Необхідний мінімум по вибору сонячної електростанції

Про переваги сонячних станцій знають, мабуть, всі. В першу чергу це незалежність від перебоїв, відключень мережі і постійних підвищень тарифів на комунальні послуги, можливість додаткового доходу від продажу енергії по Зеленому тарифу, суттєва економія. Певна автономність і звичайно ж це величезний крок вперед - в економічному та екологічному сенсі.

На що потрібно звертати увагу при виборі сонячної електростанції

1. В першу чергу ви повинні розуміти яке споживання енергії вона повинна покривати. Виходячи з цих даних можна визначити для себе скільки потрібно панелей і яку площу, вони приблизно займуть. Орієнтація сонячних батарей повинна бути на південь - / + 15 градусів. Після цього ви зможете оцінити технічну можливість вашої покрівлі або прилеглих будівель для установки обладнання. Для усередненого розрахунку можна взяти середню величину це 140 - 150 Ватт на 1 м2.

Приклад: для системи електропостачання потужністю 1.5 кВт (6 панелей по 250 Вт), площа однієї панелі 1,64 м2 * 6 панелей = 9,84 м2 (близько 10 м2) площі даху, за умови правильної орієнтації покрівлі, в іншому випадку площа може бути більшою, щоб уникнути затінення одних панелей з іншими.

2. Необхідно враховувати освітленість покрівлі, так як панелі краще ставити на найбільш освітлені місця для максимальної ефективності. Все здавалося б просто - але, як показує практика, часто цим дуже простим правилом нехтують.

3. Якщо ви плануєте здавати електроенергію в мережі, то потрібно з’ясувати яка потужність виділена вашому домоволодіння. Зазвичай це 5 кВт, може бути і більше. Для офіційного оформлення такої станції потрібно буде йти в Обленерго, і якщо ваша станція виявиться більшої потужності ніж вам виділена, то вам потрібно буде підвищувати виділений ліміт - що спричинить за собою додаткові витрати, приблизно 1280 грн. / КВт збільшеної потужності. 

4. Придатність даху для установки батарей теж важливий фактор. Навантаження від установки сонячних панелей складає приблизно 11-12 кг на 1м2. Покрівля повинна витримати цю вагу. І бажано щоб до батарей був доступ, в разі якщо їх потрібно буде взимку очистити від снігу.

Якщо покрівля скатна (кут 30-45) то найчастіше система не вимагає додаткових кріплень, і батареї встановлюються в одній площині з покрівлею. Якщо ж покрівля з меншим кутом нахилу або плоска, то потрібні будуть додаткові опорні елементи для створення потрібного кута нахилу.

Важливо! Ідеальний градус установки батарей визначається розрахунковим методом виходячи з місця розташування об’єкта та розташування його відносно сторін світу.

Підбір основного обладнання 

Для правильного підбору обладнання необхідно чітко сформулювати мету, яких результатів ви хочете добитися. Ви хочете зменшити рахунки за електроенергію, чи мати резервне джерело живлення, або ж хочете повністю забезпечувати будинок електроенергією від сонця? Від цього залежить комплектація і вартість. А також параметри варіювання комплектації і вартості багато в чому залежать від виділеного бюджету. В усякому разі, ви можете бути впевнені у тому, що сонячна електростанція, придбана на sun-energy.com.ua - це максимально вигідне капіталовкладення. Саме тут представлені найсучасніші і найефективніші системи різної потужності, і інших параметрів, а підібрати найоптимальнішу саме для ваших потреб комплектацію, зробити грамотних розрахунок, монтаж “під ключ” допоможуть досвідчені фахівці компанії “Сонячна енергія”.

1.Сезонность використання станції і тривалість світлового дня. Як працює сонячна електростанція в нічний час і в похмурі дні? Вироблення сонячної енергосистеми залежить від пори року і погоди, тобто в хмарну і дощову погоду вона буде генерувати набагато менше енергії, ніж в сонячні дні. Природно вночі така станція припиняє свою роботу. Тобто якщо ви плануєте користуватися станцією як автономним джерелом і вночі, вам будуть потрібні акумуляторні батареї, і чим більше нічний проміжок часу і споживання в цей проміжок часу, тим більше АКБ знадобиться (розраховується індивідуально).

У тих регіонах, де взимку і восени світловий день набагато менше, вироблення станції зменшується на 5-7 разів у порівнянні з літом і весною. І таким чином сонячна станція яка влітку справляється з енергопостачанням на 100%, взимку практично марна. Якщо ж розраховувати по зимовому виробленні, таку станцію доцільно підключити до мережі для здачі надлишків енергії в літню пору за Зеленим тарифом.

Висновок: виходячи з цілей вибираємо станцію. Якщо мова йде про дачний будиночок, де потрібно електрика навесні і влітку - підійде невелика станція, яка взимку буде генерувати менше. Якщо в планах перекрити споживання в зимовий час, потрібна більш потужна електростанція і в такому випадку влітку є сенс продавати зайву електроенергію в централізовані мережі.

2. Сонячні панелі вибираються виходячи з необхідної потужності і бюджету. Для великих об’єктів вибирають батареї максимальної великий або середньої потужності, з ККД не менше 16%. Важливо щоб панель була заводського виробництва з відповідним маркуванням на корпусі.

Підбір розміру, кількості і схеми з’єднання передачі даних і безпосередньо після вивчення місця установки, фахівцями. Ви можете це зробити і самі, але краще не ризикувати. Так як правильно змонтована система працює на відмінно, в той час як системи, встановлені з помилками, можуть до 50-70% знижувати свою ефективність. 

3. Типи інверторів. Інвертор - це серце сонячної станції, перетворює отриману енергію в звичні нам 220 або 380 Вольт. Без нього в принципі робота великої станції неможлива. Новітні покоління інверторів виконують безліч корисних функцій, в тому числі оптимізацію роботи станції в похмурі дні, моніторинг роботи систем, за всім цим тепер можна спостерігати віддалено на ноутбуках і навіть телефоні. 

Основним критерієм вибору інвертора є потужність і тип станції. А далі, для кожного типу станції підбирається певний інвертор: автономний, гібридний або мережевий, який максимально буде ефективний для вашого випадку. Варто зазначити що на інверторі не варто економити, так як хороший інвертор підвищує ефективність станції, і вона працює на 99%. 

4. Модернізація сонячної електростанції. Чи можна додати сонячні батареї на більш пізньому етапі експлуатації електростанції? Звичайно з часом, коли у вас вже з’явиться досвід експлуатації сонячного обладнання, вам захочеться щось змінити, удосконалити.

Якщо дозволяє потужність інвертора і площа даху, то можна просто доставити кілька панелей, ніж збільшити потужність. При глобальній зміни необхідно буде збільшувати потужність і інших складових станції: інвертора, акумуляторів і контролера. Що може бути реалізовано за допомогою закупівлі і паралельної установки додаткового обладнання, або повної заміни існуючого на більш потужне.