Основні аспекти вибору автомобільного компресора

З Вами, напевно, таке траплялося, що колись давно, освоюючи в своїй першій машині, Ви виявили в її багажнику хороший насос для підкачки шин. Згадавши свою велосипедну молодість, якось особливо цьому й не дивуючись і не насторожуючи, і, як видно, даремно. В один прекрасний ранок, виявивши практично спущене колесо, Ви можете на собі чітко усвідомити базові відмінності в велосипедному та автомобільному колесі. І це відразу ж спонукає до покупки автомобільного компресора, навіть особливо не перейнявшись вибором його параметрів.

Автомобільний компресор - невід’ємний атрибут будь-якого транспортного засобу. Саме він рятує водіїв у разі пробитого або просто спущеного колеса. Загалом - дуже і дуже корисна в дорозі річ. Але правильно вибрати даний прилад можуть далеко не всі, тому як мало хто розбирається у всіх нюансах такої техніки. Нижче ми опишемо основны критерії вибору цього агрегату, а коли з цими питаннями все буде зрозуміло, то вигідно придбати надійний, функціональний компресор автомобільний ви зможете в інтернет-магазині 130.com.ua.

Якими ж є основні характеристики, котрі потрібно врахувати при виборі «свого» автокомпрессора?

Продуктивність

Продуктивність компресора вказується в характеристиках кожної моделі, виражається в літрах за хвилину. Наприклад, якщо продуктивність автокомпрессора буде дорівнювати 30-40 літрів в хвилину, то такий компресор без проблем досить швидко накачає шини з посадочним діаметром 13 - 14 дюймів на будь-якому легковому автомобілі. Для позашляховиків і вантажівок потрібно вибирати компресор продуктивністю 50 - 70 літрів в хвилину.

Тиск

Максимальний робочий тиск у автомобільного компресора - до 8 атм. Але при виборі компресора не варто приділяти першорядне значення максимальному тиску, що розвивається компресором, вказаним в його технічних характеристиках. Навіть якісні моделі не завжди відповідають заявленим значенням. Буває, що виробники недорогих компресорів заявляють максимальний тиск до 300psi (фунт / дюйм2), що відповідає приблизно 20 атмосферам. Для портативного приладу це дуже велика цифра, швидше за все, нереальна.

Манометр

Автомобільні компресори оснащуються стрілочними або цифровими манометрами. Точність накачування і свідчення тиску в колесі має велике значення, тому манометр повинен мати високу точність з мінімальною величиною похибки, а його шкала повинна бути добре помітною і зручною у використанні.

Всі манометри поділяються по класу точності: 0,2; 0,6; 1,2; 2,5; 4,0. Чим менше цифра, тим точніший прилад. На механічних манометрах зазвичай нанесено як мінімум дві шкали з різними одиницями виміру на циферблаті: в західній мірної системі - psi (фунт / дюйм2), і в прийнятій у нас bar (атм., Кг / см2). До речі, точність манометрів, на яких нанесена значна шкала до 300psi, що створює ілюзію потужного агрегату, залишає бажати кращого в потрібному водіям діапазоні - 2 - 2,5 атм. І в цьому випадку проконтролювати тиск в шинах потрібно за допомогою звичайного манометра з більш інформативною шкалою. При накачуванні колеса стрілка на механічних манометрах вібрує, що ускладнює зчитування інформації. Цифровий манометр набагато зручніше у використанні, ніж аналоговий. Тиск на ньому відображається з точністю до двох знаків після коми, немає вібрації зображення при накачуванні, одиницю виміру можна міняти: PSI, BAR, KG, KPA. Додатковий плюс електронного манометра - система «авто - стоп»: якщо встановити на шкалі необхідний тиск, компресор накачає колесо до необхідного тиску і автоматично вимкнеться. Ви при цьому можете не залишати салон автомобіля.

Визначити, чи точні показання видає манометр, можна, перевіривши його в центрі стандартизації та метрології. Це витрати часу і грошей, рядовому автовласникові, в принципі, не потрібні. Можна заїхати в шиномонтажну майстерню з сучасним обладнанням і заміряти тиск в шинах їх манометром, який повинен проходити регулярну перевірку. Порівнявши ці покази зі своїм манометром, можна визначити його похибку. Визначаючи точність показань приладів таким чином, необхідно, щоб еталонний прилад був хоча б на один клас точності вище, ніж випробуваний.

Одиниці виміру тиску

Інформацію про те, який тиск має бути в шинах автомобіля, можна дізнатися в керівництві по експлуатації, на стійці дверей водія або ж всередині кришки бензобака. Залежно від того, в якій країні випущений автомобіль, одиниці, в яких оптимальний тиск вказано в інструкції, можуть бути різними - bar, атм., КРа, кг / см2, psi (фунт / дюйм2). Щоб не плутатися в фізичних величинах, досить знати, що бари, атмосфери і кг / см2 між собою відрізняються на соті частки і приблизно рівні 100 кРа або 14 фунтам / дюйм2 (psi).

За типом живлення автомобільні компресори діляться на працюючі від мережі автомобіля або від вбудованого акумулятора. Компресори невеликої потужності працюють від прикурювача. Більш потужні моделі з високим споживанням струму оснащені проводами зі спеціальними зажимами типу «крокодил» для підключення на клеми акумулятора. Не дуже зручно, зате максимум енергії у Вашому розпорядженні. Компресори з вбудованим акумулятором потрібно заряджати від побутової електромережі 220 В. Заряду, в середньому, вистачає на повну накачування двох - трьох коліс.