Якою повинна бути хороша ковдра

Вибір ковдри - справа складна і відповідальна. Як вибрати, щоб цей необхідний спальний аксесуар задовільнив всі ваші потреби?

Звичайно, яка краща ковдра, вибирає кожен для себе сам. Одні люди вважають за краще легкі невагомі перини, інші не можуть заснути без відчуття на собі ваги улюбленої товстої вовняної ковдри. Але при цьому обов’язково під ідеальною ковдрою саме вам повинно бути тепло, але не спекотно. Щоб забезпечувати максимально комфортні умови для сну, ковдра повинна відмінно відводити вологу, що виділяється тілом, і пропускати повітря, дозволяючи шкірі дихати.

Вибираємо наповнення ковдри

Головне в ковдрі - наповнювач. Саме від його типу залежать тепло, вага, повітропроникність, ціна і особливості догляду за виробом. Хтось віддає перевагу пуху і вовні, хтось же шукає екзотичні або гіпоалергенні наповнювачі. А в інтернет-магазині https://homemagazin.com.ua/category/odeyala можна вигідно придбати якісні пухові, вовняні, верблюжі, бамбукові ковдри від кращих українських виробників. У будь-якому випадку, щоб правильно вирішити, як вибрати цей аксесуар, потрібно розглянути всі варіанти, врахувати переваги і недоліки різних наповнювачів.

Пухові ковдри

Пухові ковдри відомі своїми зігріваючими здібностями, неймовірною легкістю і довговічністю. Вони прекрасно пропускають повітря і вбирають вологу, а прослужать вам 15-20 років.

Правда, від вибору пухової ковдри краще утриматися алергікам. А також варто вибрати ковдру з іншим наповнювачем, якщо ви не готові доглядати за виробом - періодично провітрювати його і здійснювати сухе чищення.

Вовняні ковдри

Не меншою популярністю користуються моделі з вовни. Це найважчі ковдри. Вони відмінно зігрівають і вбирають вологу, а до того ж знімають м’язову і нервову напругу, сприятливо впливають на суглоби. Вовняні ковдри при правильному догляді служать до 15 років, але також можуть викликати алергічні реакції.

Якщо ви вирішили вибрати вовняну ковдру, для вас є широкий вибір:

- ковдри з овечої вовни - недорогі, важкі і теплі, кращий вибір - шерсть мериноса (елітної австралійської породи овець);

- ковдри з верблюжої вовни - більш легкі і теплі, за рахунок високої кількості ланоліну цінуються за свій оздоровчий вплив;

- ковдри з кашеміру - теплі, легкі і дуже м’які, виробляються з пуху (підшерстя) кашмірській гірської кози, вирощуваної в суворих кліматичних умовах Гімалайських гір;

- ковдри з вовни альпаки - одні з найтепліших, легких і екологічних, оскільки ці родичі лами проживають тільки високо в горах Південної Америки.

Шовкові ковдри

Незважаючи на те, що шовкові ковдри бувають і зимовими, вони особливо ідеально підходять для літа. Під шовковою ковдрою не буває спекотно. Шовкові ковдри відмінно регулюють температуру тіла, забезпечують приємний охолоджуючий ефект. Вони міцні, довговічні й добре вбирають вологу.

Крім того шовкові ковдри не просто гіпоалергенні, а повністю виключають появу пилових кліщів. Тому краще для алергіків - вибрати шовкову ковдру.

Ковдри на основі рослинних волокон

Останнім часом примхливі соні все частіше зупиняють вибір на ковдрах, зроблених на основі рослинних волокон. Такі моделі ідеально підходять для всіх сезонів, не викликають алергічних реакцій, приваблюють легкістю і простотою в догляді.

Сьогодні у продажу можна легко знайти як ковдру зі звичної бавовни і добре відомого, але менш поширеного льону, так і стрімко набирають популярність волокна бамбука, евкаліпта. І навіть ще більш більш екзотичних наповнювачів з пальми, кукурудзи, кропиви або водоростей.

Кожне волокно надає ковдрі свої особливі властивості, але при цьому всі вони добре дихають і відводять надлишок вологи.

Класичний і відомий багатьом з дитинства варіант - ватяна ковдра. Під нею тепло в будь-яку погоду, але слід врахувати, що щільна бавовняна вата погано дихає, накопичує вологу, вбирає запахи і з часом збивається в грудки. Тому краще вибрати сучасну бавовняну ковдру - легку, красиву і комфортну. Такі моделі легко перуться і сушаться, виділяються прекрасними показниками терморегуляції і легкістю.

Все більше набирають популярність бамбукові ковдри. Бамбукове волокно міцне і довговічне, а також славиться бактерицидними властивостями. Під бамбуковою ковдрою прохолодно навіть у спеку. Вона підтримує в ліжку ідеальну температуру і вологість.

Синтетичні ковдри

Синтетичні ковдри відносяться до числа найбюджетніших. Вони гіпоалергенні, легко перуться в звичайній пральній машині і швидко сушаться. Відомі багатьом синтепонові ковдри відмінно зігрівають, але при цьому погано пропускають повітря, не дають шкірі дихати, змушують розкриватися вночі.

Найкраще вибирати ковдри з сучасних замінників пуху на кшталт екофайбера, холлофайбера або комфорелі. З огляду на властивості цих наповнювачів, всіх їх можна об’єднати під поняттям “штучний пух”. Це особливий вид волокна, пустотілого всередині, за рахунок чого воно особливо добре зберігає тепло. А пружна структура наповнювача відмінно тримає обсяг, не втрачаючи його навіть після прання.

Особливу популярність завоювали ковдри з наповнювачем цього типу з мікроволокна з назвою «лебединий пух», які полюбилися за особливу м’якість і легкість.

Вибираємо чохол ковдри

При виборі ковдри важливо звертати увагу і на тканину чохла. Вона повинна бути повітропроникною, гігроскопічною і міцною. Хороший чохол надійно захищає наповнювач і не дозволяє йому вилазити назовні. У випадку з моделями з пуху це повинна бути особлива пухотримаюча тканина. Перш ніж купити ковдру слід перевірити міцність чохла, звернути увагу на тактильні відчуття при зіткненні з матеріалом.

В ідеалі тканина чохла повинна бути натуральною і екологічною. Найпопулярніший варіант - недорога і зручна в експлуатації бавовна щільного переплетіння. Відмінно себе зарекомендували тик, сатин, батист, сатин-жаккард і перкаль. Знаходять своїх шанувальників і більш дорогі чохли з натурального шовку, які надають позитивний вплив на сон і шкіру. Найсучасніші і технологічні ковдри обшивають поліестрової тканиною нового покоління під назвою Біософт. Вона шовковиста і досить щільна.

Корисно буде вибрати ковдру з чохлом, обробленим спеціальними складами, покликаними поліпшити якість сну. Це можуть бути гіпоалергенні, бактерицидні, антистатичні та інші просочення. Наприклад, зі срібла або з екстрактом алое Вера.