з трьох способів.

Як приготувати еспресо в кавоварці

Класичний еспресо готують в ріжковій кавоварці за технологією, яка не змінювалася з моменту її винаходу. До того, як приготувати еспресо в кавоварці, потрібно обов’язково спресувати кавовий порошок. Для цього його насипають в холдер до рівня обмежувальної відмітки і вирівнюють. Потім за допомогою несильного тиску темпером формують щільну і рівну «таблетку». Якщо все зроблено правильно, то при перевертанні холдера вона не випадає. Потім проводиться екстракція - пропускають через порошок цівку окропу. Час приготування однієї порції 20-30 секунд і щільна пінка рудого відтінку говорять про те, що процес був проведений правильно.

Як приготувати еспресо в кавомашині

Поняття «кавоварка» і «кавомашина» часто плутають або вважають синонімами. Однак в кавоварці приготування кави вимагає виконання більшості операцій вручну за винятком екстракції. У кавомашині весь процес, починаючи з помелу кавових зерен, автоматизований. Відповідно, питання «як правильно приготувати еспресо» відпадає. Розумний пристрій зробить все в кращому вигляді, потрібно тільки вибрати відповідний режим. В даному випадку важливо задати в настройках правильну ступінь помелу і розмір порції. Поява побутових кавоварок з електронним управлінням дуже полегшила життя цінителям автентичних кавових напоїв. Тепер, не виходячи з дому, можна як приготувати подвійний еспресо, так і побалувати себе і гостей капучіно або будь-якою іншою кавою з потрібним смаком.

Як приготувати еспресо в турці

Підготовка кавових зерен проводиться так само, як описано вище. Однак помел повинен бути дуже тонким, щоб порошок без тиску «віддав» воду свій смак і аромат. На одну порцію еспресо потрібно дві чайних ложки кави без «гірки», що близько близько 7-8 грам, і 30 мл води. При бажанні можна додати цукор за смаком.

Кавовий порошок з цукром або без нього потрібно попередньо прогріти в турці. Воду необхідно підігріти окремо, з’єднати з кавовим порошком і залишити на невеликому вогні до закипання. Коли почне підніматися піна, зняти турку з вогню і перемішати каву. Знову поставити на вогонь і довести до кипіння. Готовий еспресо накрити кришкою на деякий час, щоб він трохи охолов і настоявся. Тільки після цього можна налити каву в чашку.

Секрети приготування еспрессо

Існує кілька загальних рекомендацій, які допоможуть вам зробити напій з божественним смаком і ароматом.

- Використовуйте тільки якісну воду, очищену або бутильовану, так як вона впливає на кінцевий результат не менше, ніж кавові зерна.

- Перед тим, як приготувати еспресо в кавоварці, трохи прогрійте її, пропустіть гарячу воду без кавового порошку.

- Оцініть колір пінки. Якщо вона вийшла занадто світлою, необхідно брати більше кавового порошку або дрібніше молоти його, а якщо дуже темною, то навпаки.
Виймайте з холдера відпрацьовану «таблетку» відразу після приготування порції. Переконайтеся в чистоті фільтрів до того, як приготувати еспресо в кавомашині.