ФБР розсекретило документи про ймовірну втечу Гітлера в Аргентину

Федеральне бюро розслідувань (ФБР) розсекретило матеріали, зібрані агентами в 1945 році, покликані перевірити чутки про втечу Адольфа Гітлера в Аргентину з оточеного радянськими військами Берліна.

Ці документи були надані тодішньому главі ФБР Едгару Гуверу, але той вважав дану інформацію недостатньо достовірною і неповною, визнавши «неможливість продовження пошуку» по ним. 

До речі, нещодавно для вінницького Музею пам’яті жертв нацизму було створено цікавий інноваційний проект - ставка Гітлера, Вервольф в 3D-форматі, про це пише видання vinnitsa.info.

Нагадаємо, що смерть Гітлера була підтверджена радянським керівництвом з експертизи, що порівняла зуби обгорілого тіла біля входу в бункер і рентгенівські знімки, знайдені в кабінеті особистого дантиста Гітлера. Тим не менш, до цих пір не всі історики вважають це достатнім доказом. Так, перша розсекречена доповідь була датована 21 вересня 1945 року - через 5 місяців після офіційно визнаного самогубства Гітлера. У ній повідомляється про признання аргентинця на ім’я Гайдано, який нібито був одним з тих, хто зустрічав німецького фюрера в затоці Сан-Матіас в Аргентині. 

За словами Гайдано, Гітлер прибув на півострів Вальдес близько опівночі разом зі своїм лікарем, двома жінками і групами чоловіків на двох підводних човнах. На світанку їх компанія на конях висунулася до заздалегідь підготовленого ранчо в передгір’ях Анд. За свою роботу інформатор отримав від німців 15000 доларів, проте був готовий розкрити імена всіх, високопоставлених аргентинських політиків, хто сприяв евакуації, а також вказати місце розташування ранчо.

Інша наводка від 13 листопада 1945 року говорила, що таємний переїзд Гітлера в Аргентину міг бути організований аргентинською світською левицею Ідою Ейхгорн, яка володіла готелем El Eden в курортному містечку Ла-Фальда. У роки Другої Світової війни Іда і її чоловік Вальтер були завзятими шанувальниками нацизму і навіть отримали від фюрера особистий подарунок - автомобіль «Мерседес-Бенц».

Ще одна історія, записана ФБР говорила, що Адольф Гітлер і Єва Браун жили в місті Вілья-ла-Ангостура поблизу чилійської кордону в просторому будинку, побудованому в баварському стилі. Джерело повідомляло, що вони самі вибрали це місце, так як його клімат нагадує гірські озерні долини Південній Німеччині. За словами інформатора, у Адольфа і Єви народилася дочка Урсула, яка разом з матір’ю переїхала в місто Неукен в 1954 році. Сам же Гітлер нібито помер в лютому 1962 року.

Як би там не було, пошуки можливого місцезнаходження Гітлера ні до чого не привели як ФБР, так і спецслужби інших країн світу. На даний момент навряд чи вийде зі стовідсотковою вірогідністю підтвердити або спростувати популярні «міські легенди» про втечу німецького фюрера в Аргентину.