Як облаштувати гардеробну: корисні поради

З вішалки починається не тільки театр, а й наш будинок. Ми починаємо день, вибираючи, що вдягнути, а закінчуємо - роздягаючись, акуратно все розкладаючи по місцях або розкидаючи де доведеться. Порядок краще вдається підтримувати тим, у кого для зберігання одягу є продумане місце.

Нерідко сучасні квартири покращеного планування передбачають спеціальні кімнати, призначені для зберігання речей. У цьому випадку хочеться порекомендувати чудові гардеробні системи Raumplus, представлені на сайті https://raumplus.ua/garderobnye-sistemy/. Вони, ідеальним чином поєднуючи високу функціональність, ергономічність, надійність, і вишукану естетику, здатні у повній мірі реалізувати ідею красивого сучасного функціонального інтер’єру.

Але далеко не всі є господарями багатометражних новобудов. Чи можна зробити функціональну гардеробну в “малогабаритці”?

Якщо місця немає

Звичайно, можливість зробити саме гардеробну кімнату є не завжди, але це не означає, що потрібно погоджуватися на першу-ліпшу готову шафу в меблевому магазині. Тим більше розвиток сегмента DIY (do it yourself, або «зроби сам») дозволяє з різних дощечок, штанг і роздільників зібрати те, що потрібно саме вам, з вашими смаками і потребами.

Щоб шафа вийшлась зручною і місткою, їй краще віддати цілу стіну, хоча б коротку. Висота також повинна бути максимальною, ідеально, якщо шафа буде від підлоги до стелі.

Глибина може бути стандартною, близько 60 см, але, якщо є можливість, верхні полиці краще зробити більшими. На них буде зберігатися те, що дістається рідко. Тому не треба буде кожного разу намагатися залізти в дальній кут, але велика глибина дозволить розмістити більше речей.

Не дивлячись на те, що шафи-купе вважаються не особливо функціональними, тому що всі двері такої шафи одночасно відкрити не вийде, перевагу все ж краще віддати цьому типу меблів. Такий варіант оптимальний, коли немає місця для розпашних стулок. Шафа з розпашними дверцями буде добре виглядати в просторому класичному інтер’єрі.

Внутрішній простір шафи обов’язково має включати в себе кілька видів штанг. Потрібні штанги на двох висотах для піджаків і брюк або спідниць, а також високі штанги для зберігання суконь.

Полиць і ящиків повинно бути багато, причому різної висоти. Але краще, якщо мінімальна відстань між полицями буде не менше 30 см. В іншому випадку буде незручно зберігати на таких полицях коробки, а це хороший спосіб організувати простір. Для ящиків не завадять також роздільники.

Якщо ви виберете все-таки стандартну шафу з дверми, що відкриваються назовні, а не шафу-купе, внутрішню поверхню дверей також постарайтеся використовувати. На них можна повісити гачки, вішалки для краваток і поясів, прикрас і шарфиків.

Відкриваючи шафу, ви повинні бачити всі речі: блузки не повинні висіти в кілька шарів на одній вішалці, а жакет не повинен приховувати штани. У ящиках речі повинні лежати в один шар. Тому в невеликій шафі має бути тільки те, що ви носите в цьому сезоні

Гардеробна з кладовки

Планування квартир, особливо починаючи з двокімнатних, все частіше передбачають окремі приміщення для зберігання. Але те, що ми за звичкою називаємо кладовкою, можна переробити в окрему гардеробну. Зберігання одягу тут вже може бути відкритим, так як у кладовки і так буде окремі двері, а значить, додаткові стулки не потрібні. Виняток доведеться зробити, якщо все-таки кладовка буде виконувати ще й базову функцію.

Побутову хімію і техніку на кшталт пилососа, а також прасувальну дошку від одягу краще відокремити хоча б шторкою.

Добре розташувати в такій кімнаті штангу Г-подібної форми на дві стіни, на якій поміститься весь одяг. Організація простору така ж, як і в шафі: середина для повсякденного одягу, верх - для того, що ні носимо в цей сезон, низ - для взуття. Її також можна зберігати в спеціальній шафі-галошниці. Їх часто роблять вузькими, такі легко встають в комору. На верхніх полицях розумно розмістити доросле взуття, а внизу - дитячу.

Потрібно подбати про освітлення: кладовка - це приміщення, як правило, темне, і нестачу денного світла доведеться відшкодувати лампами. Краще розташувати їх на різних рівнях, щоб можна було розгледіти кожен куточок.

Кімната для одягу

Ідеальний варіант - це, звичайно, окрема кімната 8-10 кв. м. Такий простір набагато легше зонувати на чоловічу, жіночу та дитячу частини. Можна влаштувати і господарську - для зберігання рушників, постільної білизни, скатертин. Залежно від форми приміщення шафи можуть розташовуватися не тільки по периметру, але і в центрі. Окремі гардеробні, як правило, передбачають організацію шаф без дверей, але можна комбінувати відкриті і закриті секції.

Розмір приміщення дозволяє розмістити окрему вітрину для аксесуарів і прикрас. У ній краще зробити скляну кришку, щоб все можна було розглянути, не відкриваючи.

У такому приміщенні також легко встановити високий стелаж для зберігання взуття. Та й сумкам можна приділити більше місця: для великих підійдуть полки, крос-боді можна повісити на високу, окремо стоїть вішалку.

У таких гардеробних вже є місце не тільки для всіх систем зберігання, а й для додаткових елементів. Якщо в гардеробній є вікно, то там організувати будуарної зону найкраще, можна поставити пуфик і крісла.