Що необхідно знати водієві про Green Card

Українські мандрівники нерідко вибирають авто для поїздки за кордон. Дійсно, в такому варіанті чимало переваг: відносно низька вартість, можливість самостійно планувати маршрут і т.д. Але для того, щоб автомобіліст міг на законних підставах подорожувати в країни Європи на своєму транспортному засобі, необхідна Green Card (зелена карта) на автомобіль.

Що таке зелена карта на автомобіль

Зелену карту для автомобілів на даний момент підтримують європейські, деякі азіатські й африканські держави - всього 48 країн. Основне призначення карти - вирішення страхових питань і матеріального відшкодування потерпілій стороні в разі аварії. Грін карта дає право на відшкодування шкоди потерпілій стороні згідно з нормами країни, в якій трапилася ДТП.

На сьогоднішній день придбання зеленої карти обов’язково для подорожі за кордон на своєму автомобілі. Тип такої карти різний в залежності від виду транспорту, будь то легковий автомобіль або вантажний.

Що необхідно для оформлення зеленої карти

Як оформити зелену карту на автомобіль? Для оформлення необхідні документи:

- Заява;

- Паспорт або свідоцтво про реєстрацію (для юросіб);

- Документ, що підтверджує реєстрацію ТЗ;

- Водійське посвідчення.

Процедура розгляду документів включає в себе висновок страхового договору, оплати зеленої карти.

Право власності на транспортний засіб підтверджувати не потрібно, достатньо підтвердження законності права керування авто.

Страховий поліс належить до виду обов’язкового страхування автоцивільної відповідальності і оформляється на сторінках зеленого кольору, звідси і назва. Оформлення зеленої карти відбувається в чотирьох примірниках, один з яких залишається у компанії-страховика, інші передаються автомобілісту. Якщо станеться страховий випадок водій зобов’язаний передати один екземпляр для постраждалої сторони. Збиток завданий винною стороною підлягає відшкодуванню згідно з нормами країни, де мала місце подія.

Деякі страховики пропонують онлайн процедуру оформлення карти. Безумовно при цьому відбувається економія особистого часу. Отож, якщо вам потрібна Зелена карта, найкраще звернутися до компанії «ВИЗИЯ», яка окрім цього надає висококваліфіковані послуги по візовій підтримці.

Разом з тим, таку процедуру віддаленою можна назвати лише умовно, оскільки оригінал документа необхідно отримувати при особистій явці до страховика. Тільки останнім часом в великих містах страхові компанії стали здійснювати послуги доставки поліса додому клієнтові.

Онлайн можна подати заявку на оформлення, передати необхідні дані, зробити платіж.

Що треба знати при покупці грін карти на авто

Для особи, що оформляє поліс на авто з метою закордонних поїздок важливо знати наступні моменти:

- У всіх компаній-страховиків, уповноважених надавати такі документи, однакові умови їх оформлення і єдині тарифи на поліси зеленої карти;

- Поліс є іменним, але особа, що страхує авто, не повинна бути його безпосереднім власником;

- Грінкарта діє тільки щодо водіїв, здатних підтвердити законність керування транспортним засобом (права власності, довіреність на управління і т.д.);

- Придбання green card доцільно не раніше 30 днів до початку поїздки;

- Український водій, не винен у ДТП на території іноземної держави, має право вимагати з винної сторони відшкодування шкоди на умовах поліса;

- При вині в ДТП українського водія, останньому необхідно пред’явити зелену карту постраждалій стороні або представнику дорожньої поліції;

- Залік претензій за страховими сумами відбувається на умовах законодавства країни, де стався інцидент;

- Страховий поліс оформляється і на причіп автомобіля, якщо він присутній;

- Повернути кошти, витрачені на покупку зеленої карти можливо тільки в тому випадку, якщо поїздка не відбулася;

- Розрахункова вартість поліса однакова у всіх страховиків;

- У закордонній поїздці можуть використовуватися тільки транспортні засоби, зареєстровані в полісі, а також тільки міжнародне посвідчення водія.

Від чого залежить ціна зеленої карти

Розрахунок вартості карти відбувається в залежності від наступних факторів:

- Вид транспортного засобу;

- Термін закордонної поїздки;

- Країни для відвідування на авто.

При подорожі в ближні держави (Республіка Білорусь, Росія, Молдова, Азербайджан) вартість зеленої карти буде відносно невисока. Найбільшу ціну страхувальник заплатить за поліс, що діє у всіх країнах, що підтримують систему зеленої автомобільної карти.

Тарифи на даний вид страхового поліса щомісяця переглядається і прив’язані до курсу євро.

Яка тривалість дії поліса

Встановлено мінімальний інтервал, на який може бути оформлена зелена карта на автомобіль - 15 днів. Даний термін працює навіть тоді, коли автомобіліст планує поїздку на набагато менший термін. Такі граничні терміни, які може вибрати клієнт для покупки зеленої карти на автомобіль: 30 днів, 60 днів і 90 днів. Максимальний термін такого страхування - один рік, протягом якого можна в’їжджати в зарубіжні країни необмежену кількість разів.