Тонкощі вибору фотоапарата

Універсальних критеріїв не існує. Все буде залежати від того, навіщо вам потрібна камера. Багато подорожуєте? Хочете фіксувати, як росте ваша дитина? Не уявляєте життя без екстриму і бажаєте переглядати моменти, від яких захоплювало дух? Або зрозуміли, що фотографія - ваше покликання?

Так чи інакше, фотоапарата, який ідеально підійшов би для всіх цих цілей, не існує. Тому камеру потрібно підбирати відповідно до ваших запитів.

Сімейна зйомка. Діти, свята, відпустка

Для зйомки дітей і сімейних фотосетів ідеально підходять дзеркальні і бездзеркальні фотоапарати початкового рівня з матрицею APS-C. У них є все необхідне: автоматичні режими, велика кількість сюжетних програм для зйомки в різних умовах. В комплекті - універсальний «китовий» об’єктив. Ці камери дозволяють вчитися основам фотографії та вдосконалюватися.

Чим відрізняється зеркалка від беззеркалки? Мінуси дзеркального апарату - відносно великі розміри і вага, плюс - тривала робота від батареї. У беззеркалки все навпаки: більш компактні розміри, але менш тривала робота від акумулятора. Приклади актуальних дзеркалок початкового рівня - Canon 1200D, Canon 1300D, Nikon D3400, беззеркалок - Canon EOS M3, Sony A5100, Fujifilm X-A2. До речі, тут можна вигідно замовити сучасні функціональні фотоапарати CANON різних моделей як для початківців, так і для професіоналів.

Також відмінним вибором для сімейної зйомки буде компактний фотоапарат. Якщо бюджет сильно обмежений, можна вибрати одну з найпростіших моделей.

Більш цікаві просунуті (топові) компактні камери. Якщо беззеркалки і дзеркалки можуть зажадати додаткових вкладень (наприклад, покупки більш потужного об’єктива), то компакти вже укомплектовані. Вони оснащуються якісною світлосильною і універсальною оптикою, мають всі необхідні настройки і часто виглядають дуже стильно. Однак їх вартість може бути порівняна або навіть помітно перевищувати номінальну вартість дзеркалок і беззеркалок початкового рівня. Це плата за поєднання універсальності та якості.

Спортсмен, екстремал

Яку камеру вибрати для зйомки екстриму? Зазвичай спортсмени і екстремали воліють максимально легкі і компактні рішення. Ідеально, якщо камера ударостійка і непотоплювана. Таким вимогам відповідають захищені компактні фотоапарати. Але цей клас техніки здає свої позиції під натиском екшн-камер. Екшн-камеру можна закріпити практично на будь-якому вигляді спорядження (головне - купити або зробити відповідне кріплення), багато моделей мають захищену конструкцію, поставляються з аквабоксом або самі по собі витримують занурення в воду. З екшн-камерами можна записувати відео і робити фотографії. Як правило, вони оснащені надширококутним об’єктивом. Є камери, що дозволяють знімати з кутом огляду 360 градусів! За 4К-відео варто переплачувати тільки в тому випадку, якщо ви професійний відеоблогер або оператор і знаєте, як розпорядитися таким високим дозволом. Простому спортсмену буде досить Full HD.

Фотограф-початківець

Ви захопилися фотозйомкою і хочете удосконалюватися? А може, шукаєте подарунок новачкові в фотографії? Оптимальним вибором буде дзеркальний фотоапарат початкового рівня. Він простий в освоєнні, в комплекті з ним поставляється універсальний об’єктив, який дозволить відобразити більшість сюжетів. Такі камери мають автоматичні режими зйомки і дозволяють вручну налаштувати кожен параметр. Це дає величезну свободу творчості. Сьогодні дзеркалки початкового рівня здатні видавати якість зображення не гірше, ніж у більш дорогих побратимів. Різниця лише в тому, що їх управління спрощено, прибрані просунуті функції. Беззеркалка теж є гідним варіантом, однак найдоступніші моделі розраховані в основному на зйомку в автоматичних режимах. Для ручного налаштування доведеться довго шукати в меню потрібні пункти.

Любюитель високого рівня, професіонал

Професійний фотограф - це той, хто заробляє на фотографії гроші. Що таке професійний фотоапарат? Це робочий інструмент, який повинен робити якісні знімки і бути максимально надійним і зручним в роботі. Краса і компактність тут далеко не найбільш пріоритетні характеристики. Компактність часто навіть стає недоліком, оскільки маленька камера в очах замовника виглядає несерйозно. Що таке напівпрофесійний фотоапарат? Це камера для просунутих фотолюбителів. Вона може не володіти невбиваним корпусом і підвищеною надійністю, головне - висока якість знімків. Сьогодні межа між професійним і напівпрофесійним обладнанням сильно розмита. Часто професіонали, які мають обмежений бюджет, вибирають напівпрофесійні моделі, і це не заважає їм з успіхом займатися своєю справою.

Чи підійде беззеркалка для професійної зйомки? Сьогодні на ринку зеркалкам довелося потіснитися під натиском лінійки повнокадрових бездзеркалок від Sony. На стороні бездзеркалок - останні розробки в сфері автофокусу, найсучасніші сенсори зображення. Корпус беззеркальної камери часто значно компактніший дзеркалки аналогічного рівня, а ось якісна оптика за розмірами зазвичай така ж. Якщо ви шукаєте компактні рішення, придивіться до камер системи Micro 4/3. Вони дають прийнятну якість зображення, мають всі необхідні просунутому фотографу функції, зручні в роботі.