Рейтинг секретних офшорів 2018 від Tax Justice Network

Організація Tax Justice Network провела нове дослідження і склала рейтинг найбільш секретних офшорів 2018 року. Впливовими і популярними виявилися Швейцарія, США, Кайманові острови, а також Гонконг, Сінгапур та інші.

Tax Justice Network - це та організація, яка цілеспрямовано займається боротьбою з секретністю, офшорами і ухиленням від податків. Проводяться постійні дослідження та робота зі ЗМІ.

Конкретне дослідження - Financial Secrecy Index - проводиться раз на 2 роки і визначає, які держави варто вважати найсекретншими юрисдикціями (високий рівень фінансової таємниці). У Tax Justice Network (TJN) підкреслюють, що термін офшори в даному контексті може ввести в оману через те, що серед секретних юрисдикцій не тільки стереотипні «острова з пальмами і бунгало».

У топ-10 входять і звичні офшорні юрисдикції, і класичні оншор - великі держави, які на перший погляд в приховуванні інформації не звинуватиш:

- Швейцарія
- США
- Кайманові острови
- Гонконг
- Сінгапур
- Люксембург
- Німеччина
- Тайвань
- Об’єднані Арабські Емірати (Дубай)
- Гернсі

Яким чином оцінюються країни? У методиці враховується близько 20 критеріїв, в тому числі законодавство щодо прозорості структур володіння активами, про банківську таємницю, вимоги до фінансової звітності. Цього року додалися нові критерії: чи є відкритими реєстри бенефіціарів власників та наявність річної звітності обмежених партнерств.

Перше місце в рейтингу займає Швейцарія. На думку TJN, незважаючи на запевнення правоохоронних органів і самої країни, банківська таємниця в Швейцарії далеко не знищена. Зрозуміло, держава виконує міжнародні вимоги, в тому числі з обміну даними, але сховатися від уваги все ще можливо.

Однак, якщо брати до уваги вплив на ринок в цілому, Швейцарії далеко до другого місця - США. Саме Штати на сьогодні є не тільки другим в рейтингу, а й першим в світі за ступенем впливу гравцем. Частка від світового ринку офшорних послуг в США - 22,3%, у Швейцарії - всього 4,5%.

Друге місце за ступенем впливу займає Великобританія - 17,36%, незважаючи на свою 23 позицію в загальному заліку. Тож не дивно, оскільки Королівство було фінансовим центром задовго до того, як ним стали Штати. До того ж під керівництвом Великобританії так чи інакше знаходяться Заморські, Коронні і інші території. У рейтингу вони розділені, але якби їх з’єднали в один рядок, то вони точно б зайняли перше місце. Як мінімум з урахуванням того, що Кайманові острови вже займають третю позицію.

Рівень секретності США трохи нижчий, ніж в Швейцарії, Гонконгу, Сінгапурі та на Кайманових островах. Однак на відміну від безлічі інших юрисдикцій, Штати не поспішають підвищувати прозорість.

Нагадаємо, що з 2017 року країни ОЕСР і деякі інші приступили до обміну податковою інформацією. У податкові служби різних країн передаються дані про банківські вклади податкових резидентів. США в даний обмін не долучилися і відмовилися ратифікувати багатосторонню конвенцію. Виходить так, що США активно борються з офшорами і податковим ухиленням власних громадян, збирають дані за допомогою закону FATCA і знищують банківські сектора інших держав (Швейцарія, Латвія), але самі залишаються при своїх інтересах.

Раніше США називали найбільшим офшором в світі. Тепер він вони другі по секретності. Цьому сприяють: відсутність обміну інформацією практично з усіма міжнародними партнерами; секретні компанії Невади, Вайомінгу і Делавера; застосування номінального сервісу; величезні потоки коштів усього світу, в яких легко заховати мільярдні угоди; неможливість сперечатися зі Штатами практично на будь-якому полі за рахунок військової і економічної потужності, як і статусу країни-емітента міжнародної резервної валюти.

На сегодняшний день оффшор является одним из самых эффективных инструментов для оптимизации налогообложения, что позволяет существенно минимизировать финансовые издержки компаний. Если вам требуется оперативная грамотная  регистрация оффшоров, а также другие услуги комплексного финансового планирования, обращайтесь в компанию Nexus Ltd