Що таке екобудинок: 5 ефективних показників

Будинки, побудовані з використанням екологічно чистих матеріалів, в яких використовуються альтернативні джерела енергії, - це не тільки модно, але також дуже актуально, при постійно зростаючих цінах на традиційні енергоносії це відмінний спосіб заощадити на оплаті за опалення, гарячу воду і електрику. У будівництві екобудинків застосовується камінь, дерево, метал, скло і бетон.

У розвинених європейських країнах, наприклад, існують державні програми, спрямовані на розробку енергозберігаючих технологій і будівництво будівель різного призначення, що вимагають істотно більш низького рівня енергоспоживання, ніж раніше. Взагалі європейці намагаються будувати будинки з повністю автономною енергосистемою. Опалення та постачання гарячої води здійснюється тепловими насосами, сонячними обігрівачами, геотермальними тепловими насосами.

У «екологічних» будинках (Eco-friendly homes) застосовується інша теплоізоляційна і опалювальна система, інший тип вікон, сучасні системи охолодження, вентиляції та освітлення. Нові технологічні рішення жодним чином не позначаються негативно на зовнішній вигляд «Екобудинку». Це не просто коробки, головне в яких функціональність. Такі будинки мають гарний дизайн і гармонійно вписуються в навколишній їхній простір.

У країнах Західної Європи і в США подібні технології будівництва вже не новинка, але в Україні будівництво таких об’єктів тільки набирає обертів. Одним з піонерів на вітчизняному ринку є компанія ECO HOUSE, про яку детальніше можна дізнатися на сайті https://www.eco-house.kiev.ua. Тут зуміли зібрати всі найпередовіші технологічні напрацювання в сфері екологічного будівництва, які дозволили зводити безпечні будинки з природних матеріалів, що не поступаються за технічними параметрами спорудам, що зведені за технологіями класичного будівництва. Крім того, компанія ECO HOUSE пропонує зведення будинків з газобетону, цегли, каркасних будівель та інших споруд, що мають показові параметри міцності і довговічності.

Сьогодні ми розглянемо п’ять ефективних показників екобудинку, його переваги та основні характеристики.

Показник №1: екологічно чисто

Високі технології розвиваються настільки швидко, що часом наздогнати їх досить складно. В таких умовах хочеться не усуватися від природи, і екобудинок може в цьому допомогти.

Енергозберігаючий або пасивний будинок - це місце, де можна повноцінно жити і при цьому економити кошти, а ще знати, що такий будинок будується з матеріалів, які не шкодять навколишньому середовищу і є сприятливими для створення комфортного мікроклімату для мешканців.

Екодім проектується згідно з формами і законами живої природи. У ньому використовуються такі альтернативні джерела енергії, як водяні млини, вітряки, сонячні батареї.

Показник №2: економічно вигідно

У самій назві цього будинку вже закладений цей показник. Мале енергоспоживання - його головна перевага. Екодім облаштовують так, щоб тепло утримувалося в ньому і втрачалося в менших кількостях, що особливо актуально для наших співвітчизників.

При цьому, енергоефективний будинок є цілком незалежною енергосистемою, яка забезпечує себе і електрикою, і тепловими ресурсами. Економія очевидна - тепло виділяється за допомогою побутових приладів і мешканців будинку, а світло забезпечується альтернативними джерелами енергії. Часто використовуються світлодіоди.

Економити, купуючи пасивний будинок, ви починаєте ще на етапі придбання землі. Адже не потрібно шукати ділянку з підключеними до неї комунікаціями, вони вам просто не потрібні. А як відомо, подібна земля коштує на порядок дешевше.

Показник №3: здоровий мікроклімат

Ще один з найважливіших факторів, через які варто звернути свою увагу на екобудинок, - це ідеальний мікроклімат для людини, що сприяє відмінному самопочуттю. Вологість і чистота повітря, його температура контролюються за допомогою теплообмінника поверхневого типу - рекуператора. Саме він забезпечує комфортні для людини умови життя в будинках пасивного типу.

Це унікальне пристосування працює як на підігрів - в зимовий період, так і на охолодження - в жарку пору року. Повітря очищається за допомогою фільтру тонкого очищення EU7. Подібні фільтри застосовують в електронній, фармацевтичній і продуктової сферах, а також їх встановлюють в палатах лікувальних клінік.

Показник №4: теплоізоляція

Цей показник насамперед забезпечується завдяки копіткій роботі з ділянками, через які найчастіше випаровується дорогоцінне тепло. У народі їх ще звуть “містки холоду”. До них відносяться кути будівлі, його металеві частини, стики елементів.

Далі, особлива увага приділяється двокамерним і трикамерним склопакетам з низькими показниками теплопередачі. При їх установці утеплюють віконні прорізи, застосовують ультрагерметичну конструкцію примикання вікон до стін.

Скло в таких вікнах гартують за спеціальною технологією, щоб в майбутньому уникнути теплового шоку. Крім цього, їх покривають енергозберігаючою і діоксидною плівками. Додаткову теплоізоляцію можуть забезпечити шторки, жалюзі і рольставні. При цьому останні збільшують на 20-30% теплове опір віконного блоку.

Показник №5: концепція розумного будинку

Часом створюється враження, що у екобудинку є власний інтелект. Він все тримає під контролем і знає, коли мешканцям потрібне свіже повітря, комфортна температура, а якщо в будинку нікого немає, то він сам переходить в режим економії.

Подача гарячої води і тепла також регулюється автоматично. Таким чином, всі інженерні системи працюють по заданих параметрах автоматично, саме тому екобудинок ще називають “розумним”.