Обмінник криптовалют: чим відрізняється від біржі і як вибрати надійний

Якщо ви хочете купити або продати криптовалюту, особливо вперше, важливо правильно вибрати майданчик. Майданчики бувають двох типів: біржі і обмінники.

Що вибрати - біржу чи обмінник криптовалюти?

Швидкий обмін біткоінів пропонують обмінники, але вони часто продають біткоіни на 10-15% вище реального курсу. Біржі беруть меншу комісію, але обміняти там криптовалюту складніше - доведеться реєструватися і проходити авторизацію. До речі, обмінник https://sbitcoin.ru зараз пропонує найвигідніші курси, і, судячи по численним відгукам, це досить зручний, оперативний і надійний сервіс.

За допомогою обмінника ви можете отримати перші біткоіни на свій гаманець вже через 15 хвилин, якщо мережа буде не дуже завантажена. З біржею - процес може розтягнутися на кілька днів або навіть тижнів.

Крім швидкості обміну і розміру комісії, є й інші відмінності обмінників від біржі:

- поповнення рахунку. В обмінниках можна купувати або продавати криптовалюту за гривні і через банківські карти, електронні гаманці, платіжні системи та навіть за готівку (через кур’єра). На криптобіржах варіантів поповнення рахунку менше. У більшості випадків обмін криптовалюта на біржі відбувається через біткоіни, ефір або USDT (цифровий аналог долара) за поточним курсом на цьому майданчику;

- рідкісні криптовалюти можна купити тільки на біржах. Обмінники зазвичай торгують біткоїнами і альткоїнами з ТОП-10;

- інтерфейс. Обмінники мають зрозумілий інтерфейс і оперативну службу підтримки. Здійснити там обмін нескладно навіть для новачка. Багато бірж мають англомовний інтерфейс і складну навігацію;

- ціноутворення. На біржі курс визначається співвідношенням масового попиту і пропозиції. В обмінниках курс встановлюють їхні власники, і він майже завжди вище біржового курсу.

Купувати криптовалюту через біржу має сенс у випадках, якщо:

- ви нікуди не поспішаєте і вам принципово купити / продати з мінімальною комісією;

- ви плануєте купити рідкісні альткоіни, які годі й шукати в обміннику;

- ви хочете займатися криптотрейдінгом.

Біржі в основному призначені для трейдерів, а не для разових покупців. Купівля та продаж криптовалют на біржах складніше технічно і займає більше часу, особливо для новачка. Якщо ви плануєте купити / продати криптовалюта один раз або сильно поспішайте з покупкою, простіше скористатися обмінником.

Як перевірити надійність обмінника

Вибрати надійний обмінник криптовалют можна на сайті BestChange. На цьому ресурсі зібрані діючі онлайн-обмінники. Інформація про курси оновлюється в режимі онлайн. На момент написання статті на ресурсі була інформація про курси в 311 обмінниках.

Перш, ніж потрапити в ротацію на BestChange, обмінник проходить процедуру перевірки: він повинен працювати не менше 6 місяців, мати доступні резерви від 5 000 доларів, верифіковані акаунти в платіжних системах і електронних гаманцях, а також відповідати ще ряду вимог BestChange. Повний список вимог можна побачити на сайті в розділі Вимоги до обмінного пункту.

При появі 3 негативних відгуків на BestChange або обнулення атестата на ВебМани він автоматично виключається з рейтингу. Менеджери сервісу можуть на час виключити обмінник вручну в разі отримання серйозної скарги від клієнта. Незважаючи на всі перевірки і заходи, юридично обмінники не пов’язані з BestChange і не підконтрольні йому.

Для того, щоб мінімізувати ризики і скласти свій власний рейтинг обмінників, зверніть особливу увагу на наступні параметри:

- як довго працює обмінник;

- скільки всього відгуків;

- співвідношення позитивних і негативних відгуків (нормальне співвідношення 1: 100 і нижче);

- розмір резервів (чим більше, тим краще);

- зовнішній вигляд і інтерфейс;

- швидкість відповіді оператора.

Як обрати обмінник з вигідним курсом і мінімальною комісією

Якщо ви купуєте криптовалюту вперше, потрібно завести криптогаманець. Зробити це можна за кілька хвилин, особливо якщо мова йде про біткоіни або ефіри. Деякі гаманці приймають відразу кілька монет - наприклад, біткоіни, біткоіни кеш і ефіріум. Має сенс заводити гаманець, в якому можна берегти максимальну кількість валют.

При покупці криптовалют через обмінник курс, як правило, є завищеним. Курс завищується на величину комісії обмінника. Перед підтвердженням заявки на обмін сайті обмінника, система покаже точну кількість криптовалюти, яку ви отримаєте. Якщо сума вас не влаштовує, сміливо відмовляйтеся від операції. Завжди є шанс знайти обмінник з мінімальною комісією.

При продажу криптовалюти обмінник може показувати вигідний курс, але брати додатково високу комісію (іноді до 15%) за виведення коштів. Перш ніж підтвердити заявку, уважно читайте умови обміну. Комісія залежить від способу виведення - в одному і тому ж обміннику вона може скласти 1% на електронну платіжну систему і 10% на карту. Іноді досить вибрати інший спосіб виведення грошей, щоб заощадити.