Варикоз: подбайте про вени завчасно!

Цю назву хвороби знають якщо не всі, то багато. Адже нею страждає майже кожен четвертий житель планети. Особливе занепокоєння варикоз доставляє жінкам. Дрібна синя сіточка з капілярів з віком перетворюється в некрасиві роздуті горби вен. А іноді навіть з'являються ранки і виразки.

Як визначити, що у вас є передумови до цього захворювання і чи можна вилікувати його назавжди? А щодо, власне, лікування, то на сайті lekar.com.ua ви дізнаєтесь про запорізький медичний центр «Лекарь», де завдяки унікальним методикам, високотехнологічному обладнанню, і цінному досвіду медпрацівників навчились успішно боротися з цією, та іншими недугами. 

Коли бити тривогу і йти до фахівця?

До спеціаліста треба звертатися, якщо у вас з’явилися якісь сумніви з приводу здоров’я ваших вен. Якщо навіть захворювання ще немає, але у вас з’являються стійкі набряки, важкість або судоми в ногах у другій половині дня, варто вже прийти на консультацію. А якщо синці, сіточки або зірочки, то зволікати вже не можна. Чим раніше людина звернеться до фахівця, тим кращі прогнози на одужання. Стан вен потрібно перевіряти постійно.

Судинні зірочки можна прибрати. На ранній стадії хвороби успішно застосовуються, для прикладу, така ефективна методика, як компресійне флебосклерозування. Її перевага не тільки в тому, що хвороба не буде запущена, головне - не буде ніяких рубців і шрамів і ноги повернуть собі колишню привабливість.

Крім того, існує сучасний косметичний метод усунення судинних сіточок і зірочок. Це мікросклеротерапія. Вона безпечна і малотравматична. Не вимагає розрізів і анестезії, безболісна, а лежати в стаціонарі не потрібно. Процедура займає менше години. В уражені ділянки вводять ультратонкою голкою спеціальні лікарські препарати, відбувається склеювання стінок судин. Сіточка зникає, відновлюється кровообіг цієї ділянки.

А більш складні випадки вимагають хірургічного втручання. Для прикладу, у багатьох клініках проводять ендовазальну лазерну коагуляцію - особливий метод, для якого також характерні мінімальні ризики травматизму і досить швидке досягнення результату. Процедура проводиться під місцевою анестезією, вона є абсолютно безболісною і практично непомітною. Після операції пацієнт може йти додому. Потреби в госпіталізації немає. Майже в 100 відсотках випадків відбувається повне відновлення.

Профілактика варикозу

По-перше, стежити за вагою. Чим більша вага - тим вище ризик серйозних ускладнень захворювань вен. По-друге, треба більше рухатися. Малорухливий спосіб життя - ворог нашим венам! Найчастіше людина, якій у спадок дісталася венозна недостатність, ведучи активний спосіб життя, займаючись фізкультурою, підтримує здоровий стан вен. Кровообіг в ногах залежить від руху.

Тим, хто протягом дня на роботі прикутий до крісла і комп’ютера, потрібно раз на годину підніматися і робити проста вправа: підніматися на носочки і опускатися.

Які можуть бути ускладнення варикозної хвороби?

Ускладненням варикозної хвороби є утворення тромбів. У разі відсутності належного лікування і розвитку захворювання хворі вени можуть стати тим місцем, де кров застоюється, - сховищем для тромбів. Стрес, підвищене фізичне навантаження, тривалий переліт здатні стати причиною того, що тромб може відірватися, і це часом призводить до інвалідизації, а також до летального результату.